INEDIT Zeci de pistoale, săbii, baionete sau piese arheologice, ridicate de polițiști...

INEDIT Zeci de pistoale, săbii, baionete sau piese arheologice, ridicate de polițiști în urma unor percheziții, expuse la Timișoara. Ce se va întâmpla cu ele după ce vor fi analizate de experți GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-436252177">

arme confiscate expozitie pistoale (25)

Expoziție inedită, astăzi, la Bastionul Theresia din Timișoara. Zeci de pistoale, săbii, baionete, piese arheologice, dar și o archebuză, ridicate de polițiștii din vestul țării în timpul unor percheziții realizate în ultimele luni, au putut fi admirate de către timișoreni. Vorbim de peste 50 de astfel de piese extrem de valoroase și rare.

Cornel Amza, comisar șef la IPJ Timiș, a ținut să precizeze că piesele expuse astăzi provin de la un colecționar din Timișoara, dar și de la doi căutători de comori din Timișoara și din județul Caraș-Severin, care au fost confiscate în acest an. „Printre acestea avem nouă puști, 21 de pistoale, 14 săbii, trei baionete foarte valoroase. Expertul a stabilit că săbiile aparțin patrimoniului cultural național mobil. Și restul pieselor urmează să fie analizate de către experți atestați de către Ministerul Culturii. Cei la care au fost descoperite aceste piese sunt cercetați. Noi vrem să ajungem la persoanele care au umblat la siturile arheologice, care au făcut aceste descoperiri și care le-au comercializat. Mai ales că aceste bunuri nu pot fi comercializate de către persoane fizice, ci vânzarea lor se poate face doar prin societăți comerciale acreditate de Ministerul Culturii”, a explicat comisarul șef Cornel Amza.

Potrivit muzeografului Zoran Marcov din cadrul Muzeului Banatului, în perioada următoare va fi adus un expert de la București care va analiza piesele și care va stabili dacă acestea vor fi clasate în patrimoniul cultural național mobil, în clasa tezaur. „Noi nu avem asemenea piese la Muzeul Banatului, deci merită să fie clasate în patrimoniul cultural, în categoria tezaur. Noi sperăm că după ce vor fi analizate vor ajunge în patrimoniul Muzeului Banatului. În data de 6 martie au fost ridicate de către polițiști, am participat și eu la percheziții, în total 48 de piese, și anume 30 de arme de foc, 17 arme albe și o archebuză. Țeava de archebuză este cea mai valoroasă, este din secolul XVI, dar și un pistol din secolul XVII. Un astfel de pistol se vinde și cu câteva mii de euro, iar o țeavă de archebuză cu câteva sute de euro. A fost o idee a poliției de a prezenta obiectele ridicate în perchezițiile din ultima vreme”, ne-a spus Zoran Marcov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.