Învierea Domnului, istorie și semnificații. De ce este cea mai importantă sărbătoare...

Învierea Domnului, istorie și semnificații. De ce este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor

0
DISTRIBUIȚI

invierea tara sfanta

Aşa cum ne arată Evangheliile, Iisus, fiul lui Dumnezeu, s-a întrupat pe pământ pentru a aduce pacea între oameni şi a propovăduit-o cu străruinţă prin toate pildele şi faptele sale. Învăţăturile Lui aveau să capete sensul suprem în Săptămâna Patimilor, cea din urmă din viaţa pământească a Mântuitorului.

Libertate pentru Baraba, moarte pentru Iisus

Se apropia Paştele iudaic iar Iisus a pornit spre Ierusalim, însoţit de ucenicii Săi pentru a împlini cuvântul Scripturii şi a se jertfi pentru mântuirea oamenilor. A urcat spre Templul care, din loc de închinare devenise un târg al negustorilor, zarafilor şi precupeţilor, i-a osândit pe preoţi şi i-a izgonit pe zarafi, apoi le-a vorbit pelerinilor despre trădarea adevărului, cea mai curată avuţie a lumii, ştiind bine că toate acestea îi vor aduce osânda la moarte. Cei pe care îi gonise din Templu îl vedeau pe mântuitor ca pe un păstrător al datinilor străvechi şi l-au învinuit pe Iisus de sacrilegiu, i-au răstălmăcit vorbele, l-au făcut prooroc mincinos şi l-au acuzat că a pângărit cele sfinte. Preoţii, negustorii, zarafii, cârciumarii, au cerut răstignirea pe cruce a celui care propovăduia dragostea iar atunci când Pilat urma să elibereze de Paşti un tâlhar din închisoare după datina iudeilor, mulţimea dezlănţuită a cerut ca tâlharul şi ucigaşul Baraba să fie scos din lanţuri iar Iisus să moară, socotind că cel care şi-a zis „Fiul lui Dumnezeu” şi dorea să răstoarne legea lui Moise era mult mai primejdios iar vorbele sale erau cea mai mare nelegiuire.

invierea

Batjocorit şi schingiuit în ajunul Paştelui iudaic

Trădat de Iuda, osândit de Caiafa şi, în cele din urmă, având învoiala lui Pilat de a fi judecat după legea iudaică după ce soldaţii romani îl bătuseră până la sânge, Iisus a fost batjocorit, punându-i-se pe cap o cunună împlinită din scaieţi şi răstignit în ajunul Paştelui pe stâlpul batjocurii.


Răstignirea era cea mai năprasnică dintre schingiuiri iar sfârşitul venea după un chin prelung şi sfâşietor, dar Iisus a împlinit şi întărit astfel cea mai grea dintre învăţăturile Sale, iubirea de duşmani. Şi-a urmat destinul de bunăvoie, ştiind că ura poate fi răpusă doar primind osânda.

Învierea, sensul creştinismului

După ce şi-a dat sfârşitul, femeile care îl vegheaseră i-au spălat trupul şi l-au acoperit cu un giulgiu îmbălsămat. A fost aşezat într-o peşteră dintr-o livadă aflată în apropiere iar gura acesteia a fost acoperită cu un bolovan mare şi greu. Duminică însă, când soarele încă nu se ridicase pe cer, femeile au găsit lespedea dată de o parte şi mormântul gol. Un băieţandru îmbrăcat în alb le-a spus că Iisus a înviat a treia zi, aşa cum prorocise.

lumina ierusalim

Iisus Christos a trebuit să pătimească înainte de a învia, pentru ca în numele Său să se propovăduiască îndreptarea şi iertarea tuturor neamurilor. Cei care se crezuseră învingători erau învinşi iar Învierea însemna adevărul făgăduielilor lui Iisus şi lumina veşnică după o zi de întuneric. Pentru împărăţia veşnică a lui Iisus mulţi au pătimit, au fost omorâţi, dar învăţătura Lui s-a răspândit în întreaga lume, credinţa reînvierii a pătruns în inima a milioane de oameni şi s-a dovedit mai puternică decât forţa răului, căci Iisus venea să-i mântuiască pe oameni şi să le sădească legea în inimi. Învierea e chiar sensul creştinismului, sărbătorirea renaşterii sale în fiecare an e speranţa zilelor viitoare şi credinţa că Iisus va rămâne alături de oameni până la sfârşitul veacurilor.

Foto: wordpress, www.crestinortodox, wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.