NEPĂSARE Una dintre cele mai valoroase zone de natură sălbatică din România,...

NEPĂSARE Una dintre cele mai valoroase zone de natură sălbatică din România, aflată în vestul țării, în pericol de a fi DISTRUSĂ, iar autoritățile stau cu mâinile în sân FOTO

1
DISTRIBUIȚI

raul alb

Râul Alb din Țara Hațegului, ultimul râu natural, aproape neatins din țară care, în amonte de satul Coroiești, are și o luncă virgină spectaculoasă, este pe cale de a deveni o legendă. Asta pentru că, printr-un proiect de microhidrocentrale al unui dealer de piese auto, se va construi un drum de la zero, lucrare care implică afectarea gravă a albiei Râului Alb și chiar dinamitări de versanți.

Reprezentanții WWF România avertizează că, pentru realizarea acestui proiect, au fost obținute o serie de „avize flagrant ilegale, incluzând scoaterea ilegală de teren din circuitul silvic”. Deși a fost trimisă Ministerului Mediului o petiție semnată de 90.000 de oameni din întreaga lume, prin care se solicită stoparea lucrărilor, iar Federația Coaliția ONG Natura 2000 a solicitat în instanță anularea proiectului, în luna aprilie, cu suspendarea lucrărilor până la soluționarea cazului, investitorul a demarat lucrările.

raul alb

„Avem de a face cu un abuz, prin activitățile de defrișare pentru scoaterea definitivă/temporară a terenului din fond forestier, care au început de câteva zile prin marcarea copacilor care urmează să fie tăiați și prin activitatile de îndiguire, desfășurate pentru un interes privat.


Prin distrugerea unei văi cu valoare de unicat, prin efectul semnificativ asupra mai multor specii pentru care a fost declarat situl Natura 2000, incluzând specii de pești, racul de ponoare sau vidra, se încalcă flagrant O.U.G. nr. 57/2007 şi Carta Reţelei Europene a Geoparcurilor”, transmit reprezentanții WWF România.

Potrivit reprezentanților organizației, valea Râului Alb, situată în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și în situl Natura 2000 Strei-Hațeg, constituie o „perlă ascunsă” din patrimoniul natural al țării. Pe Râul Alb, la fel ca în multe râuri alpine, conviețuiesc microorganisme, alge, mușchi, spongieri, insecte și larve de insecte, pești și amfibieni și, foarte important, racul de ponoare, specie de interes european. „Microhidrocentralele fragmentează habitatele râurilor, afectând o bogată fauna de nevertebrate acvatice precum și migrația peștilor pentru depunerea icrelor. Distrug și habitatele ripariene (de pe maluri), cum ar fi pădurile galerii de anin iubitoare de apă, de care depind specii de nevertebrate, animale și păsări. Pe unde se construiesc microhidrocentrale, apa cristalină a râurilor și pârâurilor de munte devine un amestec de noroi și piatră, în care orice formă de viață dispare”, mai avertizează WWF România.

raul alv

1 COMENTARIU

  1. Autoritatile nu stau cu mainile-n san, ci sunt trup si suflet de partea firmei distrugatoare de natura. Autoritatile au tinut proiectul secret ca a nu poata fi contestat in timp util, ele au emis avizele ilegale, au scos padurea seculara (habitat 9110 din fisa sitului Natura 2000) din circuitul silvic si cu siguranta acum fieb gandindu-se cum sa musamalizeze mai bine cazul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.