Timișorenii care își propun să evadeze din oraș măcar în weekend, dar nu au suficienți bani sau timpul necesar să plece într-un loc mai îndepărtat, pot să-și petreacă timpul liber chiar în județul Timiș. Recent, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș a lansat o primă serie de pliante care promovează obiective turistice din județul nostru sub motto-ul „Petrece-ți vara în Timiș!”.
„Proiectul își propune să invite timișorenii la weekend-uri în județul nostru. Lansăm primele opt locații care pot fi vizitate în această vară în județul Timiș, cu date exacte despre orarul de funcționare, prețul de intrare la muzee, la ștranduri, locuri în care putem să ne petrecem vara în weekend. Era nevoie de așa ceva pentru că în Timiș nu s-a promovat destul ceea ce se putea promova. Este păcat să nu ne cunoaștem locurile înainte de a pleca în afara județului sau în afara țării. Sunt locuri minunate care merită să fie cunoscute”, a explicat Delia Barbu, directorul asociației.
Foto: Lacul Surduc
Primul din cele opt locații este Surduc, cel mai mare lac din județul Timiș ce oferă turiștilor multiple posibilități de distracție la sfârșit de săptămână. Printre acestea se numără plimbări pe lac cu hidrobicicleta, pescuit sportiv, drumeții în Poiana Fetei, vizitarea de biserici de lemn și mănăstiri sau plimbări cu ATV-urile.
O altă locație propusă de asociație este Buziaș, denumit și Orașul Fanfarelor, o stațiune balneoclimaterică despre ale cărei ape minerale se vorbește încă din epoca romană.
Cei interesați să descopere localitatea sau să găsească Izvorul lui Moș Bâzieș, pot face o oprire să admire și Colecția de Artă Populară Iulia Folea Troceanu.
Traseul mănăstirilor din sud este o altă propunere făcută de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș. Aproape de granița cu Serbia, în sudul județului nostru, pot fi vizitate trei mănăstiri renumite. Este vorba despre Mănăstirea sârbească Sfântul Gheorghe, din comuna Birda, ce adăpostește și o icoană făcătoare de minuni. În localitatea Șemlacu Mic, la 67 de kilometri de Timișoara, se află Mănăstirea Săraca, care adăpostește o școală unde se învață pictura de icoane. Iar ultima mănăstire propusă pentru a fi vizitată este cea de călugări de la Partoș.
Foto: Muzeul Satului Bănățean
Muzeul Satului Bănățean din Timișoara este un alt loc care merită să fie vizitat în weekend, în care se află 32 de gospodării. Iubitorii zborului și ai istoriei aviației pot găsi în Timiș un loc unic. Și anume, Muzeul Traian Vuia din localitatea Traian Vuia, în care se află o copie la scară 1:1 a primului aparat zburător realizat de Traian Vuia, dar și o încăpere dedicată vieții și activității marelui inventator român.
Turiștii nu trebuie să rateze nici Cula Ciacova, adică turnul fostei cetăți din localitate. Azi, Cula poate fi admirată pe exterior, la baza ei fiind amenajate un ștrand și un loc de luat masa, cu spații de joacă pentru copii, în apropiere. Printre obiectivele propuse de asociație se numără și pista de biciclete România – Serbia, proaspăt inaugurată. Pista este unică în România, are o lungime de 37 de kilometri și oferă iubitorilor mersului pe două roți ocazia de a descoperi satele riverane canalului Bega.
Nu în ultimul rând, timișorenii pot merge, în această vară, ca să se răcorească la ștrandul termal Deta. Două bazine de apă termală și un nou bazin semiolimpic sunt pregătite turiștilor care poposesc în Deta.