Oficial SUA: Rusia „încearcă să pună presiune asupra unor ţări ca România”

Oficial SUA: Rusia „încearcă să pună presiune asupra unor ţări ca România”

0
DISTRIBUIȚI

armata_rusia_Bosnia wikipedia

Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO, crede că Rusia încearcă să pună presiune asupra Aliaţilor, inclusiv asupra României, dar apreciază că această strategie este contraproductivă şi se întoarce împotriva Moscovei, determinând şi mai mult NATO să ia măsuri în vederea asigurării securităţii.

„Rusia încearcă să divizeze NATO şi unitatea Alianţei. Am explicat foarte clar – şi Rusia ştie asta – sistemul antirachetă pe care NATO îl amplasează în România este destinat să contracareze ameninţările venite din afara Europei, în special din Orientul Mijlociu.


Nu este îndreptat împotriva Rusiei şi nu schimbă în niciun fel echilibrul strategic nuclear din Europa”, a declarat, miercuri, la Bucureşti, Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO, rugat să comenteze declaraţiile oficialilor ruşi referitoare la scutul antirachetă din Europa.

Litzenberger a mai precizat că NATO şi SUA au încercat în mai multe rânduri să aibă un dialog cu Rusia pe această temă, dar Moscova nu a dorit să discute.

În ceea ce priveşte ameninţările ruşilor, adjunctul misiunii SUA la NATO consideră că Rusia „încearcă să pună presiune asupra unor ţări ca România”, dar apreciază că acest lucru „se întoarce împotriva ei”. „Cred că este contraproductiv, cred că tot ce fac este să întărească determinarea României şi a NATO în a lua măsurile necesare pentru a asigura securitatea Alianţei”, a afirmat Earle Litzenberger.

Referitor la acţiunile de propagandă ale Moscovei, inclusiv în România, oficialul american consideră că spunerea adevărului este replica la această propagandă.

„NATO caută modalităţi de îmbunătăţire a transmiterii mesajelor sale”, la fel şi statele membre, arătând că măsurile Alianţei „sunt de protejare, nu sunt agresive şi nu ameninţă pe nimeni”, a spus Litzenberger.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.