Pe-un picior de Plai, pe-o gură de mister

Pe-un picior de Plai, pe-o gură de mister

1
DISTRIBUIȚI

zoltanvarga 22

Anul acesta, organizatorii Festivalului Plai au luat o decizie importantă. Aş putea spune că e una curajoasă. Sau riscantă. Sau sinucigaşă. Fiind vorba de ediţia aniversară, cu numărul zece, organizatorii au decis să nu anunţe numele artiştilor prezenţi la scena mare a evenimentului. Dacă e să ne luăm după declaraţiile lor, publicul nu va afla în prealabil numele vedetelor invitate în 2015 la Muzeul Satului Bănăţean, aceştia urmând să fie anunţati doar la faţa locului. O altă noutate este aceea că diverse secţiuni ale festivalului au fost „cedate“ unor organizaţii culturale din Timişoara, care-şi vor „gestiona“ cum ştiu ele mai bine activităţile.

Ideea asta de a nu anunţa artiştii prezenţi la Festival a fost comentată în fel şi chip de către melomani şi nu numai. Fiindcă am avut ocazia să asist la toate ediţiile anterioare ale festivalului (inclusiv la prima ediţie a Plai-ului, cu Al Di Meola) mă încumet să emit şi eu o părere vis-a-vis de acest subiect.


E drept, Festivalul Plai a fost încă de la început o manifestare care nu s-a concentrat numai pe artiştii de la scena mare. E drept că numeroşii oameni care au asistat la vreuna din cele nouă ediţii anterioare ale Festivalului ar trebui să vină cu ochii închişi şi-n acest an, fiindcă la urma urmei, dincolo de artiştii de la scena mare, Festivalul ăsta reuneşte laolaltă oameni frumoşi şi „de bine“. La fel de adevărat este că unele festivaluri de dincolo îşi permit să pună în vânzare bilete fără a anunţa „line up”-ul evenimentului.

Dincolo de toate acestea, nu trebuie să uităm nicio clipă că trăim într-un spaţiu geografic unde lumea se înghesuie să se uite la televizor la înmormântarea mamei unei pseudo-vedete. Fie că ne place sau nu, avem o sumedenie de particularităţi, atât ca naţie cât şi ca obiceiuri, atunci când vine vorba de ieşit la concerte, evenimente, festivaluri. De aceea, consider că „misterul“ acesta vis-a-vis de „line up”-ul Plai nu este unul binevenit. Oricât de frumoşi ar fi oamenii care vin de obicei la Plai şi oricât de multă dedicaţie se pune în organizarea acestui eveniment, ideea asta nu e una fericită. Dealtfel, poate întreg acest „mister“ este numai o găselniţă de marketing a organizatorilor. Poate cu vreo lună înainte de septembrie vom afla numele celor care vor urca pe scena mare. Mi-e greu să cred că într-adevăr acesta e planul de acţiune pentru 2015 al Plai-ului. Şi dacă totuşi este aşa, tare mi-e că ediţia a zecea a Plai-ului va fi ultima.

1 COMENTARIU

  1. nu are decat sa dispara, un festival care in 10 ani de halit bani publici la greu si exclusiv a creat doar „oameni frumosi”, in rest o frectie tipic timisoreana…si revenind la subiect, e absurd sa platesti bilet la un festival la care muzica nu a fost o constanta si/sau punctul forte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.