PREMIERĂ Lucrări de Pablo Picasso, Henri de Toulouse-Lautrec și Marc Chagall ajung...

PREMIERĂ Lucrări de Pablo Picasso, Henri de Toulouse-Lautrec și Marc Chagall ajung la Muzeul de Artă din Timişoara. Când are loc expoziţia

5
DISTRIBUIȚI

lairducircuqe-2

Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso și Marc Chagall ajung pe simezele Muzeului de Artă din Timișoara într-o fabuloasă expoziție de litografii. Aceasta va fi vernisată de Thomas Emmerling, curatorul expoziției ”L*air du cirque” de la Euro Art Gallery din Luxemburg, pe 16 aprilie, de la ora 18,00.

Henri de Toulouse-Lautrec (24 noiembrie 1864 – 9 septembrie 1901) a fost un pictor francez din perioada postimpresionistă, însă potrivit criticilor activitatea sa nu poate fi încadrată în vreo categorie schematică. O spunea el însuși: „Nu aparțin nici unei școli. Lucrez singur în ungherul meu”. Originalitatea picturii sale corespunde personalității sale neobișnuite. Stilul lui deosebit de personal i-a dat posibilitatea să capteze spiritualitatea epocii sale, a acelei epoci în care a trăit și pe care a observat-o atât de pătrunzător.

Pablo Ruiz y Picasso, cunoscut ca Pablo Picasso (25 octombrie 1881 – 8 aprilie 1973) a fost un artist plastic spaniel complex.


Nu s-a putut mulțumi în viață cu un singur rol, astfel că a jucat multe, reale și imaginare, dar pe toate cu aceeași pasiune. A fost andaluz și catalan, spaniol și francez. A fost un copil genial, la Paris un străin „iresponsabil”, din cauza căruia însă cartierul Montmartre a intrat în legendă. A fost un amant pasional, soț și tată. Dar mai presus de orice, a fost cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea, unul dintre marii maeștri, care a rupt definitiv cu convențiile stilului iluzionist și figurativ. Așa cum tablourile cubiste au descompus realitatea, și opera lui Picasso este o oglindă care permite urmărirea artei în secolul al XX-lea și totodată viața particulară a artistului. Pânzele lui pot fi considerate un jurnal intim care glorifică frumusețea și eroismul femeilor iubite. Optzeci de ani de activitate artistică – pictură, sculptură, poezie, desen, grafică, ceramică reflectă multilateralitatea creației lui Picasso.

Marc Chagall ( 7 iulie 1887 – 28 martie 1985) a fost un pictor modern cu un stil considerat ca deosebit de original și poetic, sub influența fanteziei și al melancoliei, și strâns legat de cultura ebraică. Ea reprezintă o temă care revine permanent în creația sa, la fel ca și orașul provincial bielorus Vitebsk, unde s-a născut și unde și-a petrecut copilăria.

 

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.