PREMIERĂ MEDICALĂ La Timișoara va funcționa unul dintre cele mai performante centre...

PREMIERĂ MEDICALĂ La Timișoara va funcționa unul dintre cele mai performante centre de medicină genomică din Europa de Est, în care se vor face cercetări în boli rare și cancer. Ce sumă uriașă va fi investită

1
DISTRIBUIȚI

genetica
Timișoara va avea unul dintre cele mai moderne centre de medicină genomică din Europa de Est. Totul se va întâmpla în cel mult opt luni, după ce Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a reușit să obțină finanțare pentru un proiect european în valoare de peste cinci milioane de euro. În cadrul proiectului vor fi realizate 15 laboratoare, care vor fi dotate cu 121 de echipamente de ultimă generație, dintre care șase aparate care costă peste 100.000 de euro.

În noul centru se vor face cercetări în bolile genetice rare, precum tulburări de dezvoltare sexuală și retardul mintal în bolile neurologice cu determinism genetic, dar și cercetare în boli complexe, așa cum sunt cancerele rare, gene implicate în determinarea obezității sau genetica în afecțiunile oculare și bolile renale.


De asemenea, în Centrul de Medicină Genomică se vor căuta și terapii personalizate și inovative, printre care și identificarea de noi molecule terapeutice în bolile rare.

„Rezultatele cercetărilor vor putea aduce contribuții în personalizarea terapiei în cancere, dar și în alte domenii. Se vor crea condiții optime pentru funcționarea laboratoarelor, chiar și condiții speciale de sterilitate în unele camere, ca la NASA. Vom avea tot ce-și dorește și visează un genetician sau un cercetător. Putem face cercetare de vârf și putem aduce bani europeni, în viitor. După ce acest centru va fi realizat, vom putea face cercetare pe picior de egalitate cu parteneri europeni, pentru că pornim la luptă cu aceleași instrumente”, a declarat, astăzi, Maria Puiu, medic genetician.

Printre cele șase aparate de cercetare de ultimă generație de peste 100.000 de euro care vor fi achiziționate se numără și un secvențiator genetic unic în Europa de sud-est, care va fi utilizat pentru realizarea de studii genetice. „Avem în vedere și realizarea de studii pe modele animale. Cea mai de preț avere vor fi probele biologice deținute în cadrul bio-băncii, care vor fi conservate cu ajutorul echipamentelor ce vor fi achiziționate în cadrul proiectului”, a explicat și Nicoleta Andreescu, asistent universitar în cadrul Universității de Medicină din Timișoara.

1 COMENTARIU

  1. BRAVO! pentru doamna Prof.dr. Maria Puiu, medic genetician si dr. Nicoleta Andreescu, asistent universitar în cadrul Universității de Medicină din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.