PREMIERĂ Unul dintre cele mai performante centre de radioterapie din țară, inaugurat...

PREMIERĂ Unul dintre cele mai performante centre de radioterapie din țară, inaugurat la Timișoara. Cum vor putea bolnavii de cancer să beneficieze de ședințe GRATUITE cu un aparat de ultimă generație FOTO

0
DISTRIBUIȚI

aparat de radioterapie

Trei milioane de euro – aceasta este suma fabuloasă care s-a investit în realizarea unuia dintre cele mai performante centre de radioterapie din România, de care vor beneficia bolnavii de cancer din Timișoara, dar și din vestul țării. Centrul de Radioterapie performant funcționează în cadrul Spitalului de Oncologie OncoHelp din Timișoara și a fost inaugurat astăzi. Pacienții diagnosticați cu cancer care au nevoie de ședințe de radioterapie vor fi tratați gratuit în cadrul spitalului cu ajutorul unui aparat de radioterapie de ultimă generație, care a fost costat 1,6 milioane de euro. Acest aparat este cel de-al doilea din Timișoara, însă medicii spun că ar fi nevoie de cel puțin încă două.

Medicul Șerban Negru, fondatorul Asociației OncoHelp din Timișoara, a ținut să precizeze că „acum putem spune că avem o infrastructură la fel de performantă ca cea există în marile centre de radioterapie din Europa. Aparatul a costat 1,6 milioane de euro, însă toată investiția se ridică la trei milioane de euro. Doar acest buncăr special în care se află aparatul de radioterapie a costat 400.000 de euro, pereții lui au trei metri grosime”.

serban negru

Aparatul de radioterapie a fost achiziționat după ce Asociația OncoHelp a luat un credit de două milioane de euro, iar Asociația „Dăruiește Viață” a donat cei 400.000 de euro necesari pentru a se realiza buncărul în care a fost instalat aparatul de radioterapie. „Am mai contribuit și noi cu aproape 700.000 de euro. Cei 400.000 de euro donați de români pentru noi au însemnat diferența dintre a face acest proiect și a nu-l face. În continuare este nevoie de astfel de aparate pentru radioterapie și sperăm ca, în viitor, să mai aducem încă un accelerator aici”, a mai explicat Șerban Negru.

Fondatorul Asociației OncoHelp a mai ținut să precizeze că speră ca de la data de 1 mai să intre în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Timiș astfel încât pacienții să nu plătească nimic pentru ședințele de radioterapie de care vor beneficia.


O ședință de radioterapie cu ajutorul acestui aparat durează între 80 de secunde și cel mult trei minute, în funcție de afecțiunea de care pacientul suferă. Lunar, cu un astfel de aparat pot fi tratați aproximativ 100 de pacienți.

IMG_8925

Nu a lipsit de la evenimentul de inaugurare a centrului de radioterapie nici secretarul de stat Dorel Săndesc, care a declarat că „Asociația OncoHelp a reușit să realizeze un proiect deosebit. Acest proiect arată că în România încă mai există șansă, dată de implicarea oamenilor”. Horia Vermeșan, directorul DSP Timiș, a precizat că acest centru de radioterapie proaspăt inaugurat reprezintă „un câștig pentru bolnavul de cancer. Cred că viitorul în medicină îl reprezintă această colaborare între privat și public”.

„Problema sistemului de sănătate din România este managementul. Dacă managementul din spitalele publice ar fi ca cel de la Spitalul OncoHelp, lucrurile ar merge mult mai bine. Noi încercăm să schimbăm ceva în oncologia pediatrică și de adulți. Am realizat proiecte de patru milioane de euro la nivel național. Sperăm ca românii să ne sprijine în continuare pentru ca bolnavii de cancer să aibă o șansă în plus la viață”, a explicat și Oana Gheorghiu, din partea Asociației „Dăruiește Viață”.

În Timișoara mai există un centru de radioterapie în cadrul Spitalului Municipal Timișoara care este suprasolicitat și nu poate răspunde numărului mare de pacienți. În vestul țării există peste 14.000 de persoane diagnosticate cu cancer. Incidența cancerului în județul Timiș este în continuă creștere, fiind unul din județele cu cea mai mare rată a cancerului din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.