Premiere, acțiuni inedite și Festivalului Euroregional de Teatru. Care este programul lunii...

Premiere, acțiuni inedite și Festivalului Euroregional de Teatru. Care este programul lunii mai pe scenele timișorene

0
DISTRIBUIȚI

teszt

Teatrul german începe luna cu spectacolul „Cabaret, care poate fi vizionat chiar în seara zilei de 1 mai, în sala teatrului. Ziua de 10 mai e marcată de o premieră absolută, „Bremen”, de Peca Ştefan, inspirată din basmul fraţilor Grimm, „Muzicanţii din Bremen” adaptat însă problemelor lumii contemporane. Spectacolul va putea fi vizionat şi în data de 11 mai. Sala teatrului va găzdui, în 13 mai, între orele 16.00 şi 21.00, Ziua Lungă a Teatrului Şcolar şi de Tineret Nil”, care cuprinde mai multe spectacole prezentate de trupele de teatru şcolar şi de tineret Nil-Junior şi Nil ale liceului „N. Lenau”. Va avea loc o nouă reprezentaţie a spectacolului „Fetiţa cu chibrituri” iar în 30 mai, în cadrul Festivalului Euroregional de Teatru (TESZT), va fi prezentată coproducţia non-verbală realizată cu teatrul maghiar „Moliendo Café”. În ultima zi a lunii va putea fi vizionat spectacolul „Mai uşor cu bunicuţa”. Toate spectacolele sunt traduse sau supratitrate în limba română.

Prima reprezentaţie a teatrului naţional timişorean în luna mai este piesa „Prometeu înlănţuit” după Eschil, programată în data de 2 mai în sala mare a teatrului. Cu acest spectacol, teatrul va întreprinde în 20 şi 21 mai un turneu în Antalya. În aceeaşi sală vor mai avea loc spectacolele „Sarea în bucate” şi „Proştii sub clar de lună”. Numeroase spectacole vor putea fi văzute în această lună în sala „Uţu Strugari”: „Aniversarea”, „Daddy”, „Canicula”, „Iaacovi şi Leidental”, „M-am hotărât să devin prost”, „Cloaca”, „Paganini nu mai locuieşte aici”, „Actriţa”, „God is a Gangster” şi „Dawn Way” – câteva dintre acestea având câte două reprezentaţii.


Sala 2 va găzdui spectacolele „Maria de Buenos Aires”, „Deşteptarea primăverii”, „Cabaretul cuvintelor” şi „Revizorul”.

traviataLa opera timişoreană, primul spectacxol în luna mai va fi „Traviata”, în data de 6 mai. Acesta va fi urmat de premiera operetei „Contesa Maritza” de Emmerich Kálmán, care va vedea luminile rampei în 17 mai, următoarea reprezentaţie fiind programată în 20 mai. Tot în această lună mai pot fi văzute opera pentru copii „Hänsel şi Gretel” şi operele „Turandot”, „Nunta lui Figaro” şi Boema”.

Între 23 şi 31 mai, teatrul maghiar din Timişoara va găzdui cea de-a opta ediţie a Festivalului Euroregional de Teatru, în cadrul căruia vor fi prezentate spectacole din Croaţia, Muntenegru, Ungaria, Serbia, Slovenia şi România. Festivalul din acest an pune accent pe colaborare şi coproducţii între teatrele regiunii DKMT (Dunăre, Criş, Mureş, Tisa), un exemplu în acest sens fiind coproducţia timişoreană „Moliendo Café” sau spectacolul lui Bojan Jablanovec, „Manipulări”, care adună în scenă actori din patru ţări. Cele 14 spectacole selectate pentru acest festival sunt prelucrări după texte clasice sau deja cunoscute, care, prin viziunea regizorală sau interpretarea actorilor au fost adaptate zilelor noastre. TESZT ridică, astfel, o serie de probleme legate de condiţiile în care se mai poate face teatru astăzi, de importanţa, actualitatea şi relevanţa operelor clasice în această regiune a lumii. Evenimentele din off-ul festivalului sunt, de asemenea, surse inedite de divertisment: slam poetry sau poezie-spectacol în miez de noapte, ateliere şi improvizaţii teatrale, muzică, dans şi literatură contemporană în cele mai noi forme ale acestora, care vin în completarea programului. Festivalul va prilejui întâlniri cu artişti deja cunoscuţi publicului din ediţiile precedente dar şi cu noua generaţie a acestora, cu directori de teatre şi festivaluri, oameni de teatru sau critici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.