Proiect inedit de securizare a apostilelor, la Prefectura Timiş. Ce prevede și...

Proiect inedit de securizare a apostilelor, la Prefectura Timiş. Ce prevede și ce probleme va rezolva

0
DISTRIBUIȚI

cjt04

Prefectura Timiş a găzduit astăzi evenimentul de încheiere a implementării proiectului „Sistem interoperabil centralizat pentru evidenţa apostilei eliberate de către insituţiile prefectului pentru actele oficiale amdinistrative”.

Suprefectul judeţului Timiş, Zoltan Marossy, a declarat că „problema de apostilare este destul de puţin cunoscută de cetăţeni. Cine îşi apostilează actele nu prea mai revine în ţara natală decât de sărbători, eventual o dată pe an. România a aderat la Convenţia de la Haga după 40 de ani. Problema pe care o rezolvă este recunoaşterea actelor oficiale româneşti în statele terţe. Până în 2004, în România apostila se aplica doar centralizat. Instituţia Prefecului a început această activitate din 1 noiembrie 2004. Se aplostilează acte precum certificate de naştere, căsătorie, deces, cazier juridic, acte de studii, acte care atestă domiciliul, adeverinţa de muncă, facturi comerciale”. Marossy a spus că nu de puţine ori cei care aplică apostile se lovesc de anumite probleme.

„Există tendinţe de plecare din România la diferite specializări în ţări care sunt bine plătite.


La început pleacă unul, apoi doi, apoi se atinge o adevărată psihoză publică. Aici, spre exemplu, sunt toţi cei din sistemul medical. Dacă ar pleca numai medici ar fi bine, dar pleacă inclusiv asistente. Pentru noi este o problemă, pentru că foarte multe persoane care lucrează în domeniul sanitar obţin prin diferite cursuri atestate care le permit să lucreze în domeniul sanitar, iar pentru noi, care trebuie să verificăm aceste documente, este foarte dificil să stabilim dacă ştampilele aplicate pe acte sunt oficiale. Doamne fereşte dacă s-ar dovedi că actele acelea ar fi nereale am fi şi noi într-o culpă. Înainte de a aplica apostila noi cerem avize de la cei din sănătate”.

Marossy a mai spus că pe viitor actele precum certificate de căsătorie sau cazierul judiciar nu vor mai avea nevoie de apostilare, dat fiind faptul că acestea vor fi eliberate în mai multe limbi. Practic proiectul prevede creearea unei baze de date centralizate, a unui sistem informatic centralizat de verificare a apostilelor dezovltare competnţelor persoanelor care lucrează în domeniu, eliberare apostilă în format electronic la cerere. Practic, proiectul susţine procesul de verificare a apostilelor eliberate în România astfle încât insituţiile din întreaga lume să poată avea garanţia veridicităţii apsotilelor eliberate în România. Apostila se verifică după dată şi număr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.