Radu-Alexandru Nica, propus la premiul pentru cel mai bun regizor. Ce piesă...

Radu-Alexandru Nica, propus la premiul pentru cel mai bun regizor. Ce piesă de succes i-a adus nominalizarea la premiile UNITER

0
DISTRIBUIȚI

nica

În acest an, Radu-Alexandru Nica îşi dispută titlul de cel mai bun regizor, în competiţie cu reputaţii săi colegi de breaslă Victor Ioan Frunză şi Andrei Şerban, care va fi decernat la cea de-a XXIII-a ediţie a galei premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) în 25 mai, la Teatrul Naţional Bucureşti. Nominalizarea lui Radu-Alexandru Nica a fost făcută pentru piesa „Incendii”, montată la teatrul maghiar din Timişoara. „Am simţit că un teatru maghiar e cel mai potrivit pentru un astfel de text. Felul serios, adânc, profund psihologic în care actorii maghiari înţeleg să-şi trateze personajele mi s-a părut foarte potrivit pentru scenariul acesta” a mărturisit regizorul spectacolului, după ce a acceptat să pună în scenă acest spectacol.
incendii

Radu-Alexandru Nica, regizor şi istoric de teatru, a absolvit secţia de regie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, a studiat teatrologia la universităţi din Germania şi este doctor în teatru al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş.


În prezent lucrează ca director artistic la teatrul german din Timişoara şi ca lector la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj. a montat şi colaborat ca regizor invitat la teatre de prim rang din România iar spectacolele sale au fost jucate pe scene din Chicago, Liverpool, München, Gdansk, Essen, Heilderberg şi Ulm. A obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care  premiul UNITER pentru debut în 2005, pentru montarea spectacolului „Nora” şi o altă nominalizare la gala UNITER pentru regia spectacolului „Mountainbikerii”,  montat la teatrul german din Timişoara în 2012.

Miercuri, 22 aprilie, de la ora 19,00, acest extraordinar spectacol va fi jucat în sala mare a teatrului maghiar în prezenţa membrilor juriului UNITER, iar spectatorii vor avea prilejul de a susţine şansa Timişoarei de a se regăsi şi în acest an în galeria laureaţilor premiilor UNITER. Spectacolul va fi tradus simultan şi în limba română. Piesa „Incendii”, scrisă în 2003 de Wajdi Mouawad, a fost adaptată pentru filmul omonim nominalizat la premiile Oscar pentru „Cel mai bun film străin” al anului 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.