Rectorul Universității de Vest din Timișoara propune crearea unui pol de excelență...

Rectorul Universității de Vest din Timișoara propune crearea unui pol de excelență în cercetarea științifică în vestul țării. Cum vor fi atrași mai ușor bani europeni

0
DISTRIBUIȚI

marilen pirtea2

Rectorul Universității de Vest din Timișoara propune, din nou, crearea unui pol de excelență în cercetarea științifică pentru zona de vest a țării, iar astfel capitala Banatului poate deveni mai performantă în acest domeniu. Marilen Pirtea consideră că instituțiile care ar putea forma acest pol sunt universitățile, institute de cercetare, instituții publice, companii, ONG-uri care care sprijină activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare. Mai mult, rectorul UVT este de părere că, dacă va fi creat un astfel de pol, vor putea fi atrași mai ușor bani din fonduri europene.

“Parteneriatul ar urma să aibă drept scop promovarea excelenţei ȋn cercetare ştiinţificǎ pentru creşterea potenţialului de dezvoltare ȋn aria europeanǎ a cercetǎrii ştiinţifice şi educaţiei, precum şi identificarea, optimizarea şi dezvoltarea în comun a unor domenii ale cercetǎrii ştiinţifice interdisciplinare, pentru ca Timişoara să devină un pol de referinţă pentru această parte a Europei, din poziția de centru universitar şi platformă de cercetare ştiinţifică”, consideră Marilen Pirtea.


Rectorul UVT amintește faptul că un astfel de proces de constituire a unui pol de cercetare a fost inițiat de către cei patru rectori ai universităților de stat din Timișoara, inițiativa fiind îmbrățișată și de primarul Nicolae Robu, însă nu a fost concretizată până în prezent.

1,33 de miliarde de euro este suma completă acordată Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, dintre care aproape 800 de milioane de euro vor fi alocați Axei Prioritare 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor.

“Dat fiind faptul că fondurile europene alocate cercetării vor fi «puse la bătaie» în întregime încă de la început, neexistând principiul eșalonării până la sfârșitul perioadei de programare, facem un apel la acțiune. Dacă instituțiile de renume în domeniul cercetării nu vor reuși să-și unească interesele acum, există riscul nefructificării unor oportunități consistente de finanțare în următoarea perioadă. Astfel, crearea unui pol de excelență în cercetarea științifică pentru zona de Vest a României este de o necesitate imediată”, adaugă rectorul Universității de Vest din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.