Modulul FDR al FEST-FDR 2015, singurul festival din România dedicat dramaturgiei românești, continuă cu o serie de spectacole din Cluj, Târgu Mureş şi Bucureşti. Astfel, duminică, 19 aprilie, ora 17.00, la Studio UȚU, este programat spectacolul Amalia respiră adânc de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu (Teatrul Național Cluj).
Despre această piesă, selecţionerul Festivalului, teatrologul Oana Borş, scria: ”Textul Alinei Nelega, unul dintre cele mai bune texte-oglindă a experienţelor trăite în anii comunismului, este o provocare pentru orice actriţă. Anca Hanu reuşeşte, cu talentu-i bine cunoscut, să aducă pe scenă candoarea şi inocenţa, disperarea şi tristeţea, speranţa şi neputinţa resemnată a personajului ce urcă treptele vieţii.”
Spectacolul semnat de Nona Ciobanu, Cel care închide noaptea (Teatrul Maghiar Cluj), este programat tot duminică, 19 aprilie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional Timişoara. Max şi Hanna, cei doi protagoniști ai spectacolului, sunt prinși în cușca destinului lor întunecat și în cuşca istoriei. Au nevoie de reconstituirea trecutului lor, în scopul de se a curăța / înțelege / pedepsi – reciproc, și pe ei înșiși. Pentru aceasta trebuie să-şi provoace propria lor natură, propriul destin, unul pe altul.
De la ora 21.00, la Sala 2, publicul este prins În trafic, un spectacol de Alina Nelega (Teatrul Național Târgu-Mureș). Piesa anului în 2014, premiul acordat de către UNITER ce îi statuează calităţile, În trafic este compusă din şapte monoloage feminine şi surprinde, plecând de la un fapt divers petrecut în trafic, crize ale indentităţii feminine, astăzi, în malaxorul unei societăţii contemporane.
Luni, 20 aprilie sunt programate trei spectacole din Bucureşti. Astfel, la ora 17.00, la Studio UȚU, are loc reprezentaţia cu Amintiri din epoca de școală de Mihaela Michailov (Asociația ADO Bucureşti). Un spectacol care rememorează fragmente de istorie personală şi pune întrebări, dezvăluind fricile, speranţele, visele, aspiraţiile celor din băncile şcolii, aflaţi la o vârstă a speranţelor.
Tot luni, 20 aprilie, începând cu ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional Timişoara, este programat spectacolul Noul locatar de Eugène Ionesco, pus în scenă de Tompa Gábor (Teatrul Nottara, București).
Un locatar într-o locuinţă nouă pentru el, dar mult prea veche pentru Portăreasă, doi hamali şi multe, foarte multe bagaje. Un spectacol care vorbeşte despre neputinţa de a renunţa la amintirile de lângă şi din noi, în drumul spre marea şi eterna mutare. Un puternic eseu scenic despre puterea trecutului, un balast pe care îl purtăm inutil şi care nu lasă loc prezentului să se instaleze.
Ziua de luni, 20 aprilie, se încheie cu spectacolul Mobilă și durere de Teodor Mazilu, programat la ora 20.00, în Sala 2. Producţia este semnată de Victor Ioan Frunză (Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, București). Unul dintre spectacolele-cercetare realizate de Victor Ioan Frunză în ultimii ani, Mobilă şi durere, este şi o întoarcere şi o re-evaluare a dramaturgiei româneşti de dinainte de revoluţie. O posibilitate de dezvolta scenic tipologii şi de a devoala caractere, oferind actorilor şansa de a excela, aşa cum de altfel o fac în acest spectacol.
Două zile de teatru, şase spectacole, regizori precum Tompa Gábor şi Victor Ioan Frunză, autori precum Eugène Ionesco, Teodor Mazilu, Alina Nelega, Mihaela Michailov, Nona Ciobanu şi un regal actoricesc sunt doar câteva dintre motivele pentru care merită să fiţi prezenţi zilele acestea la FEST-FDR 2015.
Mai multe informații despre spectacolele FDR puteți găsi pe www.tnimisoara.com.
Biletele se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești” , str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), de marți până duminică între orele 11 și 19, sau online, pe www.tntimisoara.com.