Regizorul Ion Ardeal Ieremia, destăinuiri la PRESSALERT LIVE despre fotbal şi...

Regizorul Ion Ardeal Ieremia, destăinuiri la PRESSALERT LIVE despre fotbal şi politicieni la teatru. De ce recomandă „dezmăţul” de la FEST- FDR

0
DISTRIBUIȚI

ion ardeal ieremia 2

Invitat în această seară la PRESSALERT LIVE, regizorul Ion Ardeal Ieremia a atenţionat că în vreme ce arta este slab finanţată, jocuri cu titlu de sport devin adevărate afaceri profitabile. După ce Primăria Timişoara a pierdut definitiv procesul privind finanţarea echipei F.C. Politehnica Timişoara cu 31.6 milioane de lei, Ieremia a declarat că „echipa de futbol era un SA care într-un fel sau altul interesa şi primăria pentru că o galerie bine îmbrăcată poate veni la vot. (…)Trei bazine de înot ar fi fost mult mai importante pentru sănătatea noastră. Futbolul nu mai este un sport, el este un bussiness foarte profitabil”.


Mai mult, regizorul a spus că aria sa de activitate este neglijată din multe puncte de vedere de politicieni.

„Atât de rar vezi oameni politici la un spectacol de teatru. Nu aş vrea să generalizez că şi ăsta e un păcat, dar nu vin. Vorbesc despre cultură, nu spun că teatrul este cea mai înaltă formă de cultură, dar nici nu poţi să o ignori”, a afirmat invitatul atenţionând politicienii să „nu deveniţi marfa viitorilor dramaturgi”.

Legat de festivalul FEST-FDR, care a început astăzi la Timişoara, regizorul a spus că „este a douăzecea ediţie. Ce rămâne să vă mai spun? Să veniţi la teatru. Este o ediţie care ca de fiecare dată aduce spectacole bune, diverse. altfel făcute decât sunteţi vor publicul timişorean obişnuiţi să vedeţi. Sunteţi forţaţi de noi care suntem o mână de regizori să vedeţi opere în stilul nostru. Veniţi la tot acest dezmăţ teatral că aveţi numai de câştigat”.

Revenind la finanţarea teatrului, Ieremia a spus că „dacă nu ne-a dat Dumnezeu bazine de înot, nici teatre nu sunt.(…) Oamenii dau bani pentru echipe de fotbal. Când dă cineva bani pentru teatru sigur e îndrăgostit de o actriţă. Am întâlnit oameni cu bani care întrebaţi dacă nu vor să sponsorizeze teatrul au spus că nu am nici cea mai mică intenţie. Veniţi la teatru, teatrul este cea mai frugală şi perisabilă formă de exprimare artistică”. Regizorul a încheiat cu un mesaj optimist pentru toţi cei care sunt nemulţumiţi că trăiesc în ţara noastră. „România suntem noi, vă rog, oameni buni, nu vă mai denigraţi. Nu aşa e România. Nu e aşa la noi. Ce ne face să fim altfel? De ce nu suntem la înălţimea speranţelor noastre? Ha să fim aşa şi punct, s-a terminat”, a spus invitatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.