Șefa CNA, Laura Georgescu, urmărită penal pentru abuz în serviciu și instigare...

Șefa CNA, Laura Georgescu, urmărită penal pentru abuz în serviciu și instigare la fals

0
DISTRIBUIȚI

cna

Procurorii DNA au dispus o nouă extindere a urmăririi penale față de Laura Georgescu, președinta Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, transmite Agerpres.

Anterior, în 2 aprilie, DNA a anunțat că a extins cercetările față de Laura Georgescu pentru abuz în serviciu, în formă continuată (17 acte materiale), și instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (17 acte materiale) iar, în 5 septembrie 2014, că șefa CNA este urmărită penal pentru abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, Laura Georgescu a instigat în perioada 2013 — 2014 la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA și care au fost soluționate prin sancționarea posturilor de televiziune respective.

„Președinta CNA, Laura Georgescu, posibil urmărind diferite interese de natură personală sau capacitată de entități juridice din domeniul audiovizualului sau de persoane ce dețin diferite funcții publice, a impus mai multor funcționari din cadrul CNA, să întocmească sesizări ce conțin date nereale, iar ulterior a susținut respectivele sesizări false prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancționarea cu amendă a unui număr de 7 posturi TV, unele dintre aceste posturi fiind sancționate de mai multe ori”, se arată în comunicat.

DNA precizează că, în cazul sesizărilor identificate cu privire la cele 7 posturi TV, s-au inserat date nereale referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea (nume, prenume, adresă de domiciliu, date de contact, etc.), sau chiar cu privire la momentul sesizării.

„În conținutul unei astfel de sesizări, au fost inserate abaterile pe care a considerat președinta CNA, Laura Georgescu că ar fi suficiente pentru a putea susține ulterior sancționarea respectivului post, chiar dacă în unele situații faptele erau mai vechi și ar fi putut fi prescrise (se aplică termenul general de prescripție în materie contravențională — 6 luni).Trebuie subliniat că, după redactare, aceste sesizări cu date nereale erau printate și înregistrate ca și cum ar fi fost preluate de pe email-ul instituției, deși acestea, în mod evident nu erau transmise pe email, însă reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu păstra aparența de legalitate a acestor sesizări”, susțin procurorii.

Un alt aspect, rezultat în timpul urmăririi penale, menționează DNA, este acela că, în cazul unora dintre aceste sesizări false, momentul conceperii lor și al înregistrării, este anterior derulării efective a programului în legătură cu care se reclamă abaterea de la legea audiovizualului.

„În aceste condiții, este evident că se urmărea grila, se stabilea care program ar putea fi sancționabil și se proceda la redactarea sesizării, însă din neglijență nu se modifica ora și rămânea menționată ora redactării care, așa cum s-a precizat, era anterioară difuzării respectivului program.


După extinderea anterioara urmăririi penale (aspecte mediatizate la 2 aprilie 2015) , a continuat efectuarea cercetărilor. În acest context, o parte din operatorii TV sancționați cu amendă ca urmare a demersurilor efectuate de președinta CNA, suspecta Georgescu Laura, în baza sesizărilor false realizate chiar la instigarea acesteia, au comunicat date utile anchetei. Printre datele comunicate de operatorii TV, au fost identificate noi sesizări care conțineau date false, fiind promovate de suspecta Georgescu Laura și care au avut ca rezultat sancționarea cu amendă”, se spune în comunicat.

Astfel, sursa citată precizează, că luând în considerare și infracțiunile/starea de fapt mediatizate în 2 aprilie 2015 și cele prezente, în sarcina Laurei Georgescu Laura, se rețin două infracțiuni de abuz în serviciu (20 acte materiale) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (20 acte materiale) — cu referire la sesizările falsificate care au stat la baza sancționării cu amendă a 7 posturi TV.

În septembrie 2014, Laura Georgescu a fost la DNA, unde procurorii i-au comunicat că au început urmărirea penală pe numele său pentru abuz în serviciu, în dosarul în care erau vizați și Viorel Hrebenciuc și Gheorghe Ștefan.

Potrivit anchetatorilor, în cauză există elemente din care rezultă că, în urma exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către președintele CNA, Laura Georgescu, în mod nejustificat trei dintre membrii CNA care la ședința anterioară votaseră pentru retragerea licenței unui post TV, în ședința din 1 octombrie 2013 au votat în favoarea postului TV anterior sancționat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.