Specialiştii au identificat COMORILE Banatului românesc şi sârbesc. De ce vin tot...

Specialiştii au identificat COMORILE Banatului românesc şi sârbesc. De ce vin tot mai mult vecinii la shopping în Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

confkikinda

Zeci de obiective turistice spectaculoase din Banatul românesc și sârbesc vor deveni centru de interes pentru turiști. Proiectul “Living Heritage – An unlimited resource for tourism development”, (Patrimoniul viu – O resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului) a ajuns la final. Comorile Banatului au fost descoperite, studiate și promovate cu scopul creșterii gradului de cunoaștere a patrimoniului cultural și natural din zona transfrontalieră.

Cel mai mare proiect pentru dezvoltarea turismului din Banat s-a finalizat cu succes. Timp de 16 luni de zile, în cele două părți ale Banatului, au fost studiate zeci de obiective turistice din zonele Herneacova, Făget, Herculane, Caransebeș, Dubova, dar și din localitățile Uzdin și Kikinda din Serbia. Cercetarea a fost făcută în detaliu de o echipă de studenți de la Universitatea de Vest.

confkikinda1

Conferința de final de proiect a avut loc vineri la primăria din localitatea sârbească Kikinda unde au vorbit toți cei care au fost implicați în proiect. „Acest proiect are o istorie vastă și sunt mulțumit că s-a finalizat cu succes. După 16 luni de zile am reușit să îi atribuim o utilitate. Scopul nostru este acela de a păstra patrimoniul și de a-i transmite generației viitoare cât de important este să îl salvăm de la uitare. Colaborarea dintre România și Kikinda nu a început acum, ci în urmă cu zeci de secole și e păcat să pierdem patrimoniul”, a spus Sasa Tanackov, managerul de proiect din Serbia.

Kikinda – centru de colaborare România – Serbia

S-a discutat și despre continuarea proiectului și păstrarea colaborării dintre România și Serbia.


„Sunt foarte mulțumită de rezultat. Este important că Primăria Kikinda va purta în aceste zile niște discuții legate de continuarea acestui proiect, dar și a altor proiecte care se derulează în acest moment cu parteneri din România și Serbia. Noi suntem prezenți în cultura românească și vrem ca localitatea Kikinda să reprezinte un centru de colaborare a Serbiei cu România”, a mărturisit Stanislava Hrnjak, membru al Consiliului Local din Kikinda.

confkikinda3

În urma proiectului “Living Heritage – an Unlimited Resource for Tourism Development” a fost realizată cea mai mare bază de date în ceea ce privește tradițiile și locurile turistice din Banat. De asemenea, a fost realizată o expoziţie fotografică, cursuri, dar și o şcoală de iarnă pentru elevi şi studenţi. Tot în cadrul proiectului au fost realizate trei cărți despre legendele, povestioarele și dulciurile bănățene, iar 20 de localități din Banat au fost postate pe GPS.

Cercetarea a fost făcută în 20 de localităţi din zona Făget, 12 din zona Herneacova, 13 din zona Herculane, patru din zona Caransebeş, patru din zona Dubova, patru din arealul Kikinda, dar și în alte cinci localităţi din Serbia. Nici Timișoara nu stă bine la capitolul promovării patrimoniului cultural, iar din cauza acestui lucru este cunoscut doar ca un oraș pentru shopping. „Timișoara e foarte importantă pentru Kikinda, dar din păcate este un oras în care mergi la shopping. Asta din cauza faptului că s-a promovat doar Aeroportul <<Traian Vuia>>, low cost-ul, și celebrul Iulius Mall. Prea puțin au fost promovate obiectivele turistice, iar cetățenii din Kikinda nu au știut că la doar 180 de kilometri de ei se află un centrul cultural atât de bogat. Sperăm ca în urma acestui proiect să fie promovate și obiectivele turistice din Timișoara”, ne-a explicat  Sasa Tanackov.

”Living Heritage – An unlimited resource for tourism development”, (Patrimoniul viu – O resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului) a fost derulat în cadrul liniei de finanțare a programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, împreună cu Institutul Intercultural, Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timiş şi Primăria Kikinda (Serbia) și are o valoare de 330 de mii de euro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.