Deși sunt în ani terminali de liceu, marea majoritate a elevilor timișoreni habar n-au ce-și doresc să facă în viață, deci nici nu știu la ce facultate să se înscrie. Ce-și doresc elevii de liceu să studieze la facultate? Ce profesii aleg și ce părere au despre diferite ocupații profesionale? La toate aceste întrebări, și nu numai, s-a găsit răspuns cu ajutorul unui studiu realizat printre elevii de liceu din județul Timiș de Universitatea de Vest din Timișoara, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.
„Ne-am dorit să vedem prin acest studiu care sunt preferințele elevilor și cum văd ei accesul la studii superioare, câți vor să plece în străinătate, să vedem cum ne putem adapta oferta educațională”, a explicat Marilen Pirtea, rectorul UVT.
Alin Sava, profesor în cadrul Departamentului de Psihologie din Universitatea de Vest din Timișoara, a ținut să precizeze, astăzi, că doar 40 % din elevii care au participat la studiu, marea majoritate de clasa a XI-a, sunt hotărâți ce facultate să aleagă. Astfel, 40 % dintre elevi vor să se înscrie la Medicină sau Drept, iar restul la facultăți precum Litere, Științe Politice și Sociale, Sport, Informatică, Științe Economice, Agricultură, Academia de Poliție, Psihologie. Pe de altă parte, doar 1 % din elevi își propun să urmeze Facultatea de Fizică, Chimie sau Matematică.
„Există două categorii de elevi. Cei care se hotărăsc rapid și cei 60 % care se decid pe ultima sută de metri. Am observat că cei hotărâți sunt, în general, elevii cei mai buni. În ceea ce-i privește pe elevii nehotărâți, 85 % dintre aceștia eu medii sub 7”, a explicat Alin Sava.
Studiul a fost realizat în cadrul unui proiect european derulat de UVT în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională din Timiș. Tot în cadrul aceluiași proiect a fost realizat și un ghid de orientare în domeniul psihologiei pentru elevi. „În SUA, psihologia este un domeniu tot mai căutat. Acolo, 6 % din numărul total al absolvenților de facultate a terminat psihologia, iar în România 7 % dintre studenții care intră la licență sunt la Psihologie. Însă am observat că sunt arii pe care tinerii nu le cunosc, nu știu, de exemplu, că pot să lucreze dacă termină psihologia în resurse umane sau alte domenii”, a mai explicat profesorul Alin Sava.