TEMERARUL care a călătorit aproape 30.000 de kilometri în doar două luni...

TEMERARUL care a călătorit aproape 30.000 de kilometri în doar două luni și a trecut de cercul polar. Ce temperaturi extreme a suportat FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-117007341">

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un român a călătorit în Siberia și a parcurs aproape 30.000 kilometri, a trecut de cercul polar și a rezistat la temperaturi care au scăzut sub minus 54 de grade Celsius

Un bărbat de 41 de ani din Hunedoara, Sebastian Popescu,  pasionat de off-road, a călătorit în Siberia, împreună cu șapte prieteni, a parcurs aproape 30.000 kilometri, a trecut de cercul polar și a rezistat la temperaturi care au scăzut sub 54 de grade Celsius. Călătoria până la Tiksi, o localitate situată la aproximativ cinci grade mai la nord de Cercul Polar, și înapoi a durat aproape două luni.

Opt prieteni cu trei mașini de teren au pornit în 18 septembrie din București, prin Hunedoara, apoi Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus și Rusia. Din Moscova spre Novosibirsk, al treilea mare oraş al Federației Ruse. Următoarea destinaţie a fost Irkutsk, pe malul Baikalului, cel mai adânc lac din lume. Cea mai îndepărtată localitate în care au ajuns a fost Tiksi, situată la aproximativ cinci grade Nord de Cercul Polar. În total au parcurs aproape 30.000 de kilometri în aproape două luni.

„Au fost momente în care am crezut că nu vom mai ajunge înapoi acasă”, povestește unul dintre puținii români care reușit să treacă de Cercul Polar de Nord, Sebastian Popescu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sebastian Popescu are 41 de ani și conduce o mică afacere, plimbă străini pasionați de off-road prin munții din România. De curând, Sebastian s-a întors din Siberia și încă nu-i vine să creadă prin ce aventură a trecut.

„Zile întregi nu am văzut decât gheață și zăpadă. Am întânit un om care împlinea 36 de ani și nu mai văzuse un european niciodată. Am mâncat carne și organe de ren și de cal crude, înghețate, conserve din carne de vită expirate în 2009, care făceau parte din rezerva militară. Am făcut saună și apoi m-am aruncat în copcă în cel mai adânc lac din lume, Baikalul. La minus 50 de grade când respiri ai impresia că înghiți ace din gheață care îți trec prin gât și îți ajung în plămâni. Chiar și cu echipament special, la minus 30 și ceva de grade în câteva minute mâinile ți se înțepenesc”, povestește Sebastian Popescu.

Acesta spune că au fost mai multe momente dificile în călătoria spre Siberia și înapoi. „La un moment dat eram deasupra apei, pe gheața care începea să se topească. Împreună cu un prieten am ieșit din mașini și încercam să ghidăm jeepurile, să ajungem la mal. Cei care erau în mașini nu au auzit și nu au văzut. Eu, de jos, cu fața la jeepuri și cu spatele către mal, am văzut cum se crapă gheața. Ca un trăsnet pe sub mașinile de teren și pe sub mine. Și acum mi se face pielea de gâină când îmi amintesc. M-am gândit că singura șansă e să mergem înainte. Am reușit! Când am urcat în mașină meu și-a dat seama că eram schimbat la față și se întâmplase ceva. Nu m-a întrebat nimic. Abia după ceva timp am povestit”, spune Sebastian.

Cel mai plăcut moment a fost o baie în copcă. „Niciunul nu am vrut să plecăm din Siberia fără să încercăm renumita «bania», o saună urmată de o baie în apă înghețată, în copcă. Să ieși de la saună aburind, să mergi pe zăpadă cu picioarele goale pe malul lacului Baikal și apoi sa te arunci în copcă. Am rezistat câteva secunde. Și nu am răcit!”, povestește sebastian.

Hunedoreanul spune că a fost foarte impresionat de oamenii de acolo. „Oamenii sunt minunați. Îți dau sfaturi, sar imediat să te ajute cu tot ce le stă în putință. În vocabularul lor nu este cuvântul «mulțumesc» pentru că ei sunt crescuți și educați să sară în ajutor și nu e nevoie să spui ceva ca să arați recunoștința”, spune Sebastian Popescu.

Viața la minus 68,5 grade Celsius

Acesta povestește că s-au abătut de la calea normală pentru a ajunge la Verhoyansk un mic orășel unde a începutul secolului trecut, s-au înregistrat minus 68,5 grade Celsius. „Am fost primiți de primarul orașului, care ne-a înmânat niște diplome. Ne-a povestit că iarna acolo se ating temperaturi de minus 60 de grade. Acolo școlile se închid doar dacă temperaturile scad sub minus 50 de şi există un heliport care deserveşte permanent urgenţele medicale. După discuția oficială am fost invitați la masă. Am mâncat carne și organe de ren. Ni s-au servit crude, înghețate pe un stick. Arată cam ca și frigăruile noastre însă sunt foarte nutritive. Am mâncat porția de pe băț și apoi nu am mai mâncat 24 de ore, atât de sățioase au fost”, spune Sebastian.

FLO_0285

Îmbărcămintea folosită în expediția în Siberia a fost creată special pentru cei opt într-o fabrică din Timișoara. Gecile, pantalonii, mânușile sunt făcute din puf de gâscă. „Dacă trebuia să comand astfel de echipament din Canada îl cumpăram la 1.800 de dolari doar o  geacă. Ne mai trebuia pantalonul, mănușile. Făcute la Timișoara au costat 1.800 de lei gecile, pantalonul și manușile pentru o persoană. Bocancii i-am comandat pe net. Sunt făcuți din cauciuc natural, iar înăuntru au pe talpă un fel de pâslă groasă. În sus e material impermeabil la exterior și un material matlasat foarte gros la interior. Pe picior era o pânză cu căptușală de aluminiu ca să mențină temperature constantă”, spune Sebastian.

Acesta susține că nu va face niciodată un calcul privind costul călătoriei. „Probabil m-aș îngrozi”, glumește el.

Expediția a fost organizată de clubul off-road din Sibiu, Discovering Transylvania, cu sprijinul ApaNova şi al canalului de televiziune Digi World. „Am filmat pentru un documentar. Vor fi cinci episoade, patru  a câte 30 de minute și unul de 50 de minute pe Digi World”, a declarat Sebastian Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.