TRADIȚIE Măicuțele de la mănăstirea Șag au pregătit ouăle de Paște, care...

TRADIȚIE Măicuțele de la mănăstirea Șag au pregătit ouăle de Paște, care vor fi oferite credincioșilor. Ce superstiții există

0
DISTRIBUIȚI

g3

În Vinerea Mare creștinii prăznuiesc Patimile lui Iisus Hristos. Conform tradiției, în Vinerea Mare nu se mai slujeşte Sfânta Liturghie, pentru că Însuşi Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum, şi se ţine post negru. La fel este rânduit şi pentru Sâmbăta Mare. Vineri seara se oficiază în biserică Prohodul Domnului nostru Iisus Hristos, Care se află acum în mormânt.

La sfârşitul slujbei se înconjoară biserica cu Sfântul Aer, pe sub care trec apoi toţi credincioşii.


Numit şi Epitaf, Sfântul Aer este o pânză de in sau de mătase, de catifea pe care se află imprimată, brodată ori zugrăvită icoana înmormântării Domnului. Epitaful simbolizează trupul mort al lui Hristos.

Tradiția spune că, fiind ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, azi nu se ară, nu se seamană și nu se sădesc pomi, pentru că nu vor rodi. Practic, nu sunt recomandate niciun fel de munci în gospodărie, ziua fiind dedicate rugăciunii și meditației.

În unele zone geografice se crede că ouăle nu se vopsesc niciodată în Vinerea Mare. Azi însă, la Mânăstirea din Şag, sute de ouă vopsite de măicuţe în mod tradiţional, vor lua forma unei cruci şi vor fi împărțite credincioșilor, după noaptea de Înviere.

Tot astăzi, în mai multe locuri din ţară este refăcut drumul crucii.

Ca Catedrala Mitropolitană din Timișoara azi de la ora 15,00 se oficiază Vecernia (Punerea în mormânt a Domnului Iisus Hristos), iar de la ora 19,00 Denia Prohodului Domnului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.