Ultimele 24 de ore din viața Dorei, fata ucisă de șmecherul cu...

Ultimele 24 de ore din viața Dorei, fata ucisă de șmecherul cu BMW, descrise la PRESSALERT LIVE de coordonatorul Centrului Regional de Transplant Timișoara. Câte vieți au fost salvate cu organele fetei de 16 ani VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

dan ilincariu (2)

Dora Târziu, fata de 16 ani ucisă de un șmecher cu BMW-ul, a pierdut lupta cu viața, însă prin moartea sa a salvat mai multe vieți omenești. Asta pentru că părinții tinerei au înțeles că nu se mai poate face nimic în momentul în care aceasta a intrat în moarte cerebrală și au acceptat prelevarea de organe. Dan Ilincariu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Timișoara și asistent principal în cadrul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean Timișoara, în care Dora Târziu a fost internată, a descris, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore cu fata de 16 ani, dar și cu băiatul de 17 ani ale cărui organe au fost prelevate tot noaptea trecută.

„Ieri dimineață am fost solicitat, atunci când cadrele medicale au sesizat faptul că cei doi tineri este posibil să fi ajuns în moarte cerebrală. Am demarat toate procedurile pentru a declara moartea cerebrală și, în jurul prânzului, am început să stăm de vorbă cu familiile celor doi tineri. Indiferent de vârsta pe care o are pacientul care ajunge în moarte cerebrală, durerea este aceeași pentru toată lumea. Este greu să înțeleagă faptul că, deși văd pe un monitor că inima încă mai bate, acea persoană e decedată. După ce familia înțelege și acceptă acest lucru, discutăm despre prelevarea de organe. În cazul celor doi tineri, ambele familii și-au dat acordul”, a explicat Dan Ilincariu.

Potrivit coordonatorului Centrului Regional de Transplant Timișoara, imediat ce familiile Dorei și ale băiatului de 17 ani au fost de acord cu prelevarea de organe, a fost anunțat coordonatul Centrului Național de Transplant, care a organizat toate operațiunile necesare.


Aproape toată noaptea au stat medicii în sălile de operație pentru a preleva organele, iar în această dimineață echipele de prelevare au plecat spre centrele în care s-au realizat operațiile de transplant. „În total, organele celor doi tineri au salvat opt vieți. Organele Dorei au ajuns la patru persoane, doi tineri au primit câte un rinichi, iar ficatul a fost împărțit în două și a ajuns la alte două persoane. De asemenea, în cazul băiatului de 17 ani, inima a ajuns la Târgu Mureș, un alt pacient a primit un rinichi și un pancreas, altul celălalt rinichi, iar ficatul a ajuns la București”, a mai precizat Dan Ilincariu.

Totuși, procedura de prelevare de organe din noaptea trecută nu s-a desfășurat fără probleme. Din cauza unor probleme tehnice, o aeronavă care trebuia să transporte ficatul de la Timișoara la București nu a mai putut decola, iar echipa de prelevare care avea sarcina de a duce ficatul la București a rămas blocată în aeroportul timișorean. „Din fericire, am fost ajutați de Ministerul Apărării, care a pus la dispoziție rapid o aeronavă militară și totul s-a finalizat cu succes. După ce organele sunt prelevate, acestea trebuie să ajungă foarte repede în locul în care este realizată operația de transplant. Vorbim de maxim patru ore din momentul în care este scoasă o inimă și patru – șase ore în cazul unui ficat”, a explicat Dan Ilincariu.

Întrebat, în finalul emisiunii, ce părere are cu privire la faptul că procurorii nu au atacat decizia judecătorilor, care au hotărât ca Sofian Precup, tânărul care a lovit-o pe Dora Târziu, să fie arestat preventiv la domiciliu, Dan Ilincariu a declarat că „este greu să înțeleg motivele. Știu că procurorii au luat legătura cu spitalul, știau exact situația fetei. Sunt convins că justiția va face dreptate în acest caz. Nu știu ce motive ar fi putut să aibă să nu atace decizia, probabil că s-a considerat că arestul la domiciliu este suficient de sigur de a nu-i permite acestui om, dacă pot să-l numesc așa, să iasă pe stradă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.