Un profesor timișorean „antrenează” elevii olimpici ai Arabiei Saudite. Ce condiții INCREDIBILE...

Un profesor timișorean „antrenează” elevii olimpici ai Arabiei Saudite. Ce condiții INCREDIBILE oferă campusul universitar în care se desfășoară pregătirea FOTO

0
DISTRIBUIȚI
În pauză cu elevii
În pauză cu elevii

În urmă cu cinci ani, fiz. dr. Sandu Golcea, profesor la Colegiul Naţional C.D. Loga, a fost invitat în Arabia Saudită, pentru a se ocupa de pregătirea lotului olimpic de fizică. Rezultatele au fost mai mult decât mulţumitoare: lotul a reuşit să obţină în doi ani două medalii şi patru menţiuni la Olimpiada Internaţională de Fizică. La Olimpiada de Fizică a Asiei, care a avut loc în India, elevul Abdoulah Saloum a reuşit să obţină unul din cele trei premii speciale, acesta rămânând deocamdată cel mai important „trofeu” din palmaresul olimpicilor Arabiei Saudite. Contractul s-a terminat în anul 2013, când profesorul Golcea s-a reîntors în ţară.

O nouă pregătire cu lotul olimpic al Arabiei Saudite

Ulterior însă, pregătirea elevilor saudiţi a intrat în declin, iar rezultatele pe care le-au obţinut nu au arătat vreun progres vizibil, aşa încât profesorul Sandu Golcea a fost invitat din nou să se ocupe de pregătirea lotului olimpic. A acceptat şi, imediat după încheierea ineditulului proiect pregătit pentru „Şcoala altfel”, care a constat în reconstituirea picturii pe un fragment al Columnei lui Traian, a plecat în Arabia Saudită pentru a-i instrui pe olimpicii care vor participa la Olimpiada Internaţională de Fizică din anul 2016.

„Am refuzat să preiau lotul pentru acest an, nivelul IV de pregătire, deoarece timpul limitat şi pregătirea anterioară nu sunt mulţumitoare pentru rezultatele pe care le doresc. După ce am lucrat experimental cu lotul care va merge în anul 2016 la olimpiadă, am constatat că am patru elevi cu potenţial pentru o medalie de argint şi am acceptat să lucrez cu acest lot, care se află la nivelul III de pregătire” explică Sandu Golcea.

O universitate cu buget de 100 milioane USD

Elevii – zece la număr – sunt din diferite localităţi ale Arabiei Saudite şi au parcurs nivelele I şi II de pregătire. În vârstă de 14-15 ani, copiii „ştiu foarte bine calcul diferenţial şi integral, stăpânesc bazele fizicii, au inteligenţă nativă şi voinţă. Lucrează cu mine direct zece ore pe zi, în tranşe de câte cinci ore, cu o pauză de masă de o oră la prânz”, spune profesorul Golcea. Pregătirea se desfăşoară la King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), o universitate înfiinţată în urmă cu doar şase ani în Jeddah, pe malul Mării Roşii. „Este un puternic centru de cercetare şi educaţie academică, un exemplu de efort dedicat învăţământului şi ştiinţei, şi are un buget de aproximativ 100.000.000 USD pe an” remarcă, cu admiraţie, profesorul Golcea. El a adăugat că în secţiunea academică există mai multe facultăţi şi numeroase centre de cercetare, o serie de laboratoare ultramodern dotate, care oferă posibilitatea unor cercetări complexe şi aprofundate.

Între tradiţie şi civilizaţie ocidentală

Dr. Sandu Golcea povesteşte că viaţa din campusul universitar e aparte de cea tradiţională din restul ţării. Denumirile străzilor din campus sunt sugestive pentru profilul universităţii, cum ar fi bulevardul principal, care se numeşte „Discovery”. Serviciile sunt foarte bine reprezentate, de la cele de curierat sau bancare până la fast-food, cafenele, saloane de înfrumuseţare, un supermarket, benzinărie şi spălătorie auto sau restaurante cu specific local.

Campus
Campus

Lotul olimpic ia masa de prânz la cantina campusului, unde un meniu complet (supă, felul doi – pui, peşte sau tocană de vacă cu salată – şi, ca desert, o felie de tort sau o portocală şi o doză de Pepsi, răcoritoare în mare vogă în zonă) costă 16 riali, echivalentul a 16 lei. Adevărate „delicatese” sunt clătitele cu dulceaţă acoperite cu frişcă, la preţul de zece riali bucata.

Nu toate femeile poartă văl dar se păstrează tradiţii ale vieţii musulmane, în primul rând cele cinci momente de rugăciune zilnică. Deşi în Arabia Saudită nu sunt cinematografe, viaţa desfăşurându-se în tradiţionalul mediu familial, în campus există un cinematograf public, foarte popular.

Şi participanţii la lotul olimpic îşi fac timp pentru diverse distracţii, după terminarea draconicului program de pregătire, acordându-şi câteva momente de destindere, cum ar fi câte un picnic nocturn la malul mării.

Ca o curiozitate, într-o țară cunoscută pentru problemele legate de drepturile femeilor, profesorul Golcea menţionează că în lotul pe care îl pregăteşte are trei fete, pe care le cataloghează drept foarte inteligente.


„Până acum am mai predat fetelor din Arabia doar printr-un sistem de videoconferinţă, la care ele mă vedeau şi auzeau, dar eu le puteam doar auzi. Acum discut cu ele direct în clasă. Acest lucru este însă posibil numai la KAUST”, a spus dascălul.

Pregătira lotului arab, nivelul III, va lua sfârşit în 12 mai. Până atunci, „evident că îmi este dor de casă! Şi în România sunt mulţi oameni dragi pe care abia aştept să-i revăd! Şi în România sunt elevii mei pe care abia aştept să-i revăd!” mărturiseşte profesorul timişorean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.