A murit unul dintre veteranii teatrului timișorean, cu o carieră de aproape...

A murit unul dintre veteranii teatrului timișorean, cu o carieră de aproape 40 de ani

1
DISTRIBUIȚI

Dukas PeterA încetat din viață Dukász Péter, îndrăgitul actor al Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, cu două zile înainte de a împlini vârsta de 61 de ani.

A fost unul dintre cei mai iubiți și admirați actori ai Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara, deopotrivă pentru cariera sa prolifică, memorabilă, dar și pentru calitățile sale umane, pentru bunătatea sa, solidaritatea colegială, pentru devotamentul nemăsurat față de teatru și Cetate.

Dukász Péter s-a născut la data de 11 mai 1954, în Oradea.


A visat să devină inginer, însă vocația l-a adus pe urmele mamei lui, absolvind facultatea de actorie la Târgu Mureș, în 1978. De atunci, timp de aproape patru decenii, a fost un membru important al echipei Teatrului Maghiar din Timișoara, nu numai ca actor, dar și ca regizor și director asociat. Încă de la debutul său pe scena Teatrului Maghiar din Timișoara, în spectacolul „Soldatul necunoscut”, în regia lui Sík Ferenc, s-a impus ca un talent excepțional și un actor totalmente dăruit scenei. A interpretat peste 60 de roluri în ultimii 25 de ani.

Dintre partiturile sale actoricești amintim rolul lui Don Quijote, pe cel al lui Ivan Alexandrovici Hlestakov în „Revizorul” și Regele Lear în „Lear=C+R+G”. A intepretat, regizat și semnat dramaturgia spectacolului „Inima care-și spune taina”, adaptare după Edgar Allan Poe. Dukász Péter a marcat stagiunea 2014-2015 prin roluri-cheie: el l-a interpretat pe Cu în „Moliendo Café”, iar în „Incendii”, pe Abdessamad și pe Chamseddine.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.