AVERTISMENTUL arhitecților: tăierile abuzive de copaci schimbă în rău fața orașului. Cum...

AVERTISMENTUL arhitecților: tăierile abuzive de copaci schimbă în rău fața orașului. Cum își pierde Timișoara, încet, dar sigur, IDENTITATEA

3
DISTRIBUIȚI

IMG_0278

Noile terase amenajate după indicațiile primarului Timișoarei jumulesc și mai tare spațiile verzi din oraș. Semnalul de alarmă e tras de vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Timiș, care arată cum au fost ciuntiți copacii din Piața Victoriei pentru a face ”loc” umbrelelor de umbra ale anumitor restaurant. Fotografiile vorbesc de la sine.

În fața restaurantului preferat de administrația Ciuhandu și care, în buna tradiție, a devenit și preferatul administrației Robu, crengile copacilor au fost tăiate ca să lase loc umbrelelor de soare. Mai mult, acestea au fost montate așa de apropiat încât efectiv sufocă pomii, care nu mai pot crește. Coincidență sau nu, inspectorilor primăriei nu li se pare nimic în neregulă.

IMG_0277

”Timişoara a pierdut în ultimii 25 de ani o bună parte din aliniamentele stradale. A pierdut în totalitate tradiţia toaletării şi îngrijirii acestor copaci, dar şi know how ul plantării lor. Plantaţiile se fac prea des, prea apropriat, aproape întotdeuna tinerii copaci nu sunt protejaţi suficient în primii lor ani. Tăierile se fac la solicitarea proprietarilor imobilelor în mod neprofesionist şi utilitar neavând în vedere creșterea corectă şi sănătoasă a copacului pe termen lung.


Din păcate nu mai ştim să ne umbrim străzile şi să beneficiem de un aer bun. Străzi din Iosefin stau exemplu prin amenajări proaste, prin înlocuirea unor aliniamente de copaci cu locuri de parcare prin dispariţia umbrei şi unui climat plăcut. Mai mult amenajări din 2015 încalcă regulamentul explicit de desfăşurare a activităţilor comerciale  în chiar una din zonele esenţiale pentru identitatea oraşului, într-un ansamblu în care se întâlneşte Imperiul Habsburgic, Arhitectura interbelică a faţadei Operei şi anii 60, toate cu multă atenţie pentru ce a fost înainte de ele. Dacă tot ce putem noi adăuga sunt copaci strâmbaţi de marchizele teraselor, vom fi fost o generaţie de uitat. Arhitectura de secol 19 şi început de secol 20 este incompletă fără plantaţii şi aliniamente stradale. Trebuie să înţelegem că natura este o parte din oraş şi nu opusul său”, arată arhitectul Rudolf Graef.

IMG_0279

Specialistul arată cum caracterul istoric al ansamblului Corso este dat nu numai de clădiri, ci şi de aliniamentul dendrologic plantat care contribuie decisiv la impresia generală şi este un element definitoriu pentru ansamblurile urbane ale finalului de secol 19 în europa centrală. Aliniamentele de copaci au în toată zona istorică o tradiţie lungă, mai puţin în incinta imediată a cartierului Cetate. ”Piaţa Operei, Cartierele Iosefin, Fabric parţial, Elizabetin, au aliniamente de copaci bine definite, decimate în ultimii 25 de ani prin tăieri abuzive în vederea amenajării de parcări în interes privat. Aliniamentul de arbori însă este un sistem dendrologic cu efecte esenţiale asupra microclimatului urban, motiv pentru care este protejat în toate oraşele europene. Mai mult el este un bun public finanţat din bani publici, ceea ce face ca orice intervenţie asupra sa să fie în mod obligatoriu una gestionată de autoritatea publică. Nu este astfel admisibil ca ceva ce aparţine tuturor, să fie alterat în interesul şi prin voinţa individuală a unei entităţi private, acest lucru numindu-se distrugerea bunului public şi trebuind tratat ca atare”, a mai spus Graef.

 

 

3 COMENTARII

  1. De ce mai exista arhitecti cand avem PRIMAR?
    Eu cred ca acest robu poate sa-si mai adauge o titulatura in fata numelui, aceea de arh.

    Mi-e sila!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.