Ca-n PARADIS. Cum pot timișorenii să admire mii de narcise sălbatice, într-o...

Ca-n PARADIS. Cum pot timișorenii să admire mii de narcise sălbatice, într-o poiană mirifică aflată la poalele munților Retezat FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1568810180">

festivalul narciselor

Timișorenii care doresc să evadeze un weekend în natură, într-un loc parcă desprins din povești, sunt invitați în localitatea Sălașu de Sus de la poalele Munților Retezat. Timp de aproape o lună, localnicii și drumeții pot admira un peisaj ca-n basme. Este vorba despre Poiana Narciselor, care se întinde pe o suprafață de 20 de hectare, în care înfloresc, în fiecare an, mii de narcise sălbatice.
Poiana „invadată” de aceste flori albe splendide se întinde între localitățile Sălașu de Sus și Nucșoara din județul Hunedoara, în apropierea Parcului Național Retezat. Turiștii care ajung în acest loc spectaculos nu doar că pot culege narcise sălbatice, dar admiră un peisaj mirific. Asta pentru că Poiana Narciselor se află chiar la poalele Munților Retezat, iar o parte din piscuri încă sunt acoperite cu zăpadă.

582486_10151162176024676_3984892_n
Peisajul unic din localitatea Sălașu de Sus este un prilej numai bun de festival pentru locuitorii satelor din zonă, și nu numai. Astfel, an de an, la mijlocul lunii mai, aici se organizează Festivalul Narciselor, care în acest an a ajuns la ediția cu numărul 15. În timpul ineditului festival au loc spectacole de muzică populară, iar cei care ajung în fânarul plin cu flori frumos mirositoare au voie să culeagă, o dată pe an, narcise sălbatice. Ediția din acest an a Festivalului Narciselor se va desfășura în data de 17 mai.
Primele narcise au fost aduse în localitatea Sălașu de Sus în anul 1900 de către un cetățean olandez. Aceste flori albe s-au adaptat foarte bine la condițiile de mediu, iar localnicii, fermecați de frumusețea și mirosul lor, le-au protejat, astfel că în timp s-au extins aproape de poarta de intrare în Parcul Național Retezat. Potrivit specialiștilor, insula de flori albe de la poalele Munților Retezat rezistă de atât de mult timp și pentru că printre pietrele de granit de sub sol curg ape reci din munți, care au un efect de frigider. Narcisele sălbatice sunt un pic mai mici decât cele obișnuite.

La Poiana Narciselor din Sălașu de Sus de poate ajunge cu mașina, pe un drum asfaltat. Localitatea de află la 12 kilometri de Hațeg, spre Petroșani.

Foto: Mihai Bursesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.