Călin Popescu Tăriceanu despre justiţia din România: „Procuratura abuzează de prevederi pentru...

Călin Popescu Tăriceanu despre justiţia din România: „Procuratura abuzează de prevederi pentru a transforma excepţia arestării preventive în regulă”. Pe cine consideră vinovat

0
DISTRIBUIȚI

tariceanu la timisoara plr (1)

Avertismente clare date de şeful PLR, Călin Popescu Tăriceanu, la Timişoara, vizavi de modul în care justiţia din România a ajuns să funcţioneze. Acesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că momentan instituţiile care se ocupă de justiţia din România se află sub presiune.

„Procuratura se află sub autoritatea Ministerului Justiţiei, vreau să fie foarte clar că vorbim de instanţe. Datorită populismului PNL, şi nu numai, am văzut acuzaţii la adresa Parlamentului care încearcă să îşi protejeze membrii. Este clar că Procuratura abuzează de prevederi pentru a transforma excepţia arestării preventive în regulă, mă refer la spectacolul cătuşelor, al oamenilor încătuşaţi în faţa televizoarelor prin care se încalcă prezumţia de nevinovăţie.


Oamenii de acasă îl văd pe acel om la televizor încătuşat şi apoi citesc toate informaţiile care apar pe surse din dosare, e clar că de la oameni din Procuratură, astfel acel om în ochii opiniei publice este transformat în vinovat, în mod automat, prin informaţii parţiale. Nu mai vorbesc de modalitatea în care oamenii sunt purtaţi cu cătuşe în faţa publicului. Asta se numeşte transferarea justiţiei în stradă. Omul când ajunge în faţa judecătorilor este deja un om condamnat. Judecătorilor le va fi foarte greu să achite un acuzat asupra căruia opinia publică are percepţia că este vinovat”.

La cererea presei, Tăriceanu a comentat şi vizavi de social-democratul Dan Şova, mai exact despre problemele acestuia cu justiţia. „Eu cred că în condiţiile actuale ar fi trebuit trimis în faţa instanţei. Nu pot să spun că această dezbatere, în care de multe ori argumentele politice au fost aduse în dezbatere, nu are niciun impact, sunt o serie de principii juridice care au fost avute în vedere în momentul în care Senatul a luat aceste decizii. (…) CCR a decis, după cum ştii şi eu am vorbit clar în numele Senatului că vom respecta deciziile CCR. (…) Decizia CCR fiind luată, nu ne rămâne decât să o punem în aplicare şi să închidem subiectul”, a spus președintele Senatului.

Cât despre controlul SRI de către Parlament, Tăriceanu a subliniat că „se impune în momentul de faţă o discuţie mai mult decât serioasă cu SRI”, menționând că este nevoie ca membrii comisiei de control să îşi facă treaba ca la carte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.