COMORI din Epoca de Aur la Muzeul Consumatorului Comunist din Timișoara. Ce...

COMORI din Epoca de Aur la Muzeul Consumatorului Comunist din Timișoara. Ce amintiri prețioase pentru generația „cu cheia la gât” sunt expuse GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-980695690">

muzeul comunismului tm (25)

Cine nu a fost încă la Scârț – loc lejer, pe fosta stradă Zoe, actualmente arh. Szekely Laszlo nr.1, e musai să o facă. De azi vizitatorii locului au parte de incursiune în trecutul relativ îndepărtate. Al copilăriei lor, sau cam așa ceva. Ovidiu Mihăiță, amfitrionul spațiului, despre care cunoscuții știu cât de obsedat e de obiecte din comunism, în sensul pozitiv, a deschis porțile comorii. Muzeul Consumatorului Comunist a fost amenajat pe tipicul unui apartament cu trei camere, în subsolul superbei vile a Scârț-ului.

Din sufragerie nu lipsesc televizoarele alb-negru, iar biblioteca e ticsită deopotrivă cu tomuri și bibelouri. În camera copiilor regăsim rechizitele: penarul ”școlar”, caietele cu coperți de plastic în culori insipide – maro, albastru, gri – radierele cu girafă, compasul ”made în China” și altele. La baie am găsit inclusiv celebrul șampon Larex, sub formă de pernuță,
Intrarea este liberă la Muzeul Consumatorului Comunist.

Comoara comunistă

Muzeul Consumatorului Comunist conține mii de viniluri, sute de jucării de plastic sau pluș. Trotinete, triole, caiete de școală, etichete, programe de cinema, din vremea imemorială în care în Timișoara funcționau toate 11 săli de cinema,  cutii de chibrituri, piese de mobilier, cărți și haine de atunci, unele încă cu etichetă.

Acesta e unicul Muzeu al Consumatorului Comunist, din Estul Europei. ”Este destinat străinilor, turiștilor, copiilor, bunicilor. Înainte de ’89 ne-am mirat noi de ce aveau ei, acum să se mire ei de ce aveam noi”, declară inițiatorul Muzeului Consumatorului Comunist, Ovidiu Mihăiță, artistul care a fondat, în urmă cu 10 ani, primul teatru independent în Timișoara, Auăleu Teatru.

”Debarasați-vă debaraua!” . Este sloganul sub care Ovidiu Mihăiță îi invită se devină cofondatori ai Muzeului Consumatorului Comunist pe toți cei care au păstrat, în cotloane nostalgice, relicve, fantome, obiecte ale epocii, demne de a fi expuse, lărgind astfel patrimoniul muzeului.

Mai trebuie spus că Muzeul Consumatorului Comunist este o inițiativă culturală privată, realizată din donații, sponsorizări, din investiția inițiatorului său și prin efortul a numeroși voluntari implicați în proiect. Muzeul nu are caracter politic sau ideologic. Scopul său principal este de a recupera memoria pierdută a obiectelor epocii socialiste și de a lansa în circuitul public un obiectiv turistic original, un nou ”hotspot” al Timișoarei. Accesul publicului este liber. și mai mult decât atât, vizitatorii sunt invitați să interacționeze cu expnatele: să tragă sertarele, să deschidă dulapurile și să pună mâna pe conținut.

Vizitatorii vor putea face donații și vor putea primi suveniruri comuniste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.