Corpul de control al premierului a sesizat DNA în legătură cu posibile...

Corpul de control al premierului a sesizat DNA în legătură cu posibile abateri ale unor direcții silvice

0
DISTRIBUIȚI

defrisare

Corpul de control al primului ministru a sesizat DNA în legătură cu săvârșirea a 52 de posibile fapte de natură penală în domeniul fondului forestier proprietate publică a statului, fapte săvârșite de angajați ai unor direcții silvice și ai Romsilva, relatează Agerpres.

„Corpul de control al primului ministru a efectuat acțiuni de verificare la direcțiile silvice din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Suceava în legătură cu valorificarea produselor fondului forestier proprietate publică a statului aflat în administrarea acestor entități precum și la Regia Națională a Pădurilor Romsilva, în legătură cu adoptarea de către acesta, în anul 2009, fără temei legal, a unui regulament. În urma verificărilor efectuate au rezultat indicii privind săvârșirea unui număr de 52 posibile fapte de natură penală”, se arată în raportul Corpului de control.

Printre neregulile sesizate de Corpul de control se numără infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în declarații, omisiune a sesizării organelor judiciare, fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și intereselor publice, neglijență în serviciu.

La Romsilva, corpul de control a constatat mai multe nereguli și încălcări ale dispozițiilor legale, una dintre acestea fiind adoptarea, cu depășirea competențelor legale, de către Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor a unui regulament, în anul 2009, privind vânzarea masei lemnoase care se recoltează din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de către Romsilva.

Corpul de control specifică că Romsilva nu avea la acea dată competențe să elaboreze și să aprobe un astfel de regulament, competența aparținând Ministerului Agriculturii.

Potrivit acestui regulament, documentația de preselecție depusă de operatorii economici înainte de data licitației nu trebuia să conțină certificatul de bonitate financiară, precum și documente care să ateste faptul că operatorul nu înregistra datorii la bugetul general consolidat, aceste documente fiind însă prevăzute expres în regulamentul emis de Guvern și care trebuia de fapt să fie respectat.

„Aplicarea regulamentului Romsilva a facilitat participarea la licitații a unor operatori economici care nu au făcut dovada că dispun de mijloace materiale și financiare necesare precum și de forță de muncă specializată necesară exploatării masei lemnoase în defavoarea celor care îndeplineau condițiile de participare la procedurile de vânzare a masei lemnoase”, se arată în document.

Potrivit raportului, în perioada 2009-2012, Direcția Silvică Bistrița-Năsăud a beneficiat de suplimentarea volumelor de masă lemnoasă de la alte direcții silvice ca urmare a solicitărilor transmise către Romsilva, printre motivele invocate fiind: resurse limitate de fond forestier, apariția unor evenimente naturale.

La Direcția Silvică Mehedinți comisiile de preselecție și de licitație au avut în componență un număr mai mic de membri decât cel prevăzut de lege.


În urma unei licitații la care au participat doar doi din cei patru membrii ai comisiei au fost încheiate 10 contracte de vânzare-cumpărare a masei lemnoase pe picior în baza cărora direcția silvică a furnizat o cantitate de 8.928 de metri cubi de masă lemnoasă în valoare totală de 516.947 de lei. Au fost acceptați de asemenea, la licitație, operatori economici cu documentație incompletă ori neconformă cu prevederile caietului de sarcini.

La Direcția Silvică Suceava s-a constat că agenți economici au fost admiși la licitație fără a face dovada achitării garanției de contractare, achitarea care trebuia făcută înainte de licitație.

Potrivit raportului Corpului de control, Direcția Silvică Suceava a vândut, cu încălcarea legii, prin negociere părți de masă lemnoasă care au făcut obiectele unor contracte de vânzare-cumpărare reziliate fără a fi supuse unor noi proceduri de licitație. Au fost trei astfel de cazuri de negociere care s-a realizat cu câte un singur operator economic, iar prețul negociat a fost mult mai mic decât penultimul preț oferit în cadrul licitației, ceea ce a condus la prejudicierea patrimoniului Romsilva.

La direcția Maramureș s-au constatat nereguli în legătură cu derularea unor contracte de vânzare-cumpărare pe termen lung a masei lemnoase în sensul că s-au făcut acte adiționale ale unor astfel de contracte cu firme care nu au făcut dovada menținerii activității în domeniul prelucrării lemnului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.