EXCLUSIV Pianistul Teo Milea dezvăluie motivele pentru care a decis să plece...

EXCLUSIV Pianistul Teo Milea dezvăluie motivele pentru care a decis să plece definitiv în Canada. Vezi când va susţine ultimul concert în Timişoara

1
DISTRIBUIȚI

teomileaMuzicianul timişorean Teo Milea, care a reuşit să cucerească inimile melomanilor cu albumul său de debut „Pe clape albe … şi negre“, a anunţat că se mută definitiv în Canada, imediat după concertul care va marca lansarea discului Open Minds, care va avea loc în data de 1 octombrie, la Filarmonica Banatul. „Mi-am dorit foarte mult ca lansarea noului meu material discografic “Open Minds” să se întâmple în Timişoara. Puteam să plec în Toronto din luna ianuarie 2015, însă am amânat plecarea, programând concertul de lansare pentru data de 1 octombrie – ultimul meu concert din Timişoara, la Filarmonica Banatul. Acest concert este mesajul meu de mulţumire pentru publicul care m-a crescut. Am compus o mare parte din acest material în Timişoara, l-am finalizat în Arad, iar cele două oraşe – care au fost muza mea de inspiraţie, vor fi şi oraşele în care voi lansa discul Open Minds“, ne-a declarat Teo Milea. Printre motivele pentru care muzicianul a luat decizia mutării în Canada se numără şi lipsa organizaţiilor care susţin cultura în ţara noastră.

„Lipsa pianelor de concert şi a instituţiilor de cultură care să încurajeze arta creaţiei şi susţinerea ei au fost primele picături de apă din pahar, care m-au făcut să mă decid să plec. Deasemenea, nu mi se pare normal şi corect să mi se ceară chirii de mii de euro în capitală pentru săli care deţin un pian bun de concert. Invitaţiile mult mai dese de a concerta în străinătate faţă de ţara natală, au mai umplut paharul cu puţină apă. Poveştile cu Saşi Vuşcan despre scena din Canada şi oportunităţile de acolo, despre şcolile de compoziţie şi orchestraţie pe care aş putea să le urmez, au mai adus şi ele puţină apă. În urmă cu un an am primit următorul răspuns de la o instituţie de cultură din mijlocul ţării: “Caută-ne peste 10 ani, momentan eşti prea tânăr şi necunoscut”. Recunosc, acesta a fost momentul în care paharul s-a umplut şi am decis să plec. Aradul şi Timişoara sunt locuri în care m-am format ca muzician, aici sunt oamenii de la care am primit primele aplauze în concertele cu compozițiile mele, din aceste locuri m-am inspirat când am creat și sunt locurile cele mai dragi mie. Însă simt că este momentul să trec la o etapă nouă, iar Toronto îmi oferă această oportunitate“, spune Teo Milea.

„Bineînţeles că îmi doresc să revin în România să concertez, să-mi revăd prietenii“
După apariţia albumului săui de debut, muzicianul născut în Chişineu Criş a susţinut o serie de concerte atât în ţară cât şi în străinătate, printre acestea din urmă numărându-se recitaluri în sediul Comandamentului NATO din Bruxelles, sau ca reprezentant al României în cadrul Biofach 2013, cea mai mare expoziţie mondială de produse ecologice, la care participă peste 90 de ţări, găzduită la Nurnberg.


După ce anul trecut, compoziţiile lui Teo Milea şi-au găsit locul în playlist-ul celebrului radio american SkyFM din New York, mai exact pe radioul numit „Solo Piano“, muzicianul timişorean a avut parte de o nouă recunoaştere peste Ocean, albumul său de debut câştigând locul secund în topul „Album of the Year“, alcătuit de specialiştii postului de radio american. În ceea ce priveşte publicul din Timişoara, muzicianul consideră că lumea e cu mintea deschisă şi că în ultima vreme au apărut o serie de evenimente de calitate.

„Pentru mine, publicul din Timișoara este un public cu mintea deschisă, titlul noului meu disc reflectând exact aceasta parere. Datorită lui eu am avut curaj să merg mai departe şi să-mi doresc să-l încânt în anii următori, ori de câte ori voi avea ocazia. Scena locală este într-o continuă creștere și nu pot decât să mă bucur când ascult creațiile unor artiști locali cum ar fi JazzyBit, SS Trio, K-Lu, IPR care, după părerea mea, au un cuvând de spus în piața muzicală românească și internațională. În Timișoara, în ultima perioadă, evenimentele de calitate încep să apară și datorită unor întreprinzători privați, dar și datorită implicării Primăriei care, trebuie să recunosc, începe să se deschidă și înțelege importanța susținerii artiștilor locali“, spune Teo Milea. La mijlocul lunii iunie, mai exact în data de 12, artistul va susţine un concert la Grădina De Vară a Filarmonicii Banatul, ocazie cu care melomanii vor putea asculta în premieră absolută, materialul compus pentru pian și flaut “A New Beginning”, realizat împreună cu Ionuț Cădariu.

„Îmi doresc concurenţa. Un artist nu poate evolua atâta timp cât în jurul lui, pe “felia” lui, nu se întâmplă mare lucru. Când ai concurenţă îţi forţezi limitele, munceşti mai mult, vrei să fii mai bun, vrei să întreci, lupţi pentru poziţia nr. 1 şi, din toate acestea, rezultă calitate. Mai mult decât atât, publicul este cel care are de căştigat. Şi în Canada voi face exact aceleaşi lucruri ca şi aici: voi concerta, voi compune, mă voi perfecţiona şi ceea ce-mi doresc foarte mult, să intru pe culoarul muzicii de film. Bineînţeles că îmi doresc să revin în România să concertez, să-mi revăd prietenii, locurile în care am crescut. Nu mi se potriveşte varianta de super star. Eu voi reveni acelaşi Teo – pianistul care concertează şi compune pentru prietenii săi în sufragerii muzicale iar, printre piese, oricând voi avea pregătit un banc nou, o întâmplare hazlie şi, întotdeauna, mesajul de mulţumire pentru primul public care mi-a dat o şansă“, spune Teo Milea. Biletele pentru concertul de lansare a discului Open Minds, care va avea loc în 1 octombrie, se pun în vânzare la Caseria Filarmonicii Banatul, începând din 8 iunie, preţul acestora fiind de 30 lei.
Foto: Flavius Neamciuc

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.