HALUCINANTA procedură prin care s-a desemnat firma care reabilitează Palatul Apelor. Cum...

HALUCINANTA procedură prin care s-a desemnat firma care reabilitează Palatul Apelor. Cum s-a furat bugetul cu uşi, ferestre şi granit

6
DISTRIBUIȚI

palatul apelor tm

Curtea de Conturi a descoperit la Administraţia Bazinală a Apelor Banat că s-a inventat un nou mod de atribuire a contractelor de milioane de euro – fără niciun fel de procedură de licitaţie şi fără să existe măcar vreun act adiţional la vreun contract. Când au verificat modul de derulare a contractului de ecologizare a canalului Bega, instituţia fiind condusă de Titu Bojin, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, descoperind dublarea ilegală a valorii contractului, auditorii au avut surpriza să constate că renovarea Palatului Apelor din Timişoara s-a făcut de către o firmă desemnată la mica înţelegere.

„SC APASCO SA & SC DELTACONS SA&SC SOCOT SA (firmele câştigătoare ale licitaţiei iniţiale de ecologizare a canalului Bega, n.a.) au decis, împreună cu o comisie de evaluare din cadrul ABA Banat, ca lucrările de Reabilitare a sediului S H Bega să fie executate de către firma SC Tehnodomus SA din Arad, la preţul de 8.707.520 lei, la care se adaugă TVA, în total preţul fiind de 10.797.324 lei. Echipa de control subliniază din nou faptul că, această lucrare nu are nimic în comun cu obiectul contractului – acela de – Ecologizarea râu Bega ape sectorul Timişoara-Frontiera Serbia, jud Timiş, această lucrare este o lucrare nouă, a cărei valoare este de peste 2,5 milioane euro şi care, în mod obligatoriu trebuia să urmeze procedura legală de atribuire a unui contract de achiziţie publică. Firma SC APASCO SA împreună cu asociaţii săi, fiind specializată pentru executarea unor lucrări precum cele de ecologizare râuri,  s-a dovedit că nu avea personal specializat spre a executa lucrările de reabilitare ale unei clădiri care este şi monument istoric, fapt pentru care, potrivit Raportului al comisiei de evaluare  a decis să cedeze lucrarea firmei SC Tehnodomus SA din Arad” se arată în raportul Curţii de Conturi.

Auditorii au constatat Titu Bojin nu a semnat raportul aşa zisei comisii de evaluare şi de nimeni de la firma Tehnodomus SA, dar a fost semnat de Vasile Ofimiaș  – directorul Departamentului Dezvoltare Investiții din cadrul structurii centrale a Apelor Române.


 Ulterior, s-a făcut un nou raport prin care valoarea lucrărilor a crescut la  12.841.502,79 lei, documentul nefiind semnat nici de dat aceasta de Bojin, deşi era ordonatorul de credite al instituţiei.

Probleme au fost descoperite şi la modul în care s-au făcut decontările până la momentul controlului, auditorii stabilind că Tehnodomus SA nu a depus odată cu situaţiile de lucrări şi facturile de la furnizori. Explicaţia a venit când au primit documentele şi sau fost verificate. Deşi a solicitat plata pentru granit încă din 2012, firma din Arad l-a achiziţionat de abia în 2014. În plus, Tehnnodomus SA ” a cumpărat respectiva cantitate de granit cu preţul de 70,8 lei/mp, timp în care, în situaţiile de lucrări preţul a fost menţionat ca fiind 198,11 lei/mp, adică de 2,8 ori mai mare decât preţul real al granitului”. Prejudiciul stabilit numai pentru granit se ridică la peste 90.000 lei. În cazul ferestrelor, constructorul a cumpărat la un „preţ mediu de 610 lei/mp, timp în care în situaţiile de lucrări a menţionat preţul de 753,92 lei/mp”, prejudiciul pentru uşile şi ferestrele de la Palatul Apelor fiind de 633.585  lei.

Actualul director, Luci Ervin, s-a apărat, explicându-le celor de la Curtea de Conturi că în momentul numirii mele ca director la ABA Banat (01.04.2013 ) lucrarea la Palatul Apelor era începută , iar eu am considerat că toţi directorii BA Banat ce au fost înaintea mea au respectat legislaţia în momentul desemnîrii firmei SC Tehnodomus SA ca firmă subcontractantă.  SC Tehnodomus SA are contract cu antreprenorul general , antreprenor cu care avem noi contract”

Doar în urma verificării a trei articole folosite la reabilitarea clădirii, auditorii au estimat un prejudiciu de 828.521 lei.

 

 

6 COMENTARII

  1. 70 lei mp de granit, dar nu mai puneti la socoteala si adezivul si ancorele chimice ce au fost folosite…
    sacu de adeziv corespunzator granitului e in jur de 70 ron. Iar ancorele chimice in jur de 40 ron. Plus manopera… eu zic ca se incadreaza.

  2. De investigat si pretul scadalos obtinut la inlocuirea treptelor din fata Catedralei.100.000 de euro aceeasi firma din Arad abonata la banul public Tehnodomus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.