„Iliescu nu pleca, până nu te-om judeca!”. Timișorenii comemorează victimele Mineriadei sângeroase...

„Iliescu nu pleca, până nu te-om judeca!”. Timișorenii comemorează victimele Mineriadei sângeroase din 1990

0
DISTRIBUIȚI

mineriada 1990

„Iliescu nu pleca, până nu te-om judeca!” – acesta este sloganul sub care la Timișoara se pregătește o acțiune de comemorare a victimelor Mineriadei. Sub acest nume sunt cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 13 – 15 iunie 1990 la București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a societății civile.

„Banatul nu uită niciodată! Adu-ți aminte de mineriadă! 746 de răniți și, conform mărturiilor și dovezilor, peste 100 de morți! Am fost înșelați la scurt timp după revoluție. De-atunci, zilnic suntem înșelați. Atunci, libertatea noastră a fost călcată în picioare”, au scris inițiatorii evenimentului „Timișoara nu uită! Remember Mineriadă 25 de ani” pe Facebook.

Timișorenii sunt încurajați să se adune în seara zilei de 14 iunie în Piața Operei, între orele 20.30 – 22.00, pentru a comemora victimele Mineriadei sângeroase din 13 – 15 iunie 1990.


„Împreună, cu lumânări în mâini, să transformăm Piața Operei din Timișoara într-o mare de lumini”, mai transmit organizatorii.

mineriada 1990

Pe tot parcursul zilei de 13 iunie 1990 au avut loc confruntări violente între manifestanți și forțele de ordine. Seara, la televiziunea publică se citește următorul comunicat al președintelui Ion Iliescu: „Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”.

Astfel, câteva garnituri de tren pline cu mineri, conduși de Miron Cozma, pleacă din Valea Jiului spre București. Aici, timp de două zile, recurg la acte de o violență extremă împotriva protestatarilor, și nu numai. Mii de bucureșteni au fost agresați de mineri, unii pentru simplul fapt că erau studenți, aveau barbă, purtau ochelari sau se aflau în clădirea Universității. În data de 15 iunie, miile de mineri care au participat la evenimentele sângeroase au fost strânși la Romexpo, unde fostul președinte Ion Iliescu le-a mulțumit pentru „atitudinea de înaltă conștiință civică”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.