Lumânări aprinse pe Bega în memoria celor peste 250 de tineri din...

Lumânări aprinse pe Bega în memoria celor peste 250 de tineri din Timiș care au pierdut lupta cu SIDA. Unde sunt cel mai des discriminate persoanele seropozitive FOTO

0
DISTRIBUIȚI

ziua lumanarilor aprinse

În memoria celor peste 250 de tineri din județul Timiș care au pierdut lupta cu SIDA, aseară au fost lansate pe Bega lumânări aprinse. Câte o candelă pentru fiecare suflet care a murit din cauza acestei boli crunte. Acțiunea a avut loc în cadrul Zilei Internaționale a Lumânărilor Aprinse, care a ajuns la Timișoara la cea de-a 12 ediție, fiind una dintre cele mai mari și mai vechi campanii din lume, care se dorește a fi un apel la solidaritate globală și la înlăturarea stigmei și discriminării persoanelor care se confruntă cu această infecție.

Înainte ca cele 250 de lumânări să fie aprinse în memoria victimelor SIDA, pe strada pietonală Mărășești, mai mulți voluntari, dar și persoane care suferă de această boală au realizat o Fundă Umană, simbolul solidarității cu persoanele afectate de HIV.

IMG_9716

Ionela Apostol, reprezentant al Grupului Local de Acțiune HIV/SIDA din Timișoara, organizatorii evenimentului de ieri, ne-a declarat că Ziua Lumânărilor Aprinse reprezintă, în primul rând, o comemorare a victimelor SIDA.


„Dar ne propunem cu această ocazie să atragem atenția populației asupra implicațiilor HIV în viața de zi cu zi a celor infectați și a aparținătorilor acestora. Ne dorim ca aceste campanii să scadă cât mai mult nivelul discriminării cu care se confruntă persoanele cu SIDA. Încă sunt situații de discriminare, atât în sistemul medical, sunt bolnavi discriminați chiar și de doctori, iar în cazul integrării pe piața muncii este o discriminare mai accentuată. La angajare, li se cere uneori să-și facă testul HIV, există o confidențialitate cu privire la aceste testări, care nu de fiecare dată este respectată”, ne-a explicat Ionela Apostol.

La nivel național, din anul 1985, când au apărut primele cazuri de SIDA în România, și până în prezent aproape 7.000 de persoane au murit din cauza complicațiilor SIDA. Doar în ultimul an, 222 de tineri cu SIDA din România au murit. În acest moment, aproximativ 300 de bolnavi din județul Timiș se află în evidențele Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara ca fiind seropozitivi, iar în vestul țării sunt 800 de pacienți cu SIDA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.