Acțiune în Banatul Montan pentru căutarea rămășițelor unui luptător anti-comunist. Cine a...

Acțiune în Banatul Montan pentru căutarea rămășițelor unui luptător anti-comunist. Cine a fost Petru „Cocoșilă” Jurchescu

0
DISTRIBUIȚI

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), organizează miercuri, 6 mai 2015, o nouă acţiune de investigaţii arheologice în localitatea Verendin, comuna Luncaviţa, Caraş-Severin. Acţiunea presupune căutarea, identificarea şi deshumarea osemintelor lui Petru Jurchescu, fost țărărnist care a luptat împotriva comuniștilor, care a fost rănit grav prin împuşcare în ziua de 18 ianuarie 1949 şi a murit două zile mai târziu, în 20 ianuarie.

Petru Jurchescu, cunoscut drept Cocoşilă, s-a născut în Mehadica, Caraş-Severin, la 26 decembrie 1928, unicul copil al lui Gheorghe şi a Versaviei, născută Velescu. Părinţii săi au locuit în Verendin unde aveau o gospodărie, iar Petru a fost singurul copil al familiei. Tatăl lui Petru a murit pe front, în octombrie 1941 în cursul luptelor duse de Armata română pentru cucerirea oraşului Odessa.

1. FOTO JURCHESCU PETRUDupă instaurarea regimului comunist în România, Jurchescu a intrat în organizația de rezistență a colonelului Ion Uţă, un ofiţer de carieră care în perioada 19 ianuarie 1941 – 31 octombrie 1943 a îndeplinit funcţia de prefect al judeţului Severin, iar după 23 august 1944 s-a înscris în Partidul Național Ţărănesc, fracțiunea Maniu, fiind ales preşedinte al organizaţiei PNŢ Lugoj.

Pentru a nu-și expune familia raziilor și perchezițiilor, Cocoșilă a fugit în munți, la începutul anului 1949, alăturându-se altor partizani cu care a stat ascuns pe la sălaşurile din jurul Verendinului.


„În noaptea de 17 spre 18 ianuarie 1949, mai mulţi partizani, printre care şi Petru Jurchescu, au participat în Verendin la o acţiune organizată prin care s-a încercat procurarea de armament de la activiştii de partid şi de la unele persoane infiltrate de Securitate în comunitate. Astfel, prima persoană vizată a fost Meilă Gaiţă, care era atunci secretarul organizaţiei comuniste de partid din localitate. Partizanii s-au prezentat la casa acestuia, au forţat uşa şi au tras câteva focuri de armă prin ferestre, reuşind astfel să-l intimideze pe Gaiţă, care le-a predat imediat puşca pe care o deţinea. Nu după mult timp, în jurul orei 5 dimineaţa, partizanii au acţionat la casa lui Gheorghe Trebuian, zis Adam, un alt activist local de partid despre care se ştia că este reprezentantul Securităţii. Acesta a fost somat de partizani să predea arma, însă în urma refuzului s-a ajuns la un schimb de focuri. În cursul confruntării, Gheorghe Trebuian s-a urcat în podul casei de unde a executat foc în direcţia lui Petru Jurchescu, rănindu-l grav pe acesta în zona capului”, relatează Gheorghe Petrov, din partea IICCMER.

Împușcat în cap, cu glontele intrându-i prin frunte, și ieșind prin partea cealaltă, Cocoșilă a trebuit să-i mai îndure pe securiști care au ținut morțiș să-l chinuie pentru a-i smulge declarații. „Au fost îndemnuri din partea unor oameni ai Partidului şi Securităţii prin care muribundul să fie pus cu picioarele în jar aprins pentru a fi forţat să vorbească. De asemenea, se cunoaşte că mama lui Petru a fost reţinută şi torturată. Petru Jurchescu a murit în cursul zilei de 20 ianuarie 1949. A fost îngropat în zilele următoare în cimitirul din partea de sus a satului, situat în locul cunoscut sub denumirea de Motâlvici”, a mai spus Petrov.

Acţiunea de deshumare va fi efectuată de o echipă specializată de arheologi de la IICCMER, alcătuită din Gheorghe Petrov, Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza. Investigaţiile se vor desfăşura în ziua de 6 mai 2015 în prezenţa reprezentanţilor Parchetului Militar, care a fost sesizat de către IICCMER în privinţa acestui caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.