Paul Pirtea, medicul timișorean angajat într-un mare spital din Paris care ajută...

Paul Pirtea, medicul timișorean angajat într-un mare spital din Paris care ajută cuplurile cu probleme de infertilitate din România să aibă un copil. Cât costă o intervenție în Franța

5
DISTRIBUIȚI

paul pirtea

La doar 32 de ani, un tânăr din Timișoara a reușit, cu multă muncă, ambiție și perseverență, să lucreze ca medic în cadrul unuia dintre cele mai mari spitale universitare din Franța, în departamentul de Ginecologie și Reproducere Umană Asistată. Paul Pirtea ajută, anual, împreună cu ceilalți medici care lucrează în unitatea medicală, peste 2.500 de pacienți cu probleme de infertilitate să-și îndeplinească cea mai mare dorință: de a avea un copil. Tânărul medic nu a uitat de unde a plecat, astfel că încearcă să le ofere, de câte ori poate, o mână de ajutor și cuplurilor din România care ajung la spitalul din Paris.

Paul Pirtea, de profesie medic specialist obstetrică – ginecologie cu supraspecializare în reproducere umană asistată și chirurgie minim invazivă, a luat decizia de a pleca în Franța în urmă cu aproape patru ani. A făcut o parte din rezidențiat la Timișoara, o parte în Franța, iar la final s-a hotărât să rămână definitiv la Paris. „Am rămas în Franța pentru că acolo îmi găsesc locul și mă simt mult mai în largul meu. Inițial, oamenii care pleacă din România, pleacă pentru că n-au niciun motiv să rămână. la început, eu am avut multe motive pentru care să rămân, dar acolo în Franța am găsit un mediu care mă încurajează foarte mult în a face cercetarea pe care o fac, iar pașii pe care-i fac acolo sunt mult mai pe placul meu”, povestește Paul Pirtea.

paul pirtea
Medicul timișorean ajută nu doar cupluri din Franța să poată avea un copil, ci chiar și pacienți din România.


Săptămânal, 1 – 2 cupluri din țara noastră vin la Spitalul Universitar Cochin din Paris să se trateze, iar Paul Pirtea spune că majoritatea sunt mulțumite de modul în care sunt ajutate și tratate. „Până la urmă este vorba despre un ajutor, nu de o soluție ceea ce noi oferim pentru ca să-și poată îndeplini visul, de a avea un copil. Eu încerc sa-mi fac munca cât pot de bine. Nu e mai scump în Paris față de ceea ce se practică în România, diferența de preț este exact costul cu biletul de avion și cazare. Din păcate, acești oameni care-și caută fericirea sunt dispuși să facă orice sau totul pentru a-și obține visul. Inițial, oamenii încep să caute o soluție local, nu sunt convinși și pleacă, prima dată undeva mai aproape, în Ungaria de exemplu, și după un timp ajung mult mai departe”, explică medicul timișorean.

Paul Pirtea spune că la spitalul din Paris pacienții beneficiază de opinia nu doar a unui doctor, ci a unui întreg colectiv care lucrează într-un centru de excelență. „În România nu avem instituții de excelență care să formeze oameni și să ofere garanția pacienților că lucrurile care se întâmplă acolo sunt veritabile, pentru că opinia unui doctor nu contează, contează opinia unui colectiv, a unor studii, a unor experiențe dobândite de-a lungul anilor. Din păcate, în România nu există deocamdată fonduri pentru a avea centre adevărate pentru această problemă, dar se lucrează, oamenii lucrează”, este de părere Paul Pirtea.
Medicul timișorean nu a uitat de unde a plecat. Astfel, nu de puține ori colaborează cu doctorii din România care atunci când consideră că sunt depășiți de situație, trimit pacientele la Paris.

„Medicii sunt convinși că pacientele pot fi de multe ori ajutate în altă parte decât aici și atunci le trimit la mine. Răspunderea unui medic nu e neapărat să le știe pe toate, ci să ajute omul cum poate mai bine, să găsească cele mai bune soluții. Dacă la un moment dat lucrurile depășesc un anumit medic, el poate să propună cazul către o clinică. Ideea e să lucrăm în echipă, pentru că un lucru e clar, nu putem să le facem pe toate, mai povestește Paul Pirtea. Doctorul spune că nu știe dacă se va întoarce, al un moment dat, să lucreze în România.

5 COMENTARII

  1. Buna ziua ,eu am o nemultumire vizavi de doctorul Paul Partea ,am avut mai multe vizite la dansul la spitalul Foch (Paris)impreuna cu sotul meu .Mentionez cu noi sa purtat arogant la fiecare vizita ieseam ambii cu lacrimi in ochi si plangeam fara sa inteleg motivul.Nea umilit spunandune” ca nu poti coace paine neavand sare „,la care iam raspuns ca poti coace paine neavand sare dar daca nu ai apa chiar nu iese painea .Dupa vizita cu dumnealui am vizitat un profesor Dominique de Zeigler un om cu litera mare , intelegent foarte linistit nea explicat situatia la care nea incurajat si nea dat mai multe idei ,indicii.Respect acestui medic Dominique dar domnul Partea as dori doar un sfat ,daca am venit la dumnevoastra puteti sa ne sustineti ,sfatuiti daca sunteti in acest domeniu, noi de la dumnevoastra nico nu stiam motivul in sine .Abia la domnul Dominique am inteles problema .Avand 39 de ani si avand rezerva ovariana scazuta este omenesc.Si sunt donatori de ovucite ,deci se rezolva .Dar neati vorbit ca cum ca suntem la pensie deja ,sau chiar mai rau.
    Eu una sunt foarte suparata pe aceasta persoana ,Paul Partea. Sfatul meu sa lasati toata aroganta si nu umiliti alte cupluri care au o durere si au incredere sa vina sa impartase suferinta.Parerea asta o au mai multe familii aici in Franta ….

    Mam gandit mult inainte sa scriu acest comentariu ,dar in ideea sa se schimbe pe viitor .
    Cred ! Cu alte cupluri .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.