Medicul Șerban Costa este unul dintre românii cu care ar trebui să ne mândrim. Doctorul din Oradea, în vârstă de 59 de ani, este o mare personalitate în lumea medicală și conduce unul dintre cele mai importante spitale universitare din Germania, și anume Universitatea Magdeburg. De asemenea, Șerban Costa este și directorul de program național pentru cancer de sân și de ovare pentru Germania. Deși a părăsit România în urmă cu 41 de ani din cauza lui Nicolae Ceaușescu, medicul nu a uitat de unde a plecat. Astfel, de câte ori este invitat, vine în țară pentru a-i ajuta pe medicii români să le trateze pe femeile diagnosticate cu cea mai cruntă boală, cancerul.
Medicul român s-a aflat ultima dată la Timișoara la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a participa la o importantă conferință medicală dedicată chirurgiei ginecologice și medicinei fetale. „Conferința s-a axat pe câteva aspecte, printre care și pe endometrioză, o boală extrem de importantă care foarte des nu este diagnosticată și o mulțime de femei suferă de dureri o viață întreagă fără să știe de fapt de ce. Este important că am discutat și despre sisteme medicale diferite, am vrut să vedem unde există asemănători, deosebiri, ce poate un sistem să învețe de la celălalt, dar și despre situația tinerilor medici”, a explicat Șerban Costa despre ce s-a discutat în cadrul evenimentului medical.
Medicul român a povestit că a plecat din țară în anul 1974, după ce părinții acestuia au luat această decizie din cauza lui Nicolae Ceaușescu. „Situația politică se înrăutățise în România și părinții nu au vrut ca eu și fratele meu să fim implicați în acest sistem, având pe undeva viziunea că sistemul se va înrăutăți în continuare și știu că au avut dreptate. Tatăl meu era medic, avea niște relații foarte bune, avea și bani destui încât a reușit să facă rost de patru pașapoarte de turiști și ne-am dus fiecare cu un geamantan și am ajuns în Germania. Părinții mei au început să lucreze imediat pentru că erau o serie de posturi libere”, își aduce aminte Șerban Costa.
Fascinat de meseria tatălui, Șerban Costa s-a decis să-i calce pe urme și s-a înscris la Medicină, în Germania, însă o parte din facultate și-a petrecut-o și în America, după ce a primit o bursă.
„Apoi, doi ani am făcut cercetare fundamentală la universitatea din Basel, m-am ocupat de cancerul mamar, am făcut un an de chirurgie generală, tot acolo, și restul rezidențiatului mi l-am făcut pe ginecologie la Heidelberg”, povestește medicul român. Șerban Costa spune că nu i-a fost greu să reușească în carieră în Germania pentru că a fost străin. „Depinde care-ți sunt pretențiile. Dacă vrei să fi acceptat într-o țară străină ca și român care trăiește într-o țară străină, vei fi acceptat. Dacă vrei să fi acceptat ca și neamț în Germania, tu de fapt venind din România, asta nu merge. Concepția mea este că în momentul în care dorești să te integrezi, fără să-ți pierzi naționalitatea și firea ta, integrarea este foarte simplă”, consideră medicul din Oradea.
„Îmi face plăcere să vin în România, să tratez pacienți și aici”
Medicul român a vorbit și despre exodul medicilor tineri înspre vest. Astfel, Șerban Costa este de părere că acest exod reprezintă într-un fel o mișcare naturală și consideră că acest lucru se va termina doar în momentul în care medicii vor putea să lucreze în anumite condiții. „Atâta timp cât condițiile medicilor din România nu se îmbunătățesc considerabil, acest exod va continua”, explică medicul.
Șerban Costa vine tot mai des în România pentru a-i ajuta pe medicii din țară, dar și pe pacientele diagnosticate cu cancer. „Eu am o poziție foarte bună în Germania, fiind director de spital universitar, dar îmi face deosebită plăcere să vin în România, să tratez și aici pacienți. Eu aproape pot spune că m-am întors deja pentru că vin foarte des în România și tratez paciente împreună cu colegii de aici, atât la Oradea, cât și la Timișoara sau București. Când sunt necesare operații, uneori le fac la Magdeburg, la clinica pe care o conduc, câteodată vin și îi ajut pe colegi aici. Cred că dacă aș fi avut ocazia și posibilitatea de a veni aici, mi-aș fi dat aportul și aș fi realizat ceva, măcar în microcosmosul în care aș fi acționat. Însă cariera, familia, prietenii își spun cuvântul, nu poți să faci totul de unul singur. Dacă ar fi fost doar după mine, aș fi venit înapoi după 1990”, a conchis Șerban Costa.