Povestea tânărului cercetător timișorean care s-a întors în România după șase ani...

Povestea tânărului cercetător timișorean care s-a întors în România după șase ani petrecuți în America: „N-am plecat din lăcomie”. De ce a revenit în țară

5
DISTRIBUIȚI

Duma 117

Raul Pătrașcu, un tânăr de 25 de ani din Timișoara, s-a decis să revină în țară după șase ani petrecuți în Statele Unite ale Americii. Tânărul a fost admis la Yale University, una dintre cele mai bune universități din lume, și a reușit să lucreze în cadrul unui mare spital din SUA, unde a făcut cercetare. Deși a avut toate condițiile necesare pentru a-și valorifica potențialul, Raul Pătrașcu a luat decizia de a se întoarce în țară, în speranța că va putea face și în România cercetare la cel mai înalt nivel.

Tânărul din Timișoara ne povestește că a ajuns în America în perioada liceului, după ce a prins o bursă în clasa a XI-a, pentru a face un an de școală peste ocean. În clasa a XII-a, Raul a revenit la Timișoara, la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, a dat examenul de Bacalaureat, dar între timp a aplicat să primească o bursă la Yale University pentru că „mi-a plăcut mult mediul academic de acolo, dar fiind dintr-o familie modestă, nu aveam cum să merg să studiez din cauza costurilor prea mari”.

11043253_10153157108153103_7206544263532901468_n

Raul Pătrașcu ne povestește că a studiat în America Chimia și Medicina Preclinică și a reușit să facă cercetare nu doar în timpul facultății, ci și după. „Am făcut cercetare la John’s Hopkins, un spital renumit și pentru cercetarea în domeniul cancerului. Am lucrat ca și student laborant în echipele lor de cercetare și am lucrat la proiectul meu pe care am și reușit să-l public, despre dezvoltarea unor linii celulare. Am reușit să izolăm celule nemuritoare de cancer de pancreas, o formă mai rară de cancer de pancreas care poate fi folosită ca model pentru studiul diferitelor terapii și a se dezvolta terapii din ce în ce mai eficiente”, explică timișoreanul.

Însă după șase ani petrecuți în America, un an în liceu, patru la facultate și unul în care a lucrat în cadrul spitalului, Raul Pătrașcu a luat decizia de a se întoarce la Timișoara.


Acum, tânărul de 25 de ani este înscris în anul doi la Medicină, dar și la un masterat de Fizică Medicală la Universitatea de Vest, pentru a putea începe studiile doctorale.

„M-am întors în țară din mai multe motive, unele personale, de dragul de casă și pentru că am vrut să fiu alături de familie, dar și pentru că am văzut că apar din ce în ce mai multe oportunități în România de a face același lucru pe care l-am făcut acolo. Majoritatea celor plecați își doresc să se întoarcă în țară. Desigur, ne valorificăm potențialul acolo pentru că e mai ușor, avem toate condițiile necesare, materiale și tot ce ne trebuie, dar nu e același lucru. Dorim să contribuim aici, acasă, aici simțim că aparținem, simțim că suntem mai responsabili și dorim să contribuim și la ce se întâmplă în țară”, povestește Raul de ce s-a întors în România.

Duma 116

Tânărul din Timișoara spune că nu a plecat din țară „din lăcomie, ci în căutarea unor posibilități prin care să-mi valorific potențialul. Tinerii medici emigrează de nevoie, nu au echipamentele necesare cu care să lucreze, tocmai de aceea, România pierde an de an tineri specialiști”. Raul Pătrașcu va face cercetare în cadrul Centrului de Medicină Genomică, un proiect de aproape șase milioane de euro, finanțat cu bani europeni, care va fi realizat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara în cel mult opt luni.

„Centrul acesta de medicină este o posibilitate extraordinară pentru mine și pentru cei ca mine pentru că fondurile primite sunt mari. Vor fi cumpărate echipamente, se va asigura prezența materialelor necesare realizării cercetării, dacă nu avem materiale, proiectele mor. Doar dacă putem să realizăm cercetare pe termen lung putem să atragem tinerii plecați. Nici eu nu sunt dispus să vin în țară să fac cercetare pentru doar câteva luni”, a conchis Raul Pătrașcu.

5 COMENTARII

  1. America este taramul tuturor posibilitatilor. Cu $ 100,000 ai sansa sa ajungi intr-un job bine platit. America este o jungla si daca esti prea sensibil sau nu foarte bine pregatit sansa ta se numeste esec. Nu comentez nici de bine si nici de rau intoarcerea tanarului in tara.

  2. Mi-e foarte greu sa inteleg povestea tanarului. Dupa ce ai terminat o universitate de prestigiu din America, mi-e greu sa cred ca cineva se intoarce in Romania. Dealtfel nici nu stiu cum a putut termina o facultate si sa se si angajeze, avand in vedere varsta lui, de doar 25 de ani. Spune ca a facut 4 ani de facultate, dar rezidentiatul ???? Si sa vii in Romania pentruca conditii sunt si aici…. si pe salariul din Romania…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.