Poveștile copiilor SUPEREROI din Timișoara, care luptă să învingă cancerul. Ce probleme...

Poveștile copiilor SUPEREROI din Timișoara, care luptă să învingă cancerul. Ce probleme întâmpină de-a lungul vieții

0
DISTRIBUIȚI

copil cancer

Poveștile frumoase din spital, a copiilor supereroi de pe secția de oncopediatrie din Timișoara și din alte nouă orașe din țară, vor fi spuse în cadrul unei campanii inedite lansate de Asociația Little People. Campania va fi inițiată online pe data de 1 iunie, când se sărbătorește Ziua Internațională a Copilului.

Potrivit reprezentanților asociației, voluntari și tineri supraviețuitori de cancer, povestea micuților diagnosticați cu această boală cruntă nu se termină după ultima cură de tratament. Supraviețuitorii cancerului la copil au nevoie de sprijin și îngrijire continuă pentru a putea avea o viață normală.

„De fiecare dată când mă întreabă cineva cum pot să merg la spital și să stau cu niște copii bolnavi…le răspund: Sunt cea mai fericită atunci când sunt în preajma lor. Mă încarc cu energie, optimism, mă simt din nou copil și îmi oferă dragoste și atenție. Totul gratis și nelimitat. Să fiu voluntar pe secția de onco-hematologie mi-a oferit o nouă perspectivă asupra vieții. Sunt atâtea lucruri pe care le poți învăța de la niște copii…zâmbetul inocent și sentimentele sincere și dezinteresate sunt doar câteva exemple …suntem niște străini, dar ei ne consideră parte din viața și povestea lor.


Fiecare dintre noi scrie cel puțin un rând în cartea vieții lor”, povestește un voluntar despre experiența pe care o trăiește la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, unde ajung micuții diagnosticați cu cancer.

11350647_10152778058817035_3994540077458020943_n

La începutul anilor ’50, mai puțin de 10 % dintre pacienții cu cancer supraviețuiau. Astăzi, în cazul anumitor tipuri de cancer și cu precădere în țări mai dezvoltate, 80 – 90 % din copiii și adolescenții diagnosticați cu cancer devin supraviețuitori pe termen lung. Totuși, cercetările recente arată faptul că până la două treimi din supraviețuitori suferă de efecte pe termen lung cauzate de tratamentul oncologic, precum complicații sau dizabilități. Până la vârsta de 45 de ani, mai mult de 95 % dintre supraviețuitori vor avea o problemă de sănătate cronică.

„Putem găsi supraviețuitori ai cancerului la copil pretutindeni în lume. Este absolut necesar ca societatea să le audă temerile și nevoile, să identifice ce se poate face pentru această categorie și cum putem deveni parte a călătoriei acestora pe măsură ce își reiau viața și muncesc pentru a-și construi un viitor mai bun”, transmit reprezentanții Asociației Little People. Asociația oferă programe zilnice de suport psihosocial pentru copii și adolescenți din zece secții oncopediatrice din România și Moldova, printre care și cea din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.