PREMIERĂ MEDICALĂ La Timișoara poate fi depistată mutația genetică care indică risc...

PREMIERĂ MEDICALĂ La Timișoara poate fi depistată mutația genetică care indică risc de cancer din cauza căreia Angelina Jolie și-a extirpat sânii. Ce probleme întâmpină medicii timișoreni

0
DISTRIBUIȚI

breast_cancer_images_11023300_65564300

O nouă premieră medicală națională la Timișoara. La fel ca actrița Angelina Jolie, femeile din România vor putea afla dacă au șanse mari să dezvolte o boală necruțătoare precum cancerul, prin realizarea unor simple analize de sânge. Astfel, în capitala Banatului pot fi depistate mutațiile genetice care indică riscul de cancer de sân, iar femeile, în urma unor discuții cu medicul oncolog, pot recurge la operația de mastectomie pentru ca șansele de a face cancer de sân să fie anulate. Aceste mutații genetice pot fi descoperite în cadrul Laboratorului de Diagnostic Molecular din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, unic în România, care a fost, recent, echipat cu sisteme moderne în valoare de peste un milion de euro, cumpărate cu bani europeni.

Potrivit studiilor, cancerul de sân, cea mai frecventă formă de cancer la femei, este asociat cu apariția unor mutații genetice, care reprezintă într-un procent semnificativ cauzele dezvoltării bolii. În cadrul laboratorului de diagnostic din cadrul UMF, pot fi investigate două dintre cele mai cunoscute gene implicate în patogeneza cancerului de sân, și anume BRCA 1 și BRCA 2, prima dintre acestea a fost descoperită și la Angelina Jolie. Vă reamintim că, în urmă cu doi ani, actrița a luat decizia de a-și extirpa sânii după ce medicii i-au spus că prezintă un risc de 87 % să dezvolte cancer mamar și un risc de 50% pentru cancer ovarian, din cauza mutației BRCA 1. Iar în acest an, Angelina Jolie a suportat și o operație de extirpare a ovarelor și a trompelor uterine.

poza 1 (1)

„La Disciplina de Biochimie din cadrul universității există un Laborator de Biochimie Moleculară.


Acest lucru permite colegilor să intre prin secvențializare în structura ADN-ului uman, în interiorul cromozomilor și să caute mutații specifice, respectiv deviații de la normal pe diverse porțiuni ale ADN-ului. Acest lucru duce în final la un exemplu practic. Lui Angelina Jolie i s-a făcut acest tip de analize și constatând că în toată familia există risc de cancer de sân, dânsa s-a operat preventiv și și-a extras glanda mamară din sân, deci nu mai poate să apară cancerul de sân”, a explicat, astăzi, medicul Andrei Moțoc, purtătorul de cuvânt al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”.

În cadrul unui proiect pilot finanțat cu bani europeni, deja 12 femei din vestul țării au beneficiat de astfel de analize în mod gratuit. Reprezentanții universității au trimis o cerere Ministerului Sănătății prin care au solicitat decontarea acestor analize, astfel încât femeile care prezintă riscuri de dezvoltare a cancerului la sân să le poată efectua gratuit. „Există o cerere trimisă către ministerul Sănătății de a include posibilitatea efectuării acestor analize pentru populație prin asigurarea de stat măcar parțial sau compensat și includerea acestui tip de analize în cadrul programului național de prevenție oncologică. Răspunsul încă nu a venit, însă suntem convinși că va fi finanțat”, a mai precizat medicul Andrei Moțoc.

O astfel de analiză pentru depistarea mutațiilor genetice care indică risc de cancer la sân este recomandată, în primul rând, femeilor care au în familie cazuri de cancer. „În momentul în care o pacientă vine la medicul oncolog pentru consult, acesta trebuie să o întrebe dacă are cazuri de cancer în familie, iar dacă răspunsul este afirmativ, aceasta este suspectă ca fiind purtătoare a acestor mutații genetice”, a precizat și Andrei Anghel, profesor de Biochimie și prodecan al Facultății de Medicină din cadrul UMF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.