PREMIERĂ Un taxi, special conceput pentru persoanele în scaun rulant, a ajuns...

PREMIERĂ Un taxi, special conceput pentru persoanele în scaun rulant, a ajuns în județul Timiș. Cât de util este pentru oamenii care nu pot merge FOTO

0
DISTRIBUIȚI

IMG_9322

Cele câteva mii de persoane din județul Timiș condamnate să trăiască în scaunul cu rotile se pot plimba, din această lună, cu un taxi conceput special pentru cei cu dizabilități. Astfel, oamenii în scaun rulant care au nevoie să meargă la medic, la școală, la locul de muncă sau pentru alte activități sociale o pot face cu o mașină specială. De asemenea, în cazul în care persoana aflată în scaun cu rotile locuiește la etaj, poate fi utilizat un elevator electric pentru transportul clientului pe trepte.

Taxiul pentru persoanele cu dizabilități a fost cumpărat de Asociația Club Sportiv Leii Timișoarei, în parteneriat cu Fundația Motivation România în cadrul unui proiect finanțat cu bani europeni prin care a fost înființată o structură de economie socială. Transportul timișenilor care nu pot merge se realizează contra cost, 2,8 lei pe kilometru, însă reprezentanții Fundației Motivation România spun că, potrivit legii, acest serviciu pentru persoanele cu dizabilități trebuie decontat de către primării.

IMG_9354

 

„Dacă oamenii cu dizabilități nu-și permit, primăria trebuie să deconteze transportul adaptat. Mii de oameni din județul Timiș stau închiși în casă pentru că nu au cu ce să se deplaseze, starea lor de sănătate se agravează, fac depresii. La Pitești, am ajutat o femeie în scaun rulant care nu a ieșit din casă de doi ani, să coboare de la etaj ca să miroase copacii înfloriți din fața blocului, cu ajutorul elevatorului electric.


Prin proiectele pe care le inițiem, încercăm să contribuim la îmbunătățirea stării de sănătate a acestor oameni, dar avem nevoie de sprijinul autorităților pe partea financiară”, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Roxana Tuduce, managerul structurii de economie socială care a fost înființată la Timișoara în cadrul proiectului european „Abilitățile Contează și Economic”.

Printre cei prezenți la eveniment s-a numărat și David Răulea, instructor de viață independentă, care de 24 de ani se află în scaun cu rotile. „Statul român spune că persoanele cu dizabilități au dreptul să meargă gratuit cu autobuzul în Timișoara. Pot să accesez acest drept dacă autobuzele nu sunt accesibile? Nu pot. La fel este și cu trenul. Este sport extrem în România să urci în tren, în scaun rulant. Fac parte din Fundația Motivation cu instructor voluntar, fundația își propune să-i scoată pe oamenii cu dizabilități din casă și să-i integreze în societate. Viața nu e terminată dacă ai ajuns în scaun rulant, dar trebuie să ai și uneltele necesare”, spune David Răulea. Mai multe informații despre taxiul pentru persoanele cu dizabilități se găsesc AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.