Scrisoare de protest la adresa defrișărilor ilegale din România, depusă la Consulatul...

Scrisoare de protest la adresa defrișărilor ilegale din România, depusă la Consulatul Onorific al Austriei la Timișoara. Ce acuză semnatarii VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

02

Activiștii timișoreni au depus, miercuri, o scrisoare de protest în legătură cu tăierile ilegale de copaci din pădurile României, la Consulatul Onorific al Austriei de la Timișoara. Scrisoarea a fost adresată consulului onorific, Vasile Onofrei.

Acțiunea este una prin care o coaliție de ONG-uri și grupuri informale din țară și din străinătate și-au propus să pună presiune din partea societății civile asupra „politicilor” abuzive ale unei companii austriece acre activează în domeniul prelucrării lemnului, Holzindustrie Schweighofer.

Redăm în cele ce urmează textul integral al scrisorii:

„Noi, membrii ai societatii civile si organizatii de mediu, am urmarit cu ingrijorare si stupefactie, video-ul realizat de Environmental Investigation Agency (Agentia pentru Investigatii de Mediu), o organizatie de mediu cu birouri in Statele Unite, la Washington si la Londra, video in care sunt devoalate metodele de lucru ale firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de rasinoase din tara, care accepta cu buna stiinta si recompenseaza chiar, printr-un sistem de bonificatie, lemnul taiat ilegal, oferit de un membru al Agentiei de Investigatii care s-a prezentat ca fiind investitor.

Holzindustrie Schweighofer este compania cu pozitia dominanta pe piata romaneasca a prelucratorilor de lemn de rasinoase in produse semi-finite, avand intentia declarata de a obtine monopolul pe aceasta piata, in viitorul apropiat, odata cu inceperea activitatii noii fabrici de la Reci, fabrica ce are capacitatea de a prelucra un million m³ de rasinoase pe an, care se adauga celor trei milioane m³ care deja sunt procesate in fabricile date in folosinta anterior. Numele acestei companii apare in mai multe cercetari: anul trecut, in timpul unui control din partea Ministerului Mediului, au fost descoperiti la fabrica din Radauti 10.000 m³ de busteni fara acte de provenienta. Mai mult decat atat, numele companiei este legat de o tranzactie ilegala prin care a intrat in posesia terenului pe care a fost construita acesta fabrica.

Practicile acestei companii nu sunt numai ilegale, asa cum reiese, fara dubiu, din investigatia filmata de catre EIA, dar si imorale. Directorul executiv al Holzindustrie Schweighofer a trimis o scrisoare Primului Ministru al Romaniei, prin care ii cere acestuia sa schimbe prevederile noului Cod Silvic, amenintand cu afectarea relatiilor comerciale dintre Austria si Romania, cu sanctiuni din partea Comisiei Europene si cu procese la Centrul International de Solutionare a Litigiilor Stat-Investitor. Noul Cod Silvic elaborat recent de catre Guvernul Romaniei si votat de catre Parlament, vizand protejarea padurilor si stabilirea unei limite de 30% pentru o companie, de a procesa volumul industrial de masa lemnoasa. Holzindustrie Schweighofer a facut presiuni asupra Guvernului, pentru ca este crucial sa inceapa activitatea facricii de la Reci, Covasna, sub prevederile vechiului Cod Forestier. Numeroase proteste impotriva despaduririlor au avut déjà loc in Romania, despaduriri provocate de presiunea pusa pe furnizorii de materie prima, exercitata de firma austriaca. Un numar de circa 50.000 de locuri de munca s-au pierdut pana acum, din cauza imposibilitatii pentru micii intreprinzatori de a-si asigura materia prima.


Scrisori de protest au fost trimise de cateva Organizatii Non-Guvernamentale, semnaland  impactul devastator pe care il are aceasta companie, interesata doar sa faca profit si nu de soarta  comunitatilor locale, a traditiilor, a mediului si ignorand cu desavarsire conceptul de «dezvoltare durabila ».

Avand in vedere toate acestea, lobbyul facut de ambasada Austriei la Bucuresti pentru aceasta firma pune intr-o lumina nefavorabila statul austriac, transformandu-l intr-un aparator al unei companii care distruge comunitatile locale din Romania si modul lor traditional de viata, provoaca pierderea a zeci de  mii de locuri de munca si despaduriri masive – 48 ha/zi, potrivit Guvernului roman, inclusiv in Parcuri Nationale (Parcul Retezat).  Despaduririle au dus la distrugerea infrastructurii, la inundatiii in cateva zone afectate, cu pierderi semnificative, inclusiv in vieti omenesti.

Trebuie sa constientizati ca dvs contribuiti, indirect, la distrugerea ultimelor paduri virgine din zona temperata a Europei – 250.000 ha din totalul de 322.000 de paduri virgine se afla in Romania – paduri care adapostesc unele dintre cele mai mari mamifere din toate statele europene la un loc, cu exceptia Rusiei, potrivit EIA si Greenpeace. Padurile ofera adapost ursului brun, lupilor si rasilor.

Nutrim speranta ca statul austriac, pe care il reprezentati, nu aproba si nu sustine stfel de practici ale unei companii ce ignora legislatia nationala si europeana. Regulamentul 2151/2003 al Comisiei Europene si al Consiliului, privind monitorizarea padurilor si Comunicarea Comisiei catre Parlamentul European , Comitetul Economic si Social si catre Comitetul Regiunilor, din 20.09.2013, privind Strategia europeana a padurilor, sunt documente relevante pentru importanta cruciala pe care o au padurile in viziunea si politica institutiilor europene: «Dezvoltarea durabila a padurilor inseamna utilizarea padurilor si a terenurilor acestora intr-o maniera si intr-o proportie care sa le mentina  biodiversitatea, productivitatea, capacitatea de regenerare, vitalitatea si potentialul lor de a-si  indeplini, acum si in viitor, functiile sale ecologice, economice si sociale, la nivel local, national si global si care sa nu dauneze altor ecosisteme»”.

Semneaza :

Agora for Life – Belgia

Environmental & Social Change – Marea Britanie

New Environmentalist – Marea Britanie

Save Rosia Montana UK  – Marea Britanie

Romanii din Italia – impotriva exploatarii gazelor de sist  – Italia

Romanii din Italia pentru Rosia Montana- Italia

Diaspora Romaneasca Unita – Italia

Salvemos Rosia Montana  Madrid – Spania

Initiativa Solidaritate pentru Romania – Suedia

Intreseförening för Rumäner i Sverige – Suedia

Rosia Montana Paris – Franta

Dacia Liberă – Franţa

Diaspora Franta solidara cu Romania. (Romani Indignati) – Franta

Asociația Grupul de Intervenție Civică , Brasov –  Romania

Asociatia Neuer Weg, Fagaras – Romania

Asociatia T.E.S.L.A –  Romania

Militia Spirituala – Romania

Asociatia Bafi – Romania

Clubul Eco-Montan Bucovina,  Radauti – Romania

Asociatia “ Salvam  Campia de Vest” – Romania

Asociația Șura – Romania

Efectul  Fluture – Romania

Mining Watch Romania

R9TM  – Romania

CEE BankWatch Romania

Asociaţia Pro Mediu Timiş – Romania

Asociaţia Edelvais – Romania

Canada Save Rosia – Canada

Raw (Romanian Activists Worldwide)  – Canada

Munchen Rettet Rosia Montana  – Germania

Civicum Voluntaris , Constanta – Romania

Grpul de activisti din Viena – Austria

Rettet den Regenwald e.V., Hamburg – Germany

GLOBAL 2000 – Austria

Comité belge de Solidarité avec l’Equateur face à Chevron-Texaco   – Belgium

The Finnish Nature League – Finlanda

1 COMENTARIU

  1. REVENDICARI PENTRU PADURILE NOASTRE ADUSE LA CUNOSTINTA FACTORILOR DECIDENTI CU OCAZIA PROTESTELOR NATIONALE DIN 9 MAI 2015, de catre grupul informal de consultare si actiune civic/politica ecologista MISCAREA ECOLOGISTA DIN ROMANIA.

    https://www.facebook.com/groups/201125810060850

    OPRITI MASACRUL ! OPRITI JAFUL !
    Varianta scurta:

    1. IMEDIAT ! STOP TAIERILOR ILEGALE SI PSEUDOLEGALE DIN PADURI, PARCURI NATIONALE SI PARCURI ORASENESTI !

    1.1 Oprirea taierilor legale si pseudolegale din fondul forestier. Suspendarea autorizatiei de functionare a fabricilor Schweighofer . Inchiderea si dezafectarea fabricilor sau gaterelor care au fost construite fara autorizatie (cazul Reci) !
    1.2 Oprirea ilegalitatilor din parcurile si rezervatiile naturale.
    1.3 Incetarea masacrarii spatiilor verzi din orase.
    1.4 Interzicerea taierilor rase, vanatorii si pescuitului (in afara bazelor special amenajate). Reala prevenire si sanctionare a braconajului, modificarea legislatiei.
    1.5 Stoparea proiectelor legate de microhidrocentrale in forma actuala.
    1.6. Interzicerea exportului de material lemnos. neprelucrat, descurajarea consumului nesustenabil.

    2. IMEDIAT ! LEGE SI ORDINE !

    2.1 IMEDIAT ! Destructurarea mafiei lemnului si a retrocedarilor, demiterea, controlul averilor si tragerea la raspundere cu pedepsirea exemplara a celor ce se fac raspunzatori de taieri peudolegale sau ilegale.
    2.2 Analiza comparata a legislatiei forestiere internationale.
    2.3 Verificarea retrocedarilor. verificarea investitiilor .
    2.4 Schimbarea legislatiei codului penal si codului silvic, curatirea codului silvic de situatiile aberante si conflictuale.
    2.5 Constituirea de structuri operative si cooperative eficiente intre institutiile statului eventual a politiei forestiere.
    2.6 Introducerea controlului satelitar/gis, optimizarea sistemului 112.
    2.7 Bonificarea, protectia, inzestrarea personalului de control. Demiterea celor vinovati de abuzuri.
    2.8 Flexibilizarea si responsabilizarea contractelor de paza forestiera.

    3. REIMPADURIRE SI MASURI CONEXE !

    3.1 Rolul preponderent ecologic si nu economic al padurii ! regandirea formelor de proprietate, uzufruct /cesionare/ vanzare/ improprietarire / reimproprietarire, exploatare, protejare.
    3.2 Reimpadurire = prevenire inundatii, schimbari climatice, colmatari, alunecari de teren ; perdele de protectie forestiera
    3.3 Sprijinirea invatamantului in domeniul cercetarii silvicole.
    3.4 Reevaluare reimproprietaririlor.
    3.5 Defragmenatarea suprafetelor impadurite.
    3.6 Intarirea sistemului national de reciclare selectiva a hartiei, cartonului si a altor deseurilor de prelucrare a lemnului.
    3.7 Stimularea turismului montan, a activitatilor economice montane sustenabile
    3.8 Stimulatea mixurilor energetice ecologice pentru incalzirea locuintelor cu efect in diminuarea taierii lemnului de foc.
    3.9 Domenii conexe. ex. controale privind emisiile toxice si incidenta bolilor profesionale la fabricile de folmalehida (kronospan).

    CEREM ! Satisfacerea cererilor noastre . In caz contrar ne rezervam exercitarea dreptului constitutional la proteste prelungite, greve, procese sub auspiciile dreptului la viata si la un mediu curat, dreptului de proprietate a noastra a cetatenilor asupra bunurilor statului si a obligatiilor acestuia in ceea ce priveste controlul si administrarea suprafetelor de padure, parcuri nationale, spatii verzi comunitare.

    Pentru mai multe informatii sau sugestii va rugam cereti varianta detaliata !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.