Timișoara va fi gazda celei mai puternice competiții de fizică din lume....

Timișoara va fi gazda celei mai puternice competiții de fizică din lume. Ce pași trebuie parcurși

0
DISTRIBUIȚI
Dumitru Vulcanov, František Kundracik, Martin Plesch (de la stânga la dreapta)
Dumitru Vulcanov, František Kundracik, Martin Plesch (de la stânga la dreapta)

În anul 2020, România va fi gazda celei mai puternice competiții de fizică din lume iar orașul ales pentru desfășurarea acesteia este Timișoara.

Trei elevi timișoreni fac parte din echipa care va reprezenta România la IYPT 2015. Este vorba de concursul IYPT (International Young Physicist Tournament), un “turnir” al tinerilor fizicieni – elevi de liceu – de pe toate continentele, concursul fiind inițiat de Rusia.  Prima competiție internațională a avut loc în 1988 și a fost repede adoptată de comunitatea internațională de fizică. Procedura de acceptare în rândul țărilor competitoare este foarte strictă, România parcurgând abia în ultimii trei ani toate etapele necesare pentru a fi admisă să participe efectiv la competiție în calitate de IMO (IYPT Member Organization), documentele urmând a fi depuse în acest an spre aprobarea IOC (International Organizing Committee). La ediția din acest an, care se va desfășura în luna iunie în Thailanda, la Nakhon Ratchasima, din echipa de cinci elevi care va participa la concurs, trei sunt timișoreni. Selecția lotului a fost făcută de profesorul de fizică Marin Popescu, consilier pe probleme de învățământ preuniversitar în cadrul UVT, fost inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, în urma unei selecții on-line a candidaților înscriși în sistem „open”.

2.kundracik, plesch
František Kundracik și Martin Plesch

Regulile “turnirului”

IYPT, organizat prin alternanță în țări asiatice și europene, este cel mai sever concurs de fizică dintre cele organizate în momentul de față, urmat de APhO (Asian Physics Olympiad) din Asia și de olimpiada internațională de fizică IPhO (International Physics Olympiad). Este conceput sub forma unui „debate” pe probleme de fizică și există un singur câștigător, în sistem cupă. Numărul diplomelor și medaliilor care se acordă în ultimul timp următorilor clasați este mult mai mic în comparație cu cele obținute la alte competiții. Cele 17 probleme propuse spre rezolvare și care vor fi dezbătute în timpul “turnirului” sunt afișate pe internet în anul anterior concursului, în luna octombrie. O întâlnire obișnuită se numește “fight” și are trei runde, care se desfășoară în cursul aceleiași zile. Un “Reporter” prezintă modul în care a fost rezolvată o problemă, folosind toate argumenetele de care dispune, precum filmări de la experiențele personale, rezultatele experimentelor sau abordările teoretice ale problemei.


Din echipa adversă, un “Oponent” are sarcina de a critica prezentarea făcută de “Reporter” și de a evalua plusurile și minusurile în tratarea problemei. Cea de-a treia echipă intervine cu un “Rewiewer” căruia îi revine rolul de a evalua prezentările primilor doi. În următoarele două confruntări, rolurile celor trei se schimbă, fiind lansate în dezbatere alte probleme. Cele trei runde reprezintă un “Battle”, pentru care se stabilește punctajul zilei respecive, cinci astfel de “Battles” constituind un „Turnir” iar pe baza punctajului final se stabilesc primii trei clasați. „Bătălia” finală la care aceștia participă este cea care stabilește câștigătorul final al turnirului. Problemele din competiție, din zone controversate ale fizicii, sunt extrem de dificile, nu au soluție unică și e obligatorie rezolvarea lor pe cale experimentală, nu toți specialiștii fiind de acord cu o anumită abordare. Din momentul în care acest concurs a fost adoptat și de țările asiatice, soluțiile problemelor și, implicit efectuarea experimentelor, sunt date de institute de cercetare, de multe ori sarcina elevilor fiind doar aceea de a face prezentarea.

František Kundracik, Mădălin Bunoiu, Martin Plesch
František Kundracik, Mădălin Bunoiu, Martin Plesch

Vizită oficială la Timișoara pentru pregătirea “turnirului”

Concurența este la fel de mare și de riguroasă pentru desemnarea țărilor care urmează să găzduiască această competiție. Candidatura României a fost depusă în 2013 și acceptată anul trecut pentru anul 2020, iar orașul Timișoara a fost ales deoarece selecția și pregătirea echipelor pentru edițiile din ultimii trei ani, inițial ca observatori iar din acest an participanți  la concurs, s-a făcut de profesori de la Universitatea de Vest, alături de profesori de liceu din întreaga țară. Una din condițiile de bază este asigurarea maximei securități a elevilor pentru efectuarea părților experimentale ale problemei. La invitația prof. dr. Sandu Golcea, care este și vicepreședinte al Asociației Profesorilor de Fizică din Învățământul Preuniversitar din România, Martin Plesch, profesor la Institutul de Fizică din Slovacia și secretarul general al IYPT, însoțit de František Kundracik, profesor la Facultatea de Matematică, Fizică și Informatică de la Universitatea Comenius, liderul echipei Slovaciei la IYPT, s-au aflat pentru câteva zile într-o vizită oficială la Timișoara, pentru a vedea la fața locului dacă sunt îndeplinite condițiile preliminare ale turnirului care va avea loc în 2020. Reprezentanții IYPT au avut întâlniri cu prof. univ. dr. Dumitru Vulcanov, decanul facultății de fizică, și cu conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu, prorector responsabil cu strategia academică a UVT. “Am fost foarte impresionați de disponibilitatea celor cu care am discutat, de deschiderea arătată, am apreciat modul în care urmează să se facă selecția universitarilor din componența juriului și faptul că toate aspectele care țin de logistică sunt de bună calitate” a declarat prof. dr. Martin Plesch pentru Pressalert.ro la sfârșitul vizitei. La rîndul lui, rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea, a avut cuvinte de apreciere pentru acest eveniment: „De când am preluat mandatul de rector, excelența în educație, meritocrația și implicit promovarea studenților și tinerilor valoroși a fost o prioritate pentru mine și pentru UVT. De doi ani de zile am găzduit și am pus umărul la etapa finală de selecție și de pregătire a lotului României pentru IYPT așa că organizarea de către România, la Timișoara, cu largul concurs și implicarea UVT a ediției din anul 2020 a celebrei competiții internaționale este o provocare la care subscriem”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.