Tradiții și obiceiuri de Rusalii. Ce beneficii aduce dansul călușarilor

Tradiții și obiceiuri de Rusalii. Ce beneficii aduce dansul călușarilor

0
DISTRIBUIȚI

Ortodocsii praznuiesc, duminica, Floriile sau Duminica Stalparilor04

Creștinii ortodocşi sărbătoresc duminică, 31 mai, la 50 de zile după Paşte, Pogorârea Duhului Sfânt peste apostoli şi ziua când a fost alcătuită prima comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai târziu. Popular, sărbătoarea mai e numită Cinzecime sau Rusalii.
Oamenii Bisericii spun că în Vechiul Testament, sărbătoarea amintea de primirea Legii pe Muntele Sinai, de suferinţele evreilor în deșert, precum şi de necazurile prin care au trecut, până să ajungă în pământul făgăduit.


De aceea, la această sărbătoare se mulţumea lui Dumnezeu şi pentru secerişul nou. Înn Noul Testament, aceasta zi aminteşte de venirea Duhului Sfânt peste apostoli. Potrivit mărturiilor apostolilor, Duhul Sfânt, sub chipul unor ”limbi de foc”, i-ar fi umplut de darurile sale pe aceştia: Apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Rusaliile reprezintă sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, deoarece, se spune, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt a fost numită, în româneşte, Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor. Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta de dinaintea Rusaliilor una din zilele de pomenire generală a morţilor. De Rusalii, este obişnuit şi faimosul joc al căluşarilor, constând în săritul peste foc pentru a scăpa de iele – zâne rele. Conform tradiţiei Bisericii Ortodoxe, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată slăvirii Sfintei Treimi (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.