Un viceprimar și doi angajați APIA, trimiși în judecată de procurorii DNA...

Un viceprimar și doi angajați APIA, trimiși în judecată de procurorii DNA Timișoara pentru afaceri cu fonduri europene. Cum funcționa rețeaua

1
DISTRIBUIȚI

dna

Procurorii DNA Timişoara l-au trimis în judecată pe Teodor Eugen Moroşteş, fostul viceprimar al comunei arădene Moneasa, pentru fals în declaraţii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad. APIA s-a constituit parte civilă în cauză, pentru un prejudiciu de peste 68.000 lei.

Potrivit unui comunicat transmis de procurorii DNA, în dosar au fost deferiţi justiţiei Ioan Marinel Urs, la data faptei funcţionar în cadrul APIA – Centrul Local Gurahonţ, pentru neglijenţă în serviciu, şi Florin Bortiş, anagajat APIA, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (3 acte materiale), înşelăciune, în formă continuată (3 acte materiale), şi participaţie improprie la fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2010 – 2012, Florin Bortiş a solicitat de la APIA Gurahonţ acordarea de sprijin financiar în cadrul schemelor de plată unică pe suprafaţă (plăţi naţionale directe complementare, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi de agromediu), provenind atât din fonduri europene precum şi de la bugetul naţional, folosind cu rea credinţă documente false şi inexacte cu privire la dreptul său de folosinţă şi de utilizare a suprafeţelor pentru care a solicitat şi încasat sprijin financiar.

În acelaşi context, Teodor Moroşteş, în calitate de viceprimar, a completat în fals un document pe care l-a depus la APIA Arad, prin care atesta faptul că primăria Moneasa a transmis lui Bortiş dreptul de folosinţă a păşunii comunale, în suprafaţă de 68,93 ha.


În realitate, între administrația publică și inculpate nu se încheiase niciun contract de arendă și, mai mult, nu exista nici o hotărâre a Consiliului Local care să aprobe o astfel de asociere. Toate acestea s-au făcut în iulie 2010. În aceeași zi, Florin Bortiş a depus la APIA Gurahonţ documentul sus menţionat, împreună cu alte acte. ”Aici, inculpatul Urs, în calitate de funcţionar APIA, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul că, a primit şi validat cererea fermierului, deşi acesta nu depusese la dosarul de plată niciun document din cele prevăzute de lege, din care să rezulte dreptul său de folosinţă şi utilizarea terenului agricol, în ceea ce priveşte suprafaţa de 68,93 ha, respectiv contractul de arendare, adeverinţă eliberată de Primărie, contractul de păşunat şi declaraţia de eligibilitate”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

Ulterior, în aprilie 2012, Bortiş a determinat un intermediar să declare mincinos, în faţa unui referent agricol, că a arendat de la Primăria Moneasa o suprafaţă de 68 ha teren agricol. Ca urmare, referentul agricol a eliberat o adeverinţă, pe care Borțiș a folosit-o în faţa funcţionarilor Centrului Local Gurahonţ.

În cauză s-a dispus și instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale lui Florin Bortiş.

1 COMENTARIU

  1. Eu as vrea ca D.N.A TIMISOARA s-a prezinte o statistica citi bani a recuperat de la hoti, nu stiu daca nu ar trebui desfintati, au salarii mari iar rezultate zero…doar spectacol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.