Unul dintre cele mai interesante exponate ale Muzeului Banatului a ajuns în...

Unul dintre cele mai interesante exponate ale Muzeului Banatului a ajuns în Italia. Ce importanță are pentru cultura europeană

0
DISTRIBUIȚI

IMG-20150509-WA001Muzeul Banatului a dus „copacul strâmb” în Italia. Un trunchi de copac care amintește de luptele dintre armatele italiene și austro-ungare din San Martino del Carso, și care se află în colecția instituției timișorene, a fost expus în Italia, cu ocazia celebrării a unui centenar de la evenimente. ”Acest copac a fost tăiat din pământul îmbibat de sângele bravilor noştri soldaţi la St. Martino. În amintirea zilelor fierbinţi şi grele ale regimentului, care împreună cu regimentele de infanterie din Divizia nr. 17 prin curaj şi jertfă au apărat mai mult de un an localitatea”, scrie pe trunchiul copacului, în limba germană.

Potrivit cercetărilor, exponatul a constituit un punct de reper important atât pentru ostaşii regimentului bănăţean, cât şi pentru adversarii aflaţi în tranşeele învecinate.


”După ce linia frontului s-a schimbat, cineva din conducerea marii unităţi militare a considerat că acest martor tăcut al violentelor ciocniri din zonă merită a fi păstrat pentru a aminti generaţiilor viitoare evenimentele tragice ce s-au consumat în anii 1915-1916, pe platoul Doberdo”, au relatat oficialii Muzeului Banatului.

Iniţial, acest exponat a făcut parte din colecţia unui mic muzeu al Regimentului nr. 61 Infanterie Timişoara. După disoluţia armatei austro-ungare a ajuns în colecţia de Memoriale a Muzeului Banatului.

IMG-20150509-WA002 Muzeul Banatului Timișoara a participat sâmbătă, 9 mai, la deschiderea expoziției internaționale „San Martino şi Copacul strâmb: A fost odată. Amintiri din tranşee” desfășurată în Muzeul Războiul Mare din San Martino del Carso, Italia. Expoziția comemorează 100 de ani de la sângeroasele lupte dintre armatele italiene și austro-ungare din San Martino del Carso. La bătălie au participat de partea austro-ungară și Regimentele 61 Infanterie Timișoara și 43 Infanterie Caransebeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.