Zeci de evenimente în Noaptea Muzeelor, la Timișoara. Vezi ce program au...

Zeci de evenimente în Noaptea Muzeelor, la Timișoara. Vezi ce program au pregătit instituțiile de cultură din oraș

0
DISTRIBUIȚI

muzeul satului

În noaptea de 16 mai, mai multe muzee și galerii timișorene vor avea porțile deschise pentru vizitatori, în cadrul Nopții Muzeelor.

În 16 mai, la ora 11.00, la Muzeul Satului Bănățean va avea loc cea de-a VII-a ediție dedicată monografiștilor satelor bănățene, care va fi organizată și moderată de muzeograful Ioan Traia. Publicul va avea acces la Muzeul Satului Bănățean începând cu ora 20.00 și va putea vizita toate gospodăriile circuitului, iluminate special pentru o asemenea vizită nocturnă. La aceeași oră va fi vernisată expoziția „Artă și simbol în civilizația populară bănățeană”, care va fi deschisă până la ora 00.30. Între orele 21.00 și 22.00, pe scena din incinta muzeului va avea loc un concert de muzică clasică inspirat din folclorul românesc. Intitulat „Ce te legeni codrule”, concertul va aduce pe scenă mai mulți artiști lirici și instrumentiști, membri de onoare ai asociației BeArt International.

moara rudaria

În Noaptea Muzeelor vor putea fi vizitate, între orele 16.00 – 22.30, și expozițiile permanente ale muzeului de artă, precum și expoziția temporară „L’air du Cirque”, cu litografii color realizate de Pablo Picasso, Marc Chagall, Hermann Paul, Pierre Laprade, Luc-Albert Moreau, Jean Cocteau sau Dunoyer de Segonzac.

La secția Muzeului Banatului de la bastionul Theresia vizitatorii vor putea vedea, între orele 18.00 și 2.00 expoziția „Locuri și oameni de prin Banat”, care cuprinde fotografii făcute în timpul unei documentări prin Banatul românesc și sârbesc și înfățișează câteva obiective deosebite din această zonă, frânturi din viața de zi cu zi sau obiceiuri de altădată.

colectie catedrala

Expoziția „Calling Earth back to Art” de la Galeria Calina va putea fi vizitată între orele 18.00 și 24.00, galeria Pygmalion prezintă publicului între orele 13.00 și 1.00 o expoziție cu lucrări realizate de sculptorul Béla Szakács, iar la Galeria Subterană va fi amenajată o expoziție foto comemorativă semnată Székely László, primul arhitect șef al Timișoarei la începutul secolului XX.


Galeria Vitralia prezintă celor interesați o expoziție în care sunt prezentate tehnici de realizare a vitraliilor, care va fi deschisă între orele 10.00 și 22.00, iar în același interval orar va fi permis accesul publicului la Colecția de artă veche bisericească de la Catedrala Mitropolitană.

muzeu arta

Expozițiile permanente ale Galeriei Mansarda din cadrul Facultății de Arte și Design vor putea fi vizitate de la ora 18.00 până la ora 1.00, iar Galeria Calpe găzduiește proiectul Suzanei Fântânariu, „Portrete-aqua”, care prezintă 35 de portrete, reprezentări ale trecerii și ale arhetipului constitutiv, programul de vizitare fiind între orele 20.00 și 24.00. La Galeria Helios, deschisă între orele 8.00 – 20.00, poate fi vizionată o expoziție de artă vizuală organizată de Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara, iar Asociația Regia Artistică Timișoreană prezintă, între orele 18.00 și 1.00, „Muzeul celor 30mp”, un dialog vizual între două persoane ce împart același spațiu.

Galeria Jecza – Galeria Triade își așteaptă vizitatorii între orele 19.00 și 2.00 cu expoziția pictorului clujean Ioan Sbârciu, „Răpirea Europei”, o selecție de lucrări din mai multe cicluri, remarcabile prin factura lor metaforică și simbolică. Galeria de artă Pro Armia de la Casa Armatei prezintă, între orele 12.00 și 21.00, o expoziție de pictură a artiștilor plastici din asociația Romul Ladea realizată cu ocazia Zilei Europei iar la Memorialul Revoluției pot fi trecute în revistă, între orele 18.00 și 23.00, expoziții permanente care reflectă momente semnificative din istoria recentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.