Analiză: creștere vertiginoasă a numărului de morți în atentate, în 2014

Analiză: creștere vertiginoasă a numărului de morți în atentate, în 2014

0
DISTRIBUIȚI

paktika afganistan atentat sinucigas

Numărul atentatelor în lume a crescut cu mai mult de o treime anul trecut, iar numărul victimelor – cu 81%, 2014 fiind anul în care Statul Islamic a eclipsat Al-Qaida ca principala grupare jihadistă, potrivit raportului anual privind terorismul al Departamentului american de Stat, prezentat vineri, transmit Reuters și AFP.

În anul calendaristic 2014, Departamentul de Stat a numărat 13.463 de atentate, reprezentând o creștere de 35% comparativ cu 2013, atentate care s-au soldat cu peste 32.700 de morți, cu 80% mai mulți decât în 2013, și cu peste 34.000 de răniți. De asemenea, peste 9.400 de persoane au fost răpite în 2014, de trei ori mai multe decât în 2013, indică raportul.

În această ‘cursă după atentate’, liderii Al-Qaida „par în pierdere din viteză în calitate de lideri autoproclamați ai unei mișcări mondiale, în fața expansiunii rapide a Statului Islamic și a proclamării unui califat”, se menționează în raport. În luna iunie a anului trecut, Statul Islamic a atacat de la baza sa din Siria și a capturat zone întinse din Irak, pe care le controlează în continuare în mare parte.


Documentul notează că va fi nevoie de ani pentru a contracara Statul Islamic, care s-a extins vertiginos în Siria și Irak.

„Actualul război civil din Siria a fost un imbold pentru activitățile teroriste din întreaga lume”, a declarat coordonatoarea Departamentului de Stat pentru lupta împotriva terorismului, Tina Kaidanow, în cadrul unei conferințe de presă.

SUA sunt tot mai îngrijorate de numărul de grupări care au decis să jure credință Statului Islamic. Reprezentanta Departamentului de stat a subliniat că este vorba de o „atracție” la nivel mondial mondial a Statului Islamic.

Grupările jihadiste profită de slăbiciunile guvernelor pentru a se dezvolta, indiferent dacă este vorba de Siria, Irak, Yemen, Libia sau Nigeria, a subliniat Tina Kaidanow.

Numărul atacurilor teroriste s-au diminuat totuși în unele țări, cum ar fi Pakistan, Philipine, Nepal și Rusia.

Departamentul de Stat atrage atenția totodată asupra unui aflux fără precedent de combatanți străini în Siria, datorită eficienței Statului Islamic pe rețelele de socializare.

La sfârșitul lui 2014, peste 16.000 de combatanți străini se aflau în Siria, mai mulți decât cei care ajunseseră în Afganistan, Pakistan, Irak, Yemen sau Somalia „în orice moment din ultimii 20 de ani”, precizează raportul.

Luna trecută, un responsabil al Departamentului de Stat a indicat că armata de luptători străini din Siria a crescut, ajungând la 22.000 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.