Caz şcoală de fraudare a achiziţiilor publice la Apele Române Banat –...

Caz şcoală de fraudare a achiziţiilor publice la Apele Române Banat – angajaţii denunţă presiunile pentru a da contracte firmei lui Didilă, apropiatul lui Titu Bojin

3
DISTRIBUIȚI

euro 100

Presiuni și proceduri încălcate – așa a reușit să obțină contracte de sute de mii de euro de la Administrația Bazinala a Apelor Banat (ABAB) Timișoara firma Ecomet West SRL, a omului de afaceri George Didilă, cel cercetat penal alături de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Titu Bojin în dosarul DNA care anchetează zecile de afaceri încheiate pe bandă rulantă ale societăţii cu instituţii publice. Curtea de Conturi a stabilit, în timpul ultimului control, că firma lui Didilă a încheiat numai în 2013 cu ABAB contracte în valoare de 599.333,42 lei pentru bocanci, cizme, mănuşi, prosoape, săpun, vestă de salvare, centuri de siguranţă precum şi diferite truse de scule, maşini găurit sau menghine. Auditorii au stabilit că achizițiile s-au făcut prin cumpărare directă, lucru interzis de lege pentru că se depășea pragul maxim admis la acel moment de 30.000 de euro.

Auditorii au constatat că firma lui Didilă a fost înființată 2 aprilie 2013, iar în 17 mai și-a publicat pe SEAP lista de prețuri, exact în ziua în care cei de la ABAB au întocmit referatele de necesitate. Interesant este că achizițiile s-au făcut în condițiile în care pe stoc existau produsele respective în cantități suficiente.


„Mai mult, pentru toate produsele achiziţionate reprezentanţii ABA Banat au dovedit a avea încredere în reprezentanţii SC ECOMET WESR SRL, întrucât nu s-a încheiat un contract de achiziţii de produse cu aceasta, la fel cum de altfel se pare că şi reprezentanţii SC ECOMET WESR SRL aveau încredere în conducerea ABA Banat întrucât a livrat marfă de 599.332,42 lei fără să încheie un contract în care să prevadă anumite clauze, inclusiv termenele de plată. Având în vedere cele prezentate în rândurile de mai sus, echipa de control arată că, există indicii cu privire la săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale sau chiar a unor posibile fapte de corupţie”, se arată în raportul de control.

Directorul Luci Ervin, cel care a fost pus în funcţie cu sprijinul lui Titu Bojin care a condus instituţia până să fie ales preşedinte al CJ Timiş, şi directorul economic Gal Aurica au dat vina pe ceilalţi din instituţie, numai că în nota sa explicativă directorul tehnic Dumitru Hepeş a declarat că „la presiunile exercitate de directorul unităţii şi de directorul economic, după mai multe solicitări de a semna “notele justificative”, am semnat aceste “note justificative”, după ce şeful “Compartimentului Achiziţii” din cadrul A.B.A. Banat a semnat şi el “notele justificative” cu menţiunea “văzut”, adică am fost puşi în faţa faptului împlinit”.  La rândul său, Ioan Grui, coordonatorul compartimentului achiziţii publice, a scris că, după ce notele justificative au fost refuzate pentru că încălcau legislaţia în vigoare, „la întoarcerea din concediu am fost obligat să semnez notele, la presiunile constante efectuate de către directorul economic, drept pentru care am semnat cu menţiunea “Văzut”, ceea ce înseamna că am fost pus în faţa unui fapt împlinit, conform dicţionarului explicativ al limbii române. (…) menţionez că nu am refuzat întrucât cel mai probabil rămâneam fără servici, iar la vârsta pe care o am cu greu aş fi reuşit să găsesc alt loc de muncă”. În declaraţiile lor şi alţi angajaţi au vorbit despre presiunile făcute să semneze documentele şi să atribuie contractul firmei cunoscutului lui Titu Bojin.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.