Cetatea Golubac, una din MINUNILE de pe Clisura Dunării, care arată ca...

Cetatea Golubac, una din MINUNILE de pe Clisura Dunării, care arată ca un castel din povești FOTO

1
DISTRIBUIȚI

cetatea golubat

Foto: Banatul Montan

Unul din cele mai apreciate locuri de către turiștii din Timișoara care doresc să evadeze pentru un weekend în natură sau să admire peisaje superbe este Clisura Dunării. De-a lungul clisurii, drumeții pot admira o mulțime de ruine de cetăți spectaculoase, care par desprinse din povești. O astfel de atracție turistică a Clisurii Dunării, aflată pe malul drept, adică în Serbia, este Cetatea Golubac, despre care cei care au admirat-o spun că este o minunăție.

Fortăreața medievală a fost ridicată la patru kilometri în aval de orașul Golubăț, în urmă cu aproximativ 700 de ani, față în față cu localitatea Coronini din județul Caraș-Severin. Cetatea este înscrisă în lista monumentelor culturale de importanță excepțională din Serbia, fiind construită pe locul unui sit roman. Aceasta a fost amplasată strategic pe malul Dunării, în îngustimea defileului, tocmai cu scopul de a permite controlul traficului pe apă.

danube_fortress

Cetatea Golubac are zece turnuri și un șant de apărare și pare că crește natural din stânca de calcar din munte și se pierde în apele Dunării.


După ce barajul de la Porțile de Fier a fost construit, o parte a fortăreței medievale a fost acoperită de apele Dunării. În prezent, șoseaua actuală din Serbia trece chiar pe sub arcadele zidite ale Cetății Golubac ca printr-un tunel și leagă fortăreața de localitatea Golubăț, astfel că turiștii nu au cum să o rateze.

“Cu turnurile sale crenelate şi zidurile groase de piatră şi ţiglă arsă, cetatea Golubać păstrează trăsăturile romantice ale unui castel din poveşti. Privind-o din depărtare, cetatea medievală, construită pe locul castrului roman Vicus Cupae, dă impresia că îşi are rădăcinile în apele Dunării. Cele 8 turnuri (cule) crestate se întrec în frumuseţe şi măreţie cu stânca de calcar, iar zidurile care le leagă fac un tot unitar, astfel încât cetatea putea fi apărată din toate părţile”, scriu pe Facebook creatorii paginii ”Banatul montan – Ghidul tău turistic”.

De-a lungul timpului, Cetatea Golubac a fost stăpânită de unguri, turci, habsburgi și sârbi. Legendele spun că în cel mai de sus turn al cetății a fost închisă regina Bizanțului, Elena cea frumoasă, care a crescut porumbei, îndrăgostită fiind de gingășia și frumusețea lor. Tocmai de aceea, fortăreața a primit numele Cetatea Golubac, adică Cetatea porumbeilor.

Foto: Web Photo

1 COMENTARIU

  1. Se putea spune că la un moment dat districtul Golubăţ era administrat din capitalal Banatului – Timişoara (sec. XVIII), la fel ca Negotinul, deşi cele două ţinuturi nu au făcut parte şi nu fac parte din Banatul Istoric. Asta în caz că sunteţi interesaţi de istoria Banatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.