Unele dintre cele mai frumoase rezervații naturale, DISTRUSE cu girul Ministerului Mediului....

Unele dintre cele mai frumoase rezervații naturale, DISTRUSE cu girul Ministerului Mediului. Ce afaceri de milioane se fac cu patrimoniul național

34
DISTRIBUIȚI

5 Captare Valea Cuntu - Munții Țarcu. Operator Balkan Hydroenergy SRL. Foto WWF Romania

În Munții Țarcu, râurile Bistra Mărului, Șucu și Olteana sunt pe cale să fie distruse. WWF-România, organizație care a determinat Comisia Europeană să demareze procedura de infringement împotriva României din cauza unor proiecte de microhidrocentrale din Munții Făgăraș, atrage atenția că proiecte similare, care distrug mediul se pregătesc în Banat. Este vorba de microhidrocentralele din Țarcu, pe râurile Bistra Mărului, Șucu și Olteana. ”Toate aceste zone sunt pe cale să fie distruse în urma unor autorizații ilegale”, atrag atenția activiștii de mediu.
”Demararea unei astfel de proceduri urmează unor demersuri de lungă durată ale Comisiei în urma cărora România nu a făcut modificările legislative necesare pentru soluționarea problemelor. În același timp, alte proiecte cum ar fi cele de pe râul Alb din Retezat sau cele de pe râurile Bistra Mărului, Șucu și Olteana din Munții Țarcu au continuat să fie avizate în condiții de ilegalitate. În cazul proiectului de pe râurile Șucu și Olteana din Munții Țarcu, autorizația de construire emisă de Primăria Comunei Zăvoi este ilegală, întrucât la emiterea acesteia au lipsit anumite avize și acorduri cerute prin Certificatul de Urbanism. În baza acestei autorizații de construire, titularul proiectului a demarat executarea lucrărilor şi organizarea de șantier”, explică apărătorii pădurii.

4 Captare Valea Sebeșel - Munții Țarcu. Operator Balkan Hydroenergy SRL. Foto WWF RomâniaWWF solicită intervenția urgentă a autorităților  și în mod special a Ministerului Mediului care până în prezent nu a reacționat la sesizările WWF și ale Federației Coaliția Natura 2000.

Cum se distruge o rezervație naturală europeană

Munții Țarcu este sit Natura 2000 și împreună cu 4 parcuri naționale și un parc natural formează unul dintre ultimele nuclee de sălbăticie din Europa, care se întinde pe o suprafață de peste 350.000 ha.

Situl Munţii Ţarcu, unde SC Alset Energy SRL a propus două proiecte a câte două microhidrocentrale a fost desemnat, printre altele, pentru anumite specii protejate de peşti, rac şi pentru habitatele acestora.


De asemenea, vidra (și aceasta specie de interes european) a fost identificată pe teren atât pe râul Bistra Mărului, cât şi pe râul Șucu. Aceste râuri au fost catalogate ca având stare ecologică „bună”, ceea ce înseamnă că amplasarea de microhidrocentrale pe ele afectează respectarea de către țara noastră a Directivei Cadru Apă a UE.

Tot în Munții Țarcu, datorită condițiilor (încă) favorabile, WWF și Rewilding Europe derulează din 2012 o inițiativă ambițioasă de reintroducere a zimbrilor în sălbăticie, specie care a dispărut din arealul natural în urmă cu 225 de ani.

2 Captare Valea Băuțarului - Munții Țarcu. Operator Alpha Project Technology SA. Foto WWF RomâniaAstfel, administrația sitului a emis în februarie 2013 avizul negativ pentru cele două proiecte hidroenergetice, considerând că amplasarea de microhidrocentrale pe aceste râuri pune în pericol starea de conservare a speciilor și habitatelor protejate. În decembrie 2013, Ministerul Mediului însă, a reziliat contractul de administrare a sitului cu Asociația Altitudine, preluând managementul sitului. În februarie 2014, deși intră în vigoare Protocolul de colaborare dintre WWF și Departamentul Ape, Păduri și Piscicultură (Ministerul Mediului), care interzice avizarea de noi proiecte de  microhidrocentrale în ariile protejate și deși Avizul de mediu pentru Strategia energetică a României interzice amplasarea microhidrocentralelor în astfel de arii protejate, APM Caraș-Severin publică pe pagina web a instituției proiectele acordurilor de mediu, iar în iunie 2014 emite acordurile.

”În acest caz investitorul a realizat studiile de evaluare a impactului asupra mediului, însă acestea sunt lacunare și nu îndeplineau condițiile legale în vigoare legate de metodologie și nici măsurile prevăzute în adresele emise de administraţia sitului (Asociația Altitudine) înainte de rezilierea contractului de administrare. WWF a semnalat în nenumărate rânduri neregulile din acest caz, atât prin contestații scrise, cât și prin participarea la ședințe dedicate, însă poziția și recomandările organizației au fost ignorate, iar recent, titularul proiectului a demarat executarea lucrărilor în baza autorizației de construire care este ilegală. Federația Coaliția Natura 2000 România, din care face parte și WWF, a demarat o acțiune în instanță, prin care cere anularea acordurilor de mediu emise de APM Caraș-Severin. În același timp și după insistențe rămase fără răspuns, WWF încă așteaptă ca Ministerul Mediului să emită Ordinul de Ministru care va desemna la nivel național, conform Protocolului încheiat în ianuarie 2014, zonele de excludere de la construcția de MHC-uri și modificările ce trebuie aduse legislației (anacronice) din domeniu pentru ca aceasta să nu mai permită abuzuri”, mai explică reprezentanții WWF.

34 COMENTARII

 1. Acești indivizi ar trebui hăituiți la fel cum sunt hăituite animalele din zonele în care construiesc…Ar trebui scoși din casele lor si pusi să vadă cum le sunt distruse acestea…Suntem singura țară din Europa in care se mai permit astfel de lucruri!Oare pâna când?Rușine autorităților care sunt complice la asemenea dezastre!

  • asa e , rusine autoritatilor ca nu va pune sa dati cu subsemnatul pt tot ceea ce spuneti faceti, pt instigare la violenta, etc.
   Pe investitor sigur l-au pus sa faca sute de adrese, studii, proceduri, sa dea anunturi publice, sa respecte etape, sa ceara pareri de la toti desteptii, etc si tot nu e bine.

   Din pacate justitia nu functioneaza la fel pt toti. Ba chiar unii vor sa schimbe legile dupa propriile dorinte.
   Surprinzator de oarba justitia asta, dar nu e prea tarziu.

  • aaaaaaaaa………… e clar! manareala.

   Tara de 2 lei si plina de prosti.

   Daca te-ai mai documenta si sa vezi cine e actionar la Enel (de ex.), la oricare dintre televiziunile la care te uiti seara (sau dimineata), firme de transport, de energie, productie alimentare si distributie, tipografii + media, etc. te-ar apuca plânsul.

   Cu toate ca nu te intereseaza si esti indolent, se pare ca la TV te uiti, benzina (sau motorina) folosesti, ziare (sau on-line) citesti, lumina electrica o folosesti si chiar iti place sa lasi un bec in nesimtire sa mearga, salam si carne cumperi dintr-unul dintre magazine (oricare vrei tu, chiar si cel mai eco), etc. si se pare ca totul e perfect. Ba chiar te simti bine si zici ca viata e frumoasa.

   Dar Vela actionar nu poate fi. Nuuuuuu…. el e muuuult mai rau….. El sigur va tine curentul electric doar pt el.

   Stiti ce sunteti Domnilor cei ce comentati doar in amorul artei (sau asa vi s-a spus sa faceti, sau vreti sa fiti cool, sau pur si simplu vreti sa fiti eco ca e la moda si da bine pe Facebook)?

   Sunteti perdanti din momentul cand ati ales sa nu ganditi!

  • deci daca unul pe care il considerati „baron local” e actionar inseamna ca proiectul e prost ?!

   Pai prin analogie, daca actionarii va plac voua inseamna ca si proiectul e bun.

   Ei uite chiar iti multumesc pt ca ai fost sincer si ai spus si altora adevarul. BRAVO !!!
   Asadar voi nu analizati un proiect daca e bun sau rau, ci daca actionariatul e bun sau rau.

 2. Cateva note despre articol si pentru jurnalist:
  – Pozele NU sunt din zona
  – Din ce am vazut, mai mult decat imprejmuirea terenului pt una dintre centrale nu s-a facut
  – pe studiile de Evaluare Adecvata Administratorul zonei de la acea data(2001), Asociatia Altitudine-membru in Coalitia Natura 2000 a EMIS PUNCTE DE VEDERE FAVORABILE pentru cele 2 proiecte
  – studiile de Raport de Impact asupra Mediului revela un IMPACT NEGATIV NESEMNIFICATIV
  – toate studiile au fost facute de catre un evaluator de Mediu autorizat de catre Min. Mediului
  – desi era obligatia Asociatiei Altitudine sa faca un Plan de management pana in 2012 ( conf contract de administrare), plan ce ar fi spus ce si cum trebuie respectat, Asociatia Altitudine-coalitia Natura 2000 nu l-a facut
  – Acordurile de Mediu au fost emise in Iunie 2014, custode fiind APM CS

 3. Cateva note despre articol si pentru jurnalist:
  – Pozele NU sunt din zona
  – Din ce am vazut, mai mult decat imprejmuirea terenului pt una dintre centrale nu s-a facut
  – pentru studiile de Evaluare Adecvata Administratorul zonei de la acea data(2001), Asociatia Altitudine-membru in Coalitia Natura 2000 a EMIS PUNCTE DE VEDERE FAVORABILE pentru cele 2 proiecte
  – studiile de Raport de Impact asupra Mediului revela un IMPACT NEGATIV NESEMNIFICATIV – toate studiile au fost facute de catre un evaluator de Mediu autorizat de catre Min. Mediului
  – desi era obligatia Asociatiei Altitudine sa faca un Plan de management pana in 2012 ( conf contract de administrare), plan ce ar fi spus ce si cum trebuie respectat, Asociatia Altitudine-coalitia Natura 2000 nu l-a facut
  – Acordurile de Mediu au fost emise in Iunie 2014, custode fiind APM CS
  – Muntii Tarcu NU SUNT REZERVATIE !!!

 4. Natura, pe langa protejare, mai are nevoie si de ajutor.
  Ce ajutor au dat zonei Asociatia Altitudine si multimea de ONG-uri acum f agresive atata timp cat au administrat zona ?!?!
  Va spun eu: NIMIC !!!
  Sa fii responsabil pe o zona aproape 4 ani si sa te trezesti in ceasul al 12-lea ca ii doresti binele se numeste ipocrizie.
  De fapt aici nu se vrea binele zonei, ci raul oricarui proiect, nu conteaza cum se cheama: MHC-uri, ski, dezvoltare locala, exploatare forestiera, turism, enduro, etc.

 5. Imi aduc aminte cu sila de perioada când, daca vroiai sa te plimbi prin padure pe la Poiana Marului, trebuia sa ceri voie de la Asociatia Altitudine.
  Dar acum toti cei care calaresc zona oare au permisiunea noului custode?
  Si daca Asociatia Altitudine – membru in Coalitia Natura 2000 a facut atat de mult bine, cum de i s-a reziliat contractul de administrare?
  Si tare sunt curios ce finantari au primit si ce interese a reprezentat aceasta Asociatie Altitudine astfel incat contractul de administrare nu s-a anulat prin neîndeplinirea atributiilor ce ii reveneau.

  Stiti cum se cheama in Romania când iei un contract dar apoi nu prestezi serviciile insa beneficiile le iei?!?! abuz, grup de interese, favorizarea infractorului, coruptie, spalare de bani, etc.

  Chiar ar fi bine ca DNA-ul sa vina si aici, la fel cum a facut si la Hateg. Sa vezi atunci surprize.

 6. Onorabile jurnalist, asa sa fie situatia?!
  sunt curios daca chiar asa stau lucrurile cum zic altii…

  Hotii tot hoti raman dar realitatea e doar una.
  Asteptam mai multe detalii, poate un drept la replica de la „baietii destepti”

 7. ce dragut din partea acestor domni sa se agite pentru Muntii Tarcu si cu asa scopuri nobile!!! ce dragutz….
  Dar imi vine sa plang când ma gândesc ca Dl. Tavi Topai (Dzeu sa-l ierte)- membru de vaza in Asociatia Altitudine alaturi de Dl. Ciula, sotiile, etc. 50 000 de euroi de la un domn ce vroia sa faca schi prin zona.
  Asta ca sa nu mai pomenim intelegeri marunte ca un rezervor de apa, ce ar fi trebuit montat dar nu s-a mai facut, etc.
  Ma gândesc oare daca acesti domni cu MHC-urile au dat ceva la aceasta asociatie Altitudine sau nu.. Evident, pentru protejarea naturii.
  Ma gândesc ca daca s-au sucit de la niste Punte de vedere FAVORABILE la unele Negative inseamna ca nu au primit mare branza…

  Si uite asa se face protectia mediului in Romania.

 8. Proiectul de la Poiana Marului nu este unul de interes public local ?!?!
  Atentie ca acest proiect nu se rezuma doar la MHC-uri !!! Proiectul presupune si alimentarea cu apa a Poienii Marului ceea ce cred aduce o diferenta a acestui proiect fata de alte proiecte cu MHC-uri.
  In plus, cred ca si legislativ acest proiect este interpretat altfel, mai ales ca si Primaria Zavoi prin Consiliul local Zavoi se pare ca este actionar.
  Vedeti http://www.alset-energy.ro

  Asteptam clarificari asupra acestui subiect fierbinte in aste zile de vara.

 9. stimati internauti,
  pozele postate aici sunt cel putin ireale in acest caz pentru inca nimeni nu a construit aici.
  In plus, obligatia urmaririi unei persoane fizice sau juridice pentru respectarea sau nu a unor obligatii legislative sta in atributiile organelor competente: garda de mediu, agentia locala de protectia mediului, Romsilva prin ocoalele silvice, politie, etc.

  Atata timp cat un proiect tehnic de executie respecta standardele impuse de:
  – INHGA in ceea ce priveste debitul de servitute,
  – Romsilva pentru masa lemnoasa defrisata
  – primaria locala prin Autorizatia de Construire, pentru regulie de construire, etc
  – APM-ul local prin Avizul si Acordul de Mediu pentru conditiile de biodiversitate

  un proiect nu poate fi anulat, amanat , etc doar asa ca urla unii.
  Problema pe care pozele Dvs o ridica vine din exploatare: daca se ia prea multa apa, albia seaca si deci Garda de Mediu, Politia, etc poate dispune remedierea situatiei mergând pana la închiderea agentului economic (sau privat).

  Asadar, ONG-urile sa faca bine sa se implice de la inceput cu solutii de reducere a impcatului acestor proiecte (exact este scrie si in lege) si ulterior, in monitorizarea zonelor unde aceste proiecte functioneaza.

  Subliniez ca o convietuire se poate, daca toata lumea isi vede de treaba si cere mai mult decat poate duce.

 10. Cum poti oare sa pretinzi unui agent economic sa faca studii nu stiu de care daca tu, cat ai fost custode, nu ai fost in masura sa ii dai baza stiintifica pe care acum tot tu (dar deja fost custode) o reclami ?!?!?!?
  De fapt stiu cum se cheama: rea-vointa, ipocrize, duplicitate, interese meschine.

  Pe partea cealalta, agentii economici sunt departe de a fi sfinti insa de data s-ar putea sa castige chiar si in instanta, tocmai bazandu-se pe prostiile Asoc Altitudine.
  Daca se face o documentare mai amanuntita veti vedea o procedura urmata fara cusur insa cu mari scapari ale custodelui Asociatia Altitudine – coalitia Natura 2000 si WWF Ro care nici macar nu s-au prezentat la sedintele de lucru, CAT-uri si alte intalniri organizate de APM Resita.

  Culmea e cum romanii inghit astfel de articole prost documentate, agresive si partinitoare.

 11. Oare acest articol facut in graba cat si prezenta trolilor (de ambele parti) sa aiba legatura cu procesul de la Resita in care s-a cerut anularea Acordurilor de Mediu ?!?!?!
  Doamnelor si Domnilor, dreptatea se face la Tribunal si nu in strada, padure, calcand lumea, etc…
  Doamna/Domnule Judecator, va rugam sa nu cadeti in aceasta capcana mediatica (pe oricine ar favoriza EA) si sa vedeti ce spune legea.
  LEGEA E MAI PRESUS DE ORICE SI TREBUIE APLICATA INDIFERENT DE APARTENETA, NUME, INFLUENTE !!!
  De altfel, deja avem un precedent periculos care nu trebuie repetat, oricat de mult isi doresc unii sa se lege de copaci.

 12. rest in peace Romania. It seems that the truth & justice you can make it on the street, not in the court based on laws anymore.
  Such a nice but useless country …
  Who is crazy enought to invest in Romania?!?!

 13. Si daca nu va creste ceapa’n gradina e vina lu’ Altitudine, ca n-a facut plan de management in care sa treaca zilele in care’ar trebui sa ploua. Mintiti in stanga si-n dreapta, ca sa va umpleti voi buzunarele. Jeguri ordinare.

  • Baiete, ai mari probleme de atitudine si logica.
   De fapt la partea logica nici macar nu ai ajuns.
   Ai spus scurt ca orice popa e deja sfant si apoi ai bagat direct o jignire (un fel de poza cat o mie de cuvinte….pe care oricum nu prea ti le gaseai).

   Logica e departe de dumneata dar forta (wwf) e cu tine !

   Daca asa gândesc toti postacii inverziti la culoare cu pasta marca wwf o sa vina si succesul.

   Si nu se va lasa asteptat pt ca, culmea, va veni.

   Si acum marea intrebare: cum cu asa prosti se poate castiga?
   Raspunsul: coruptie de dragul intereselor straine pe teritoriu romanesc.

  • ai spus o prostie (de care sigur esti f f mandru), ai bagat o jignire asa….sa nu mai zica nimeni nimic frumos si normal si ai si plecat.

   Ai plecat probabil sa protejezi si alte zone, la fel de eficient.
   Altitudine’s style – nimic nou sub soare

 14. jeg e in toata tara.
  In ’89 aveam o tara Romania. Acuma nu mai avem nimic: nici lege, nici autoritati, nici oameni care sa mai faca ceva.
  Acuma cine face, de ce face. Daca nu dace, de ce nu face…. si tot asa.
  Bine ca fac altii ce vor in tara ce se numea Romania si nimeni nu zice nimic.
  Din pacare romanii sunt isteti ca oameni dar tare prosti ca natie….

 15. pai mai nene care te superi asa de tare, era sau nu datoria lor sa faca un plan de management sau nu?
  si daca era facut, se mai puteau aviza MHC-urile sau nu?
  haideti sa nu mai injuram degeaba pt ca, daca cineva ar pune niste intrebari cum trebuie, va garantez ca nu mai gasiti raspunsurile asa de repede
  Multi agitatori verzi care n-au citit o boaba de lege si n-au parcurs gram de procedura dar ei stiu una si buna: „nu taiati copaci!”.
  Voi asa credeti ca functioneaza treaba? tara are niste legi si voi va intalniti seara la o bere si o puneti de o petitie, doar asa…de amorul artei, ca doar nu aveti nimic de pierdut oricum.
  Stiti ce sunteti? niste derbedei asmutiti pe orice inca mai misxa in tara asta.

 16. intre a interzice si a limita e o mare diferenta.
  Pai cum ar fi daca am avea doar energie din carbune, din hidrocaburi si nucleara? ar fi bine?! voi stiti ce ar insemna?!
  ca in viziunea voastra a verzisorilor hidro omoara pestii, eolienele pasari, solarele acopera terenurile agricole.
  Cum puteti fi asa de inconstienti?!
  voi stiti ce inseamna sursa regenerabila?
  toata lumea inconjuratoare este un echilibru si atata timp cat el exista putem exploata resursele in limitele lui.

  Faptul ca statul roman nu este capabil sa urmareasca respectarea conditiilor este cu totul alta poveste.
  Ia sa fie niste amenzi f mari sau inchisoare pt cei ce nu respecta debitele de servitute, sa vezi cum traieste si pestele si se mai produce si energie.
  Dar sa fie inchisoare pt agitatori fara fond, sa vedeti si ce liniste ar fi…

  Nici una in exces nu e buna nici constructiva.

  ECHILIBRU domnilor, ECHILIBRUL este cheia, NU EXTREMELE.

  P.S. : sigur se va gasi un destept care sa zica ca el are dreptate, eventual mai mulra dreptate

 17. dom’le?!?
  sa fie clar: daca aveau un contract in care (sa zicem dupa tine de ex) trebuiau sa zica cate zile ploua si nu au zis cate zile atunci bine ca au plecat. Inseamna neindeplinirea conditiilor contractuale. Ba puteau sa primeasca si o avertizare.
  Daca au stiut de la inceput ca nu sunt in stare dar au semnat contractul, atunci se cheama fals si se pedepseste! de ce nu se intampla asta?!
  de ce de vina e cel care gaseste problema si nu cel ce a provocat-o? !?

  Deformati realitatea dupa cum va convine dar din pacate curentul vremii va ajuta. Inca…

 18. domnilor care acuzati fara stiti iar iargumentele si pregatirea va lipsesc cu desavarsire, stiti ce spune un tigan cand il intrebi cat e radical din 4? te ia la injurat si apoi la bataie.
  Ei, fix asa sunteti si voi: o ceata de tigani care ii luati la bataie pe toti doar pt ca nici macar nu intelegeti ce se intampla.

  A merge mai departe sa analizati si sa va dati parerea pertinenta este departe de Dvs.
  Da-i bataie !

 19. Cred ca toti isi rod unghiile in aceste momente cand decizia instantei ar trebui sa iasa.
  Ceva pronosticuri ?!?
  Oare se va crea un precedent sau se va merge in continuare pe executarea oricarui proiect romanesc?

 20. parerea mea este ca toti au dreptate si fix cel ce are cea mai mare responsabilitate lipseste cu desavarsire de la masa.
  Ati ghicit cine e: STATUL ROMAN !!!
  Ecologistii au dreptatea lor si ma bucur ca exista pt ca fara ei agentii economici si statul ar face abuzuri fara minte.
  Pe partea cealalta, si mediu privat(investitorii) au dreptate pt ca astfel de proiecte nu le fac ei, ci ei le dezvolta pe o serie de documente (Avizul de Mediu, Avizul de Gospodarire a Apelor, Certif de Urbanism, Aut Constr., Contracte de Racordare retea, etc.), documente folosite intr-un studiu de fezabilitate, studiu care ii spune daca acea investitie merita sau nu.
  Subliniez ca nu un investitor spune cata apa se ia dintr-un rau sau care sunt masurile ce se impun pentru protejarea mediului, ci organele statului roman: INHGA, Agentia de Mediu si Min Mediului, Apele Romane, o primarie, etc.
  Si inca ceva: tot statul este cel care ii urmareste ca acele reguli impuse de stat sunt respectate de privat.

  Si deci unde e de vina privatul?

  Tot eu va spun unde ar putea fi vina lui: daca incalca regulile insa in acest caz raspunsul este si mai simplu: amenda, suspendare temporara activitate mergând pana la suspendare definitiva aut de constr sau aut de functionare si se poate ajunge si la inchisoare pentru administratorul firmei.

  Iar acum cea mai mare intrebare: de ce statul roman nu ii prinde pe cei care depasesc regulile? Adica fix acele institutii care au dictat regulile jocului: INHGA, Agentia de Mediu si Min Mediului, Apele Romane, o primarie, etc.

  Pentru ca, culmea, statul (adica institutiile de mai sus) primeste cu drag toate taxele pe care investitorul le plateste tocmai pentru eliberarea actelor ce ii dicteaza conditiile de executie si exploatare: taxa Aut de Construire (1% din val ivestitiei) platita la primarie, la ISC (0,1 %), la ordinul arhitectilor (0,05%), la Apele Romane se plateste chirie lunara pentru apa, la enel(care este privat in Ro) ATR-ul si CR, etc.

  Cutuma romaneasca ar spuna ca le plateste tocmai ca sa le incalce dar haideti sa va spun eu ceva: credeti ca un investitor al unui proiect de 40 milioane de Euro isi permite sa se joace asa cu legea si sa se expuna la asa riscuri cu n proiect de o asa valoare? si daca el ar face-o, credeti ca cel care ii da banii (banca, fond investitii, etc.) accepta asa orice hartie scoasa „pe sub mana” din vreo primarie corupta ?

  Nu sunt destept dar va spun ca le-am trait pe toate astea si tare as vrea ca cine are ochi sa vada pt ca tara asta numita Romania sa evolueze.

 21. Si unde putem gasi si noi pe un site oficial al Comisiei Europene acest infringement?
  Eu gasesc doar ceea ce WWf vrea sa spuna dar un punct de vedere al unui oficial nu am gasit.
  Sa nu uitam ca WWF este doar un ONG care nu reprezinta punctul de vedere al Uniunii Europene sau vreunui stat.

 22. Alo alo, dar cu Colcear care taie tot in zona Tarcu ce ne facem?
  2 din 3 camioane ce cara busteni nici macar nu au nr de inmatriculare.
  Acuma are si un partener de incredere la Ocol – a revenit Mone cel mic la butoanele ocolului iar Mone-tatal vegheaza de la Directia Silvica CS

 23. ce liniste s-a facut pe net mai oameni.
  Nu mai e nimic oare de zis?
  Problema cea mai mare este ca dreptatea sa nu se faca nici pe net, nici in strada si nici in padure.

  Succes la toti!

  Cel mai important este ca Romania sa castige iar romanii sa se bucure de o tara mai frumoasa dar si mai bogata!

 24. care este decizia instantei ? sau s-a amanat din nou?
  cred ca ONG urile si WWf ul fac presiuni enorme ca sa se faca dupa voia lor desi legea e lege.
  O sa vedem decizia….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.