Dezvăluiri CUTREMURĂTOARE despre cum sunt tratați caii de la Herghelia Izvin, de...

Dezvăluiri CUTREMURĂTOARE despre cum sunt tratați caii de la Herghelia Izvin, de către Romsilva. Cum se încearcă închiderea manejului

1
DISTRIBUIȚI

vadim 1

Vadim Glad-Iavorovski, antrenorul manejului din Timișoara rupe tăcerea și pune indexul pe problemele cu care se confruntă. Dacă oficialii Romsilva au dat undă verde tăierilor ilegale de copaci din rezervațiile naturale, de ce aceiași ar fi avut o gândire mai constructivă față de herghelia din subordine? Manejul din Timișoara ține de Herghelia Izvin, subordonată, la rându-i Romsilva. Interesul față de animale este așa de mic încât, de doi ani de zile caii de aici nici măcar nu au mai fost potcoviți.
Clubul Hipic Romsilva are mai multe filiale în țară, pe lângă cea din Timișoara: Târgu Neamț, Târgu Mureș, Rădăuți, Jegălia și Arad. Deși din toate filialele Romsilva, anul trecut singurele performanțe notabile au fost făcute de Timișoara, tuturor celorlalți li se permite participarea la concursuri, iar clubului hipic timișorean îi este interzis acest lucru. ”Singurul titlu de campion de anul trecut s-a luat la Timișoara și tot noi am avut 3 oameni selecționați în lotul național”, arată antrenorul. Interesele sunt mai degrabă funciare, pentru terenul pe care funcționează actualmente manejul. Prin urmare, ordinul ” de sus” este să se pună bețe în roate cât se poate.

Vadim Glad-Iavorovski a fost angajat ca antrenor al Manejului în octombrie 2012. În perioada 2004-2012 au avut loc doar 6 concursuri, clubul fiind regres maxim, de la numirea sa în funcție, Vadim a organizat 12 concursuri zonale, etape de campionat național. ”Un grajd aflat în paragină, l-am transformat în unul care oferă călăreți și cai de performanță. Prin activitatea desfășurată, am creat o reputație și am promovat astfel clubul. Există în total 10 cai ai Romsilva, din care 2 de agrement, iar 8 de performanță. În plus, avem 18 cai care plătesc chirie, în timp ce înainte de venirea mea au existat 3.” afirmă Glad-Iavorovski.

Nepăsarea șefilor

Aici, încep problemele. Antrenorul este obligat să folosească sportivii creați, iar Herghelia Izvin a ignorat până și potcovirea cailor. ”De doi ani și jumătate, Herghelia Izvin nu s-a interesat de potcovirea cailor. Această activitate trebuie desfășurată o dată la 40 de zile. Iar banii pe care îi primim în acest scop de-abia acoperă 30%. Astfel, sportivii sunt obișnuiți să plătească din buzunarele proprii ceea ce ar trebui să fie un drept al lor”. În plus, Vadim amintește că: ”Am promovat caii proprietate a Hergheliei Izvin la concursuri, iar taxele au fost plătite de sportivi.


Sportivi cărora nu li s-au acoperit nici măcar costurile aferente vizei anuale a călărețului la Federația Ecvestră Română.” Nu mai pomenim faptul că se gestionează corespunzător accidentele grave survenite sportivilor, iar cazuri care au necesitat intervenții chirurgicale au fost complet ignorate. De refuzuri se lovesc și călăreții care sunt invitați să facă parte din lotul național. Unul dintre tinerii sportivi a fost solicitat anul trecut în Lotul de Juniori ai României, iar anul acesta nu va putea accesa lotul deoarece Herghelia Izvin refuză să trimită caii selecționabili la concurs.

manej tumisoaraConform contractului colectiv de muncă, este prevăzută și acoperirea costurilor de studii, cursuri de perfecționare și costurile aferente participării la concursuri. Însă Herghelia Izvin refuză plata și mai grav, refuză participarea antrenorului și a sportivilor la acestea.”Au fost situații când mi-am luat concediu pentru a putea merge, pe banii mei, la concursuri. Mi se tot pun bețe în roate. Se pare că se dorește eliminarea manejului, nu se dorește performanța la care am ajuns în momentul de față și în permanență sunt amenințat cu concedierea în cazul în care vorbesc despre aceste lucruri”, arată antrenorul.

Cine este antrenorul Glad-Iavorovski

Antrenorul Manejului Timișoara face parte dintr-o familie cu tradiție în domeniul ecvestru, iar numele lui este unul cu rezonanță. Bunicul său, de profesie medic, a înființat în anii 1960 primul club de călărie din Timișoara, denumit ”Sănătatea” și a luptat pentru păstrarea destinației manejului din oraș. Tatăl său, Alexandru Iavorovski, a fost președintele Federației Ecvestre Române, în prezent fiind antrenor și arbitru internațional, profesor, autor al Manualului de Echitație. Vadim Glad-Iavorovski este, la momentul de față, cel mai bun antrenor din țară, nimeni în România nu deține acreditările dobândite de el: FEI Coaching System Level 2 (oferit de Federația Ecvestră Internațională), IGEQ (International Group for Equestrian Qualifications) Level 2, și a absolvit Școala Națională de Antrenori. Vadim face parte din Consiliul Administrativ al Federației Ecvestre Române, din poziția de președinte al Colegiului de Arbitri.

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui sa va interesati si de taierea cailor perfect sanatosi, de la Herghelia Izvin. Si modul barbar in care sunt sacrificate bietele animale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.